Turvakoteja tarvitaan lisää

Turvakoti on kodinomainen paikka, jossa saa suojan väkivallalta ja apua väkivallan loppumiseksi. Suomen allekirjoittama Istanbulin sopimus tuli voimaan 2015, sopimus edellyttää että turvakoteja ja turvakotipaikkoja on riittävä määrä. Turvakotien rahoituksesta päättää eduskunta.

Suomessa on 108 kaupunkia, mutta turvakoteja vain 29, joissa perhepaikkoja 230. Tämä ei ole riittävä määrä, sillä liian pitkä matka turvakotiin voi estää avun saannin.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2021 viranomaisten tietoon tulleissa pari- ja lähisuhdeväkivaltarikoksissa oli 10 900 uhria. THL:n tilaston mukaan turvakodeissa oli 2021 noin 5000 asiakasta, tilanpuutteen vuoksi 900 asiakasta ohjattiin toiseen turvakotiin.

Päätös lähteä lasten kanssa pois henkisesti- tai fyysisesti väkivaltaisesta parisuhteesta ei ole helppo, sillä parisuhteet voivat ikävistä asioista huolimatta sisältää positiivisia kokemuksia. Myös käsitys siitä, mikä on oikein tai väärin voi pitkässä parisuhteessa hämärtyä.

Asiaa ei helpota se, jos lähin turvakoti on sadan kilometrin päässä ja turvakotipaikkaa tarvitseva vanhempi työelämässä sekä lapset päiväkodissa tai koulussa. Pitkien välimatkojen johdosta turvakotipaikassa asuvan koko arkielämä menee uusiksi, johon kaikilla apua tarvitsevalla ei ole toiminnallisia tai taloudellisia edellytyksiä ja turvakotipaikka jää kysymättä.

Poliisin tietoon tulleesta parisuhdeväkivallasta noin kolmannes kohdistuu miehiin, silti turvakotien 2022 aikuisista asiakkaista miehiä oli vain yhdeksän prosenttia. Tämä johtuu suomalaisesta kulttuurista, jossa naisen mieheen kohdistama henkinen- ja fyysinen parisuhdeväkivalta on hyväksyttävää, asiaa vähätellään ja sille nauretaan eikä siihen edes julkisella paikalla puututa.

Jos turvakoteja olisi enemmän ja niiden toiminnasta tiedotettaisiin paremmin, voisi moni pahoinpitely, kuolemantapaus ja lasten psyykkinen sairastuminen jäädä kokematta, joka vähentäisi pitkällä aikavälillä sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannuksia.

Jarno Strengell

Kaupunginvaltuutettu sdp

Hyvinvointialuevaltuutettu

Mikkeli

 

jarnostrengell
Sosialidemokraatit Mikkeli

JHl- pääluottamusmies, kaupunginvaltuutettu, maakuntavaltuuston puheenjohtaja, Mikkelin vuoden urheilija, maailmanmestari, mielipidevaikuttaja ja isä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu