Ruoka- ja puhtauspalveluita ei tarvitse yhtiöittää.

Vuoden 2019 Mikkelin kaupungin, Essoten ja Esedun yhteisessä ruoka- ja puhtauspalveluiden yhtiöittämisselvityksessä, ei löydetty merkittäviä toiminnallisia tai taloudellisia hyötyjä, jotka olisivat johtaneet palveluiden ulkoistamiseen. Selvityksen jälkeen Mikkelin kaupunki 157 rupu- työntekijää, Essote 241 rupu- työntekijää ja Esedu 24 rupu- työntekijää päätyivät omien toimintojen kehittämiseen.

Mikkelin kaupungin palvelu- ja tulevaisuusohjelman 2022 konsulttiselvityksessä, kaupungin ruoka- ja puhtauspalveluiden (2021 kustannukset noin 9 miljoonaa euroa) ulkoistamiselle ei löydetty taloudellisia säästöperusteita.

Nyt kuitenkin Mikkelin kaupunki, Etelä – Savon hyvinvointialue ja Etelä – Savon ammattiopisto, ovat aloittaneet uuden ruoka- ja puhtauspalveluiden in- housyhtiön perustamiseen liittyvät neuvottelut, voimakas tahtotila on, että kyseisten työnantajien palveluksessa olevat ruoka- ja puhtauspalvelutyöntekijät siirtyisivät uuteen yhtiöön vuoden 2023 aikana.

Laki- ja hyvinvointialuemuutoksen johdosta, ilman in-housyhtiötä, Mikkelin kaupunki joutuisi tekemään toiminnallisia muutoksia muun muassa Anttolassa, Haukivuorella ja Ristiinassa.

Etelä – Savon hyvinvointialueeseen kuuluva Savonlinnan kaupunki (noin 110 ruoka- ja puhtauspalvelutyöntekijää) on ilmoittanut, ettei se ole kiinnostunut in-houseyhtiön perustamisesta. Savonlinnan 2021 ruoka- ja puhtauspalveluiden kulut olivat 8 miljoonaa euroa. Lakimuutoksen johdosta, Savonlinnan ulosmyynti pienenee noin 720 000 euroa, silti Savonlinna suunnittelee ottavansa muun muassa kaikki ulkoiset siivoustoiminnat omaksi työksi. Mikkelin kaupunki voisi halutessaan toimia Savonlinnan mallin mukaan.

Jos uusi Etelä – Savon alueellinen ruoka- ja puhtauspalveluiden in- housyhtiö perustetaan, ei pienipalkkaisten työntekijöiden työehtosopimukset saa heikentyä. Uuden in- housyhtiön ei tule tehdä voittoa ja yhtiön myyminen myöhemmin kansainväliselle pörssiyhtiölle tulee yhtiöjärjestyksessä estää.

Jarno Strengell

JHL- pääluottamusmies

Kaupunginvaltuutettu SDP

Mikkeli

0
jarnostrengell
Sosialidemokraatit Mikkeli

JHl- pääluottamusmies, kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, Mikkelin vuoden urheilija, maailmanmestari, mielipidevaikuttaja ja isä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu