Keskustan ja vasemmistoliiton draama pelaa kokoomuksen pussiin

”Tuoreimpia käänteitä voisi kommentoida viittaamalla erääseen keskustaa koskevaan suomenkieliseen sanontaan.”

Näin sanoi vasemmistoliiton silloinen puheenjohtaja Li Andersson melkein tasan kaksi vuotta sitten, marraskuussa 2022. Kepu pettää aina, sanoi siis Andersson, sanomatta sitä.

Tuolloin Sanna Marinin (sd) hallitus eteni riidasta toiseen, ja asetelma oli aina sama: muut vastaan keskusta.

Hallitusyhteistyöstä punavihreiden kanssa jäi keskustaan trauma, ja puolueen silloinen johtaja Annika Saarikko ilmoitti eduskuntavaalien 2023 alla, ettei keskusta enää samanlaiseen hallitukseen lähde, antaen valtit kokoomuksen käsiin.

Nyt oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja on vaihtunut Minja Koskelaan. Heti kautensa aluksi hän sulki pois hallitusyhteistyön sekä kokoomuksen että perussuomalaisten kanssa, mutta näki hallitusyhteistyön keskustan kanssa mahdollisena.

Keskustan leiristä jysähti tähän tyly vastaus.

”Onnittelut uudelle puheenjohtajalle valinnasta ja voimia tehtävään! Samalla on todettava ettei keskustassa kukaan toivo vasemmiston kanssa hallitusyhteistyötä”, kirjoitti entinen varapuheenjohtaja ja ministeri Petri Honkonen viestipalvelu X:ssä.

Honkosen ulostulo tuskin on mikään keskustan virallinen linja. Se on kuitenkin herättänyt runsaasti keskustelua. Eikä ihme, nimittäin ilman keskustaa ei punavihreä blokki (SDP, vasemmistoliitto ja vihreät) saa näillä kannatuslukemilla enemmistöhallituskomboa kasaan. Ellei sitten kyseessä ole laaja ”sateenkaaripohja”, johon ei luulisi puoluejohtajilla olevan suuria haluja nykypäivänä.

Suurimmalle punavihreälle puolueelle SDP:lle olisi tietysti myös sinipuna mahdollinen, mutta vasemmistoliittopa tuntuu sulkevan oven myös kokoomukselta.

Jos keskustan linja tosiaan olisi Honkosen kuvaama, käytännössä avaimet olisivat – taas – kokoomuksen käsissä, vaikka se ei olisi edes suurin puolue.

Samalla vasemmistoliiton toiveet hallituspaikasta iskeytyisivät maanrakoon. Vasemmistoliiton ainoa mahdollisuus sellaisessa tilanteessa olisi se, että SDP-vasemmistoliitto-vihreät-kolmikon kannatus kasvaisi niin mittavasti, että punavihreät voisivat muodostaa hallituksen. Sellaista ei toistaiseksi ole näköpiirissä, sillä blokin sisällä on ennemminkin käyty nollasummapeliä.

Toki seuraaviin eduskuntavaaleihin on vielä pitkä aika. Tässä ehtii vielä monta tylyä X-kuittia heittää yksi jos toinenkin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu