Martti Ahtisaari ja lapset sodan jaloissa

Presidentti Martti Ahtisaari haudataan tänään perjantaina, sateisena Martin päivänä.

 

Ahtisaarta on muisteltu laajasti julkisuudessa. Paljon ovat olleet esillä luonnehdinnat ”ikuinen pakolainen” tai ”ikuinen evakko”.

 

”Martti Ahtisaari oli Karjalan evakkoja, ikuinen pakolainen, kuten hän monasti itse sanoi. Lapsuuden kokemus evakkotiestä kylmässä ja pimeässä kohti tuntematonta määränpäätä vaikutti hänen maailmankuvaansa ja toimintaansa, ei katkeroittavasti, vaan ihmisten kohtaloita ymmärtäen ja rauhan arvon tuntien”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö on esimerkiksi sanonut.

 

Ahtisaari on tuonut asiaa itsekin esiin. Hän oli syntynyt kesällä 1937 Viipurissa.

 

”Evakkokokemukseen liittyi se halu, että rauhaa pitää saada melkein mihin hintaan tahansa”, Ahtisaari on kuvannut Iltalehden erikoishaastattelussa.

 

Ahtisaari muistetaan tietysti erityisesti rauhan Nobel-palkinnostaan.

 

Ahtisaaren siunaustilaisuudessa erityisen koskettavalta tuntui kuulla virsi 501, joka tunnetaan paremmin nimellä ”Kuule, Isä taivaan, pyyntö tää”. Virren on säveltänyt eteläafrikkalainen opettaja Enoch Sontonga ja sanoittanut Jaakko Löytty, jolla on tiiviit yhteydet Afrikkaan, kuten STT on kertonut.

 

Ahtisaaren rooli oli ratkaiseva Namibian itsenäistymisessä Etelä-Afrikasta vuonna 1989 ja Ahtisaaren on kerrottu olevan tänä päivänäkin hyvin tunnettu ja arvostettu henkilö maassa. Ahtisaari on myös saanut Namibian kunniakansalaisen arvonimen.

 

Tässä maailman ajassa minua kosketti tuo virsi kuitenkin myös toisesta syystä. Virsikirjassa virsi 501 on luokiteltu lasten virreksi.

 

Virressä lauletaan näin:

 

”Ethän, Isä taivaan, unohda

Lapsiasi sodan jaloissa

Rauha anna, viha sammuta

Siunaa koko maailmaa

Siunaa koko maailmaa.”

 

Kaunis, koskettava valinta. Olipa uskonnollinen tai ei.

 

Rauha Ahtisaaren muistolle ja voimia hänen omaisilleen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu