Tarvitsemme yhteistyökykyisen piispan.

5.6.2023.

Mikkelin hiippakunnan piispan Seppo Häkkisen jäädessä eläkkeelle, järjestetään kevään aikana piispanvaalit. Hiippakuntaan kuuluvat Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen maakuntien 36 seurakuntaa.

Vaalissa äänioikeutettuja ovat kaikki Mikkelin hiippakunnan 556 pappia ja lehtoria sekä vastaava määrä maallikkovalitsijoita.

Kirkkojärjestyksen 18 luvun alussa piispan tehtävä ilmaistaan lyhyesti: ”Piispa, kukin hiippakunnassaan, on seurakuntien ja pappien ylin kaitsija.”

Neljästä ehdokkaasta toisen kierroksen 16.6 äänestykseen pääsivät kirkkoherra Pekka Särkiö ja kirkkoherra Mari Parkkinen. Pekka Särkiö on aloittanut pastorin työt evankelisluterilaisessa kirkossa 1989 ja Mari Parkkinen 2010, Mari Parkkinen on ollut vihreiden kansanedustajaehdokas 2019.

Vaalipaneeleissa ehdokkaat eivät ole kovasanaisesti väitelleet arvoista tai seurakunnan tulevaisuuden muutoksista. Pitkään seurakuntatoiminnassa mukana olleena, kunnioitan ehdokkaiden toimintatapaa, joka auttaa uutta piispaa menestymään työssään. Äänioikeutetut tietävät ehdokkaiden taustat ja äänestävät omaa suosikkiaan ilman julkista riitelyäkin.

On hyvä muistaa, että suomen evankelisluterilainen kirkko on yksi maailman tasa-arvoisimmista uskonnoista, jossa nainen voi toimia pappina, kirkkoherrana ja piispana, samaa sukupuolta olevia on siunattu- ja vihitty avioliittoon, pride- messuja on pidetty kirkoissa, avoliitossa elävä voi osallistua seurakuntatyöhön ja kirkon toimintaa saa julkisesti kritisoida.

Kaikki edellä mainittu on monessa suomessakin harjoitetussa uskonnossa täysin mahdotonta ja ulkomailla uskonnonvastaisesta toiminnasta voi joutua kivitetyksi.

Evankelisluterilainen kirkko tulee muuttumaan ja sitä muutetaan myös sisältäpäin. Hiippakuntamme tarvitsee yhteistyökykyisen piispan, jonka julkiset mielipiteet eivät revi seurakuntalaisia tai työntekijöitä erilleen. Seurakunnan hyvässä lapsi-, aikuis-, perhe-, vanhus- ja jumalanpalvelustyössä tulee säilyttää työrauha.

Jarno Strengell

Kirkkovaltuutettu

Kirkkoneuvoston jäsen

Mikkeli

jarnostrengell
Sosialidemokraatit Mikkeli

JHl- pääluottamusmies, kaupunginvaltuutettu, maakuntavaltuuston puheenjohtaja, Mikkelin vuoden urheilija, maailmanmestari, mielipidevaikuttaja ja isä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu