Kasvomaskilinjasta tuli löysä pyörittely

Sanna Marinin (sd) hallitus neuvotteli eilen keskiviikkona pitkään ja hartaasti kasvomaskiasiasta.

Hallitukselta on odotettu siitä linjausta, sillä tilanteesta on muodostunut varsin erikoinen: ensin sosiaali- ja terveysministeriön selvitys ei pitänyt kasvomaskien suosittelemista tarpeellisena, sen jälkeen hallituksen itse asettama tiedepaneeli puolestaan piti kasvomaskien käyttöä tarpeellisena tietyissä tilanteissa.

Lisäksi eri alojen asiantuntijoista koostuva ryhmä vetosi hallitukseen kasvomaskisuosituksen puolesta.

Hallitus päätyi olemaan antamatta suositusta kasvomaskeista. Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) selvitti eilen illalla Säätytalolla medialle, miksi näin. Kiurun kommentit ovat pyörittelyä, jossa ei oikein ole mitään uutta ja josta ei jää käteen oikein mitään selkeää. Paitsi ehkä se, että kasvosuojain ei ole ensisijainen koronavirustartunnan torjuntakeino.

Asia on aivan selvästi hankala, monimutkainen ja monitahoinen, eikä tietoakaan ole vielä tarpeeksi. Jos suositus kasvomaskeista annettaisiin, unohtuisivatko käsihygienia ja etäisyys? Monimutkaisuudesta kertoo se, että asiantuntijoidenkin näkemykset eroavat. Nekään asiantuntijat, jotka puoltavat kasvomaskisuositusta, eivät suosittelisi maskin käyttöä kaikissa tilanteissa vaan ainoastaan tilanteissa, joissa etäisyyttä ei pysty pitämään.

Hallituksen linja kasvomaskeista kuuluu näin:

”Koronavirustilanteessa ensisijaista on noudattaa riittäviä fyysisiä etäisyyksiä sekä hyvää käsi- ja yskimishygieniaa tartuntojen ehkäisemiseksi. Hallitus ei anna yleistä suositusta kasvosuojusten käytöstä, mutta katsoo, että suojusta voi käyttää toisten ihmisten suojaamiseksi paikoissa ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Kasvosuojusta käytettäessä on tärkeä muistaa, ettei se korvaa virustartuntojen ensisijaisia torjuntatoimia, kuten lähikontaktien välttämistä, käsienpesua ohjeiden mukaisesti tai yskimis- ja aivastushygieniaa. Epidemiatilanteen muuttuessa hallitus arvioi kasvosuojusten käyttösuositusta tarvittaessa uudelleen.”

Hallitus ei oikein tällä kertaa onnistunut viestinnässään. Linjasta tuli löysää pyörittelyä. Viestissä olisi ollut tiivistämisen varaa.

Tähänkin asti on kasvosuojusta voinut jokainen halutessaan käyttää. Nyt hallitus ei sen selvemmin sano, että esimerkiksi ihmistungoksessa olisi hyvä käyttää kasvosuojusta. Tuleeko maskia siis käytettyä niissä tilanteissa, kun oikeasti tarvitsisi?

Toisaalta suoraan voisi sanoa senkin, jos kerta kaikkiaan hallituksen mielestä sellaisia tilanteita ei juurikaan arkielämässä tule, että maskin käyttöön pitäisi ihmisen varautua.

Ylipäätään: sanokaa nyt hyvänen aika jotain suoraan. Vaikka edes se, että tietoa ei ole tarpeeksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu