Omaishoitajan raskas arki.

Yksittäisen tapauksen johdosta ei pidä muodostaan minkään organisaation kokonaiskuvaa, mutta virheistä pitää oppia, jotta samankaltaista surua sekä turhia sosiaali- ja terveyspalvelun kustannuksia ei syntyisi heikentämään kunnan taloutta.

Lähipiirissäni on vanhus, jonka polvet ovat olleet vuosien ajan kipeät, kipu on rajoittanut liikkumista ja heikentänyt yleiskuntoa. Polvista on poistettu useasti nestettä ja kipua lievennetty kortisonipiikeillä.

Lopulta lääkärissä annettiin ainoaksi vaihtoehdoksi pyörätuoli. Tässä vaiheessa vanhuksen lähiomainen puuttui asiaan. Pitkän keskustelun ja eri vaiheiden jälkeen polvet kuvattiin, ortopedin mukaan kuluneisiin polviin olisi pitänyt vaihtaa tekonivelet jo vuosia sitten.

Vanhus oli ensimmäisen tekonivelleikkauksen jälkeen iloinen, isoimmat kivut olivat poissa ja käveleminen parempaa. Koska toinen polvi oli edelleen pahasti vääntynyt ja kipeä, ilmoitti vanhus ja lähiomainen useita kertoja ettei vanhus selviä yksin kotona, ennen kuin toinenkin jalka on leikattu. Liian hyväkuntoisena vanhus laitettiin vahvojen kipulääkkeitten voimalla kotiin.

Monialainen lääkitys heikensi mielialaa, lisäksi kotihoito aikaisti lääkärin määräämää kello 21.00 yölääkitystä monella tunnilla ja vähensi epäsäännölliseksi muuttuneiden kotikäyntien määrää, näiden johdosta vanhus käveli iltaisin kotonaan sekavassa kunnossa, kaatuili ja joutui muutaman kuukauden sisällä useasti ensiavun vuodepotilaaksi. Lähiomaiselle muutoksista ei ilmoitettu.

Lopulta kaatumisten johdosta leikatun jalan uusi tekonivel lähti paikoiltaan ja seuraavalla kerralla polvilumpio hajosi palasiksi, eikä jalka tule enää koskaan normaaliin kävelykuntoon. Tässä vaiheessa sairaalasta luvattiin, ettei vanhusta enää kotiuteta vajaakuntoisena.

Vuosi takaperin vanhus käytti koiraa ulkona, teki ruuat itselleen ja hoiti laskut ajallaan. Nyt vanhuksen yleiskunto on niin huono, että kaikki edellä mainittu on mahdotonta.

Jarno Strengell kaupunginvaltuutettu Mikkeli

+3
jarnostrengell
Sosialidemokraatit Mikkeli

JHl- pääluottamusmies, kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, Mikkelin vuoden urheilija, maailmanmestari, mielipidevaikuttaja ja isä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu