Keskustan ja vasemmistoliiton draama pelaa kokoomuksen pussiin
”Tuoreimpia käänteitä voisi kommentoida viittaamalla erääseen keskustaa koskevaan suomenkieliseen sanontaan.”
Näin sanoi vasemmistoliiton silloinen puheenjohtaja Li Andersson melkein tasan kaksi vuotta sitten, marraskuussa 2022. Kepu pettää aina, sanoi siis Andersson, sanomatta sitä.
Tuolloin Sanna Marinin (sd) hallitus eteni riidasta toiseen, ja asetelma oli aina sama: muut vastaan keskusta.
Hallitusyhteistyöstä punavihreiden kanssa jäi keskustaan trauma, ja puolueen silloinen johtaja Annika Saarikko ilmoitti eduskuntavaalien 2023 alla, ettei keskusta enää samanlaiseen hallitukseen lähde, antaen valtit kokoomuksen käsiin.
Nyt oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja on vaihtunut Minja Koskelaan. Heti kautensa aluksi hän sulki pois hallitusyhteistyön sekä kokoomuksen että perussuomalaisten kanssa, mutta näki hallitusyhteistyön keskustan kanssa mahdollisena.
Keskustan leiristä jysähti tähän tyly vastaus.
”Onnittelut uudelle puheenjohtajalle valinnasta ja voimia tehtävään! Samalla on todettava ettei keskustassa kukaan toivo vasemmiston kanssa hallitusyhteistyötä”, kirjoitti entinen varapuheenjohtaja ja ministeri Petri Honkonen viestipalvelu X:ssä.
Honkosen ulostulo tuskin on mikään keskustan virallinen linja. Se on kuitenkin herättänyt runsaasti keskustelua. Eikä ihme, nimittäin ilman keskustaa ei punavihreä blokki (SDP, vasemmistoliitto ja vihreät) saa näillä kannatuslukemilla enemmistöhallituskomboa kasaan. Ellei sitten kyseessä ole laaja ”sateenkaaripohja”, johon ei luulisi puoluejohtajilla olevan suuria haluja nykypäivänä.
Suurimmalle punavihreälle puolueelle SDP:lle olisi tietysti myös sinipuna mahdollinen, mutta vasemmistoliittopa tuntuu sulkevan oven myös kokoomukselta.
Jos keskustan linja tosiaan olisi Honkosen kuvaama, käytännössä avaimet olisivat – taas – kokoomuksen käsissä, vaikka se ei olisi edes suurin puolue.
Samalla vasemmistoliiton toiveet hallituspaikasta iskeytyisivät maanrakoon. Vasemmistoliiton ainoa mahdollisuus sellaisessa tilanteessa olisi se, että SDP-vasemmistoliitto-vihreät-kolmikon kannatus kasvaisi niin mittavasti, että punavihreät voisivat muodostaa hallituksen. Sellaista ei toistaiseksi ole näköpiirissä, sillä blokin sisällä on ennemminkin käyty nollasummapeliä.
Toki seuraaviin eduskuntavaaleihin on vielä pitkä aika. Tässä ehtii vielä monta tylyä X-kuittia heittää yksi jos toinenkin.
Itävallassa kukaan ei halua olla yhteistyössä FPÖ:n kanssa ja Saksan Thüringenissä CDU kelpuuttanee hallitukseen jopa Sahra Wagenknechtin puolueen ennen Björn Höckeä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Kurvinen lähtisi hallitukseen vaikka kommunistien kanssa. Honkonen vaan yrittää tehdä hajurakoa muuhun vasemmistoon. Kyllä välikysymys vientivetoisesta palkkamallista riitti osoittamaan mihin leiriin keskusta kuuluu.
Ilmoita asiaton viesti
Keskustalle ei takin kääntö ole poikkeus. Päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Taas tulee mieleen suomalaisen parlamentarismin luonne: kansa ”päättää” vaaleissa poliittisen suunnan, mutta sitten poliitikot putsaavat pöydän ja aloittavat nollasta. Lopulta Säätytalon portailla julistetaan hallituspohja, joka voi olla mitä tahansa.
Nuo yhteistyösuhteiden poissulkemiset ovat voimassa toistaiseksi, mutta yhtäkkiä kaikki voi olla toisin, ja se osataan varmasti ja monisanaisesti seli-seli-selittää.
Ilmoita asiaton viesti
Maassa, jossa kansa vuosi toisensa jälkeen gallupkannattaa enemmän keskustaoikeistolaisia porvarillisia puolueita kuin vihervasemmistoa, on hyvin vaikeata uskoa vihervasemmiston valtaantuloon lähivuosina. Jos keskusta jatkaa nousuaan pitkästä alhostaan, sen kuninkaantekijärooli on entistäkin suurempi: kepu tulee ratkaisemaan sen, hallitseeko Suomea porvariblokki vai vihervasemmistoblokki.
Ilmoita asiaton viesti
Mikähän se ”draama” tässä blogin kuvauksessa on?
Blogisti näkee casessa asioita joita minä en näe.
Eikö tuo ole lähes jokaviikkoista, että jokin puolue kertoo että yhteistyö jonkun tahon kanssa ei käy.
Draamaa – jos näitä haluaa kuvata – oli kyllä Sofia Virran useaan kertaan julistamassa ”Vihreiden tavoite on hallituksen kaataminen”.
Kun Suomen talous, työllisyys ja terveypalvelut ovat nykyisen kaltaisessa kurimuksessa, luulisi että puolueen puheenjohtajat rintamana asettaisivat maan edun politikoinnin ja puolueen edun edelle.
Joku voi sanoa, että eikö opposition tavoite ole aina kaataa kulloinkin vallassa oleva hallitus. Niin, muistaakseni esim. koronakriisissä oppositio tuki hallitusta.
Nyt elämme paljon vakavampaa kriisiä, mielestäni.
Silloin prioriteettien tulisi löytyä muualta kuin hallituksen kampittamisesta.
Tuossa on draamaa – ihmiset kärsivät ja puolueen puheenjohtajan aika ja energia menevät pikkusieluisessa demagogiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on vaikeaa sisäistää Tammisen väittämä.Tämähän on kuin hukkuvan tarttuminen oljenkorteen.
Eihän se,että keskusta haastaa vasemmistoliiton väittämän liene keskustalta pois.
Viimeistään tänään nähtiin vasemmistoliiton uuden puheenjohtajan tyylinäyte. Eihän se,että tekstiä tulee enemmän kuin normaali ihminen kerkiää sisäistää ole haaste ainakaan keskustalle.
Vasemmistolle mahdollisesti. Vihreille ja demareille samanlainen suunpieksäntä on ollut jo pitkään ominta osaamista.
Minun mielestäni keskusta vie nykyisin kokoomukseen uskovien ääniä. Tämä on nähtävissä jo mielipidetiedusteluissakin. Kokoomuksen ulostulo ei vain ole uskottava.
Toki kerroit että seuraaviin eduskuntavaaleihin on aikaa. Minun on vaikea uskoa, että kokoomuksen kannatus tulevaisuudessa nousisi. Edes missään skenaarioissa.
Toki luulen ymmärtäväni blogin tarkoituksen, mutta me keskustalaiset edes yritämme olla fiksuja.
Ilmoita asiaton viesti