Kepu-korttia työnnetään heti RKP:n käteen

”Hej Anna-Maja, tänk efter ännu en gång. Håll fast vid partiets principer, målsätningar och krav inför regeringsarbetet. Bli inte sannfinländska politikens garant- och stödparti.”

Näin tviittasi vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo vain hetkiä sen jälkeen, kun kokoomuksen Petteri Orpo oli kertonut aloittavansa hallitusneuvottelut perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien kanssa. Hallitusneuvottelut alkavat vapun jälkeen.

Ohisalo siis pyytää RKP:n puheenjohtajaa Anna-Maja Henrikssonia harkitsemaan vielä uudemman kerran ja pitämään kiinni puolueensa periaatteista. ”Älä ryhdy perussuomalaisen politiikan takuu- ja tukipuolueeksi”, Ohisalo vetoaa.

Jos tälle pohjalle syntyy pian alkavissa hallitusneuvotteluissa hallitus, oppositiossa ovat tämän kauden SDP, keskusta, vihreät ja vasemmistoliitto. Siis viime kauden hallituspuolueet lukuun ottamatta RKP:tä. SDP, vihreät ja vasemmistoliitto iskivät välittömästi oppositiovaihteen silmään Orpon ilmoituksen jälkeen torstaina. Kylmää kyytiä on niiden mukaan luvassa nyt melkeinpä kaikille, niin lapsille, vanhuksille kuin luonnollekin.

Ohisalo kutsuu tiedotteessaan mahdollista tulevaa hallitusta ”oikeistokonservatiiviseksi hallitukseksi”. Samaa termiä käyttää SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen tiedotteessaan.

Näin tuli polkaistua heti käyntiin retoriikka, jonka voi ennustaa jatkuvan. Siinä hallituspohjan yhtenäisyyttä pyritään horjuttamaan arvoliberaalin RKP:n ja jossain määrin myös kokoomuksen arvoliberaalin siiven kautta. Sama taktiikkahan oli viime kaudella käytössä oppositiopuolueilla kokoomuksella ja perussuomalaisilla, jotka kurmoottivat keskustan olleen punavihreän hallituksen holtittoman velkapolitiikan takuupuolueena.

”Olen huolissani kokoomuksen liberaalien ja RKP:n kyvystä pitää kiinni avoimesta ja eteenpäin katsovasta Suomesta yhteistyössä perussuomalaisten kanssa. Nyt punnitaan arvot ja periaatteet. Vetoan vielä RKP:hen, että puolue ei ryhdy perussuomalaisen politiikan tukipuolueeksi”, tviittaa Ohisalo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu