Emmanuel Macronin Venäjä-lausunto on järkyttävä

Helmikuun alkupuolella 2022 Euroopassa oli käynnissä valtava diplomatiakaruselli. Venäjän joukkojen kerääminen lähelle Ukrainan rajaa herätti huolta. Euroopan johtajat tuntuivat ajattelevan, että Venäjää voisi vielä estää hyökkäämästä. Diplomaattikarusellin keskiöön itsensä oli asemoinut – kuten New York Times asiaa kuvaili – tärkeän EU-maa Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

Macron tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa ja kuvaili, että Eurooppa on kriittisessä risteyksessä. Kaiken huipuksi lehtitietojen mukaan Macron puhui toimittajille ”suomettumisesta” yhtenä vaihtoehtona Ukrainalle. Myöhemmin Macron kiisti käyttäneensä kyseistä sanaa.

Nyt Macron näyttää jatkavan yhä samanlaista ajattelua kuin helmikuun alkupuolella 2022. Hän arvioi ranskalaisen tv-kanavan TF1:n haastattelussa viikonloppuna, että Venäjän ja Ukrainan välisten mahdollisten rauhanneuvottelujen osalta Naton laajuus on ”yksi neuvotteluaiheista”.

”Venäjä pelkää, että Nato laajenee sen ovelle. Siksi tämä kysymys nousee esille rauhanneuvotteluissa. Sitä täytyy valmistella. Miten suojelemme liittolaisiamme, samalla antaen Venäjälle takuut sen omasta turvallisuudesta, sinä päivänä kun Venäjä palaa neuvottelupöytään”, Macron sanoi.

Venäjä vaati vuoden 2021 lopulla Natolta takeita siitä, ettei puolustusliitto laajene. Nato ei kuitenkaan ”laajene”, vaan itsenäiset valtiot tekevät itse päätöksensä siitä, haluavatko hakea. Suomi tuli tähän itsenäiseen päätökseensä aika nopeasti Venäjän hyökkäyssodan alettua Ukrainassa. Puolustusliiton linja taas on ollut hyväksyä jäseniksi kriteerit täyttävät maat.

Diplomatiaryntäyksessä helmikuussa oli mukana myös Saksan liittokansleri Olaf Scholz. Toisin sanoen kaksi ison EU-maan johtajaa otti vahvasti roolia, mutta heikonlaisin tuloksin. Eivätkä näytöt ole senkään jälkeen oikein vakuuttaneet. Itse EU toki yhdisti rivinsä ennennäkemättömästi heti sodan alettua.

Nyt Scholz on perjantaina puhunut puhelimessa Putinin kanssa. Mistä tämä sitten kertookaan, kun samaan aikaan julkisuudessa on jatkuvasti esillä se, voisivatko neuvottelut tulla kyseeseen, kun Ukrainassa taisteluasemien odotetaan jämähtävän talveksi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenilta kysyttiin viime viikolla, aikooko hän tavata Putinin. Biden vastasi olevansa siihen valmis, jos Putinilla on esittää suunnitelma sodan lopettamiseksi. Hän sanoi myös, ettei keskustelisi Putinin kanssa omin päin, vaan konsultoisi Nato-liittolaisia.

Hyvä niin, Putin pitääkin laittaa neuvottelemaan Naton kanssa. Mutta niiden neuvotteluiden ei todellakaan pidä koskea ”turvatakuita”. Toivottavasti Biden ei siis ota ohjeita ainakaan Macronilta, jonka lausuntoa asiantuntijatkin ovat nyt kommentoineet.

”Paradoksaalista, että Venäjälle harkitaan turvallisuustakeita ja sen vaatimusten hyväksymistä. Turvallisuusvaje [on] muualla, Venäjän kohteissa. Tietysti Ukrainan Nato-jäsenyyden tietä voidaan tasoittaa. Muuten pelkkää turhaa Ranskan suurvaltaelehtimistä”, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola tviittaa.

”Hän astuu Venäjän kanssa samaan haravaan vuosi toisensa jälkeen”, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen tyrmäsi Macronin puheet Ylellä.

Lavikainen toteaa, että tällaiset puheet vain yllyttävät Venäjää.

”Luottamus Venäjään sopimusten noudattamisen osalta on olematon. Siksi kestävä rauha Euroopassa alkaa Venäjän työntämisellä pois Ukrainasta ja integroimalla Ukraina EU:hun ja Natoon mahdollisimman pian. Tämä on ainoa turvallisuustakuu, josta nyt syytä keskustella”, kokoomuksen ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija Henri Vanhanen tviittaa.

Venäjän hyökättyä laajamittaisesti Ukrainaan 24.2.2022 tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi kuuluisasti, että ”naamiot on riisuttu, ja vain sodan kylmät kasvot näkyvät”.

Putin riisui naamionsa, mutta Macronilla ovat silmät yhä ummessa.

Järkyttävää.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu