TUKEEKO EU SAKSAN EHDOILLA VENÄJÄÄ

Me puhumme kovin usein Saksan teollisesta ihmeestä ja tehokkuudesta. Toisen maailmansodan jälkeen Saksan ripeä nousu perustui pitkälti USA:n antamiin avustuksiin, etuihin ja oli saksalaisilla innovaatioillakin osansa tässä. USA:n toiminta oli tuolloin päinvastaista, kun Neuvostoliiton, joka auttamisen ja investointien sijaan vaati voittamiltaan valtioilta sotakorvauksia. USA noudatti tuolloin Bretton Woodssa syntynyttä toimintamallia, jolla pyrittiin ehkäisemään tilanne, joka aiheutti toisenmaailman sodan.

Ajan saatossa Saksa vaurastui ja lopulta yhdistyi Neuvostoliiton vajotessa vähitellen, mutta lopullisesti oman mahdottomuutensa kautta ajan hautaan. Syntyi sekainen ja kutistuva IVY sekä nykyinen Venäjä, jossa vasta Putin sai aikaan järjestyksenennen Putinia Venäjä ei pystynyt keräämään kunnolla edes valtion veroja. Lamoista huolimatta Venäjä nousi merkittäväksi toimijaksi maailman kaupassa. Se teki edullisia sopimuksia ns. ystävällisten valtioiden kanssaesim. Suomi sai lennellä naapurin ilmatilassa ja esim. Saksa sai Venäjältä maakaasua niin edullisesti, että se nosti edelleen Saksan kilpailukykyä.

Saksa teollisuus kykeni ottamaan aimo siivun maailman suurimman talouden USA:n kaakusta. EU:n tekemät sopimukset tarjosivat tähän oivat mahdollisuudet ja esim. saksalaisia autoja vietiin USA:n markkinoille miljardien eurojen arvosta aina siihen saakka, kunnes Trump puuttui vallinneiden tuontitullien epäsuhtaan USA: ja EU:n välillä. Myös mittava saksalaisen autoteollisuuden päästöhuijaus aiheutti valtavan korvausvelvoitteen ja loven Saksan talouteen. Saksa käytti asemaansa EU:ssa häikäilemättömästi, aivan kuten se aiemmin pelasti ns. Kreikan tuilla omat pankkinsa, nyt pedattiin elvytystuilla ja vastaavilla saksalaisen autoteollisuuden edelleen menestyminen.

Jälleen Saksa on liipaisimella eikä kyse ole pelkästä teollisuudesta vaan miljoonien saksalaisten asuntojen lämmön turvaamisesta. Pakotteiden aiheuttama maakaasun hinnankorotus luo Saksalle lähes mahdottoman haasteen selvitä. Kuten A-studiossa asiantuntija totesi maakaasun hinnankorotuksen merkityksestä Saksan teollisuuteen: Vaikka teollisuuden työntekijät laskisivat Saksassa palkkansa kiinalaiselle tasolle, ei sillä kyettäisi kuittaamaan energian hinnan kohoamisen aiheuttamaa tulosvajetta. Maakaasun edullisuus teki Saksassa helpoksi luopumisen niin ydinvoimasta kuin kivihiilestäeikä Saksan maakaasuverkkoa korvata muilla vaihtoehdoilla ennen talvea.

Olemme ajautuneet tilanteeseen, jossa EU ja etenkin Saksa ovat tilanteessa, aivan kuin mennään joko uimakalsareissa pakkaseen tai tehdään kontrahti energiasta itse pirun kanssa ja siinä sivussa jätetään Ukraina oman onnensa nojaan. Itävalta on vielä riippuvaisempi venäläisestä kaasusta kuin Saksa ja Unkari puolestaan on tehnyt sopimuksen maakaasusta Venäjän kanssa ja varautuu mahdollisiin maakaasu ja muihin energiaongelmiin rakentamalla venäläistä ydinvoimalaa. Saksa marssiuhoa uhkuen vetämänsä pakotepolitiikan vuoksi tilanteeseen, josta ei löydy helppoa tai ainakaan tyylikästä poispääsyä.

Saksan talous ja asema ovat Euroopassa niin keskeisiä, että se on vienyt koko EU:n melkoiseen taloudelliseen ahdinkoon. Eikä tuleva talvi vaikuta Euroopassa kovinkaan tasapainoiselta Ukrainassa hikoillaan venäläisessä tykkitulessa ja EU:ssa odotetaan karvareuhkat päässä talven vilun tunkeutumista koteihin. Siinä sivussa USA on noussut neljänneksi suurimmaksi Venäjän öljyn ostajaksi. Kun vielä todetaan norjalaisilla menevän hyvin LNG-kaasumarkkinoilla, niin maanosamme kirjat ovat vähintäänkin sekaisin. Pohtikaapa, onko Saksan rooli EU:ssa liian suuri tai onko Saksa EU:lle korvaamaton? Tuskin kukaan hyväksyy sitä, että Ukraina jätetään Venäjän armoille, joten onko muun EU:n jätettävä Saksa, joka puolestaan on Venäjän armoillaselviääkö muu EU ilman Saksaa paremmin?
 
Kiinan rinnalla EU on taloudellisesti, teollisesti ja jopa innovaatioiden osalta mitätön kääpiö eikä EU oikein voi painostaa Kiinaa. Voiko EU:n sijaan USA painostaa Kiinaa irtaantumaan yhteistyöstä Venäjän kanssa? Tämä saattaisi olla yksinkertaista, USA tunnustaisi Taiwanin osaksi Kiinan kansantasavaltaa ja Kiinan kelkka kääntyisitätä tuskin USA:n maine tuskin kestäisi, joten sekin ratkaisu on haihattelua. Elämme eittämättä maailmanpoliittisesti erittäin haasteellisia aikoja, jossa kaikkia tyydyttävä inhimillinen ratkaisu on kaukana pimeyden syöverissä ja sen löytämiseen vaadittaneen Nietzschen kaltaista neroa
0
jarvat666
Perussuomalaiset Uusikaupunki

Terveiset Kalannin syvistä ja synkistä metsistä, muinaisen viikinkien haudan vierestä. Täällä vanha omillaan ajatteleva vanha äijä paasaa tarinointaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu