Martti Ahtisaari ja lapset sodan jaloissa
Presidentti Martti Ahtisaari haudataan tänään perjantaina, sateisena Martin päivänä.
Ahtisaarta on muisteltu laajasti julkisuudessa. Paljon ovat olleet esillä luonnehdinnat ”ikuinen pakolainen” tai ”ikuinen evakko”.
”Martti Ahtisaari oli Karjalan evakkoja, ikuinen pakolainen, kuten hän monasti itse sanoi. Lapsuuden kokemus evakkotiestä kylmässä ja pimeässä kohti tuntematonta määränpäätä vaikutti hänen maailmankuvaansa ja toimintaansa, ei katkeroittavasti, vaan ihmisten kohtaloita ymmärtäen ja rauhan arvon tuntien”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö on esimerkiksi sanonut.
Ahtisaari on tuonut asiaa itsekin esiin. Hän oli syntynyt kesällä 1937 Viipurissa.
”Evakkokokemukseen liittyi se halu, että rauhaa pitää saada melkein mihin hintaan tahansa”, Ahtisaari on kuvannut Iltalehden erikoishaastattelussa.
Ahtisaari muistetaan tietysti erityisesti rauhan Nobel-palkinnostaan.
Ahtisaaren siunaustilaisuudessa erityisen koskettavalta tuntui kuulla virsi 501, joka tunnetaan paremmin nimellä ”Kuule, Isä taivaan, pyyntö tää”. Virren on säveltänyt eteläafrikkalainen opettaja Enoch Sontonga ja sanoittanut Jaakko Löytty, jolla on tiiviit yhteydet Afrikkaan, kuten STT on kertonut.
Ahtisaaren rooli oli ratkaiseva Namibian itsenäistymisessä Etelä-Afrikasta vuonna 1989 ja Ahtisaaren on kerrottu olevan tänä päivänäkin hyvin tunnettu ja arvostettu henkilö maassa. Ahtisaari on myös saanut Namibian kunniakansalaisen arvonimen.
Tässä maailman ajassa minua kosketti tuo virsi kuitenkin myös toisesta syystä. Virsikirjassa virsi 501 on luokiteltu lasten virreksi.
Virressä lauletaan näin:
”Ethän, Isä taivaan, unohda
Lapsiasi sodan jaloissa
Rauha anna, viha sammuta
Siunaa koko maailmaa
Siunaa koko maailmaa.”
Kaunis, koskettava valinta. Olipa uskonnollinen tai ei.
Rauha Ahtisaaren muistolle ja voimia hänen omaisilleen.
Meillä on näitä evakoita edelleenkin keskuudessamme vielä parikymmentä vuotta. Suomen nuoriso tekisi oikein, jos muistaisi enemmän omia pakolaisiamme. Moni ei heidän elämästään ja kotiseudustaan tiedä juuri mitään välittämisestä puhumattakaan. Huomio ja myötätunto on jossain mahdollisimman kaukana oman kansan kohtaloista.
Jos palestiinalaiset ja Israel olisivat ottaneet oppia karjalaisista, alueella olisi ollut rauha sitten vuoden 1948.
Ilmoita asiaton viesti
Itse kyllä varoisin yleistämästä nuorten ajattelua.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse ei ole yleistämisestä vaan tosiasiasta. Hyvin harva tapaamani alle 35v nuori tuntee lähihistoriaamme. Jos vanhemmat eivät siitä kerro niin asia jää helposti tutkimatta. Koulu ei ole kymmeniin vuosiin asiaan paljoa huomiota kiinnittänyt vaan enemmän varsinaiseen sotaan. Pakolaisuus ja ihmisten kotiensa sekä muun omaisuuden menettäminen on vähällä huomiolla. Näin on ikävä kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Jo ennen talvisotaa jouduin evakkotielle jolla vieläkin vaellan. En ole kokenut tarpeelliseksi tästä kohtalosta huudella, mitäpä se vaikuttaisi.
Israel ajoi alkuperäiset asukkaat pois kuten Venäjä ajoi meidät karjalaiset pois kodeistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vääryyksistä on syytä puhua. Venäläisten rikokset ovat anteeksiantamattomia ja koskevat koko naapurikansan tekoja eikä vain Stalinia. Niistä johtuva katkeruus on oikeutettua päinvastoin kuin presidentti Niinistö sanoi.
Meillä on ajan henki ollut se, että omasta pakolaiskokemuksesta vaietaan, mutta ollaan hirveän huolissaan kaukaisten ihmisten kohtaloista. Lähi-idän heimokulttuureiden osalta myötätuntomme on outoa, koska alueella on maantapa ratkoa asioita väkivallalla ja sopiminen on hyvin epäsuosittua. Ongelmien pitkittyminen on ihan heidän oma valintansa.
Ilmoita asiaton viesti
Käsityksesi palestiinalaisten asemasta alkuperäisinä asukkaina ei nyt ole koko totuus.
Mitään Palestiinan valtiota ei ollut olemassakaan ennen maailmansotia eikä niiden jälkeen.
Alue oli heikosti kasvavaa kuivaa maastoa ja harvaan asuttu. Siellä asui sekä muslimeita, juutalaisia että kristittyjä. Juutalaisia muutti lähinnä Englannin suostumuksella sen hallitsemalle alueelle. Juutalaiset myös ostivat maita muslimeilta. Alkuajat yhteiselo sujui yllättävän hyvin, mutta toisen maailmansodan kynnykseltä alkaen juutalaisten muutto alueelle lisääntyi.
Yksi syy kasvavalle muutolle oli se, ettei heitä huolittu muualle turvaan natseilta. Sodan kokemusten jälkeen he halusivat oman alueen, jossa olla turvassa ikuisilta vainoilta. Lisäksi muinainen uskonnollinen taru luvatusta maasta ohjasi juutalaisia alueelle.
Olisi ollut oikein ja viisaampaa lohkaista pala Saksaa juutalaisvaltioksi, mutta se ei todennäköisesti olisi juutalaisille käynyt sen paremmin kuin länsivalloille.
Muslimien ja juutalaisten väliset jännitteet kasvoivat vaiheittain ja päätyivät molemminpuolisten raakuksien jälkeen avoimeen sotaan, jonka juutalaiset voittivat ja julistivat Israelin valtion perustetuksi 1948.
Väkivalta ei loppunut. Palestiinalaiset eivät ole koskaan myöntäneet tappiotaan eivätkä tietenkään hyväksyneet Israelin valtiota vaan heidän julkinen tavoitteensa on edelleen ajaa juutalaiset mereen.
Muslimit jatkavat terrori-iskujaan yhtään välittämättä muiden tai omiensa siviiliuhreista. He käyvät totaalia sotaa ja saavat kokea sitä myös itse. Se on huono pohja rauhan syntymiselle.
Juutalaiset ovat parantaneet otettaan palestiinalaisten terrorismista rakentamalla siirtokuntia näiden alueille. On selvää tekojen perusteella, ettei Israel ole ajatellut aluejaon koskaan toimivan.
Kahden valtion ratkaisua ei ole. Sen tavoittaminen edellyttäisi luottamusta. Se on kadonnut ajat sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Rauhanliike jatkuu Ahtisaaren jälkeenkin.
https://youtu.be/Mv33Ntc2M0A?si=y2TfmodlblcNohni
Amerikalla on ollut kykyä uudistua ennenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Lapset kantavat sotia käyneiden vanhempiensa traumaa lopun ikäänsä,
Jatkavat samaa ahdistustaan seuraaville ikäpolville.
Ahtisaaren mukaan, toivoa on viljeltävä ikävistä tapahtumista huolimatta.
Olen samaa mieltä, toivoa on ylläpidettävä niin kauan, kuin on elämää!
Tällä hetkellä sotien keskellä olevien lasten tilanne on julma,
Neuvottelut näyttävät olevan lähes mahdottomia.
Siitä huolimatta, vain neuvotteluilla onnistustaan, aseilla ei!
Ilmoita asiaton viesti
Martti Ahtisaaren isänpuoleiset sukujuuret ovat peräisin Norjasta ja Suomeen siirtymisen jälkeen Kotkasta.
Äidinpuoleiset sukujuuret ovat puolestaan Keski-Suomen Hankasalmelta.
Ahtisaaren kotkalainen kanta-aliupseeri-isä oli armeijan komennuksella Viipurissa, jossa Martti Ahtisaari syntyi 1937. Talvisodan sytyttyä Viipuri oli jätettävä 1939.
Elämän ensimmäiset kaksi vuotta Viipurissa tekivät Martti Ahtisaaresta karjalaisen ja kaksivuotiaana tehty evakkomatka ikuisen pakolaisen.
Legendat elävät omaa elämäänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Kukapa ei olisi lapsena joutunut muuttamaan toiselle paikkakunnalle? Ahtisaari ei ollut pakolainen, mutta oli erittäin hyvä presidentti.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Ahtisaari oli pakolainen, vaikka ei kahden vanhana lähdöstä mitään muistanutkaan. Pakolaisuuden aiheuttamista tuntemuksista saa aina osansa koko perhe.
Vanhempien kokemukset siirtyvät heidän kauttaan seuraavalle polvelle. Oma isäni ja hänen sisaruksensa eivät vaienneet kotinsa menetyksestä naapurin rosvoille. Sen verran asia jäi kaivamaan, mikä on luonnollista.
Silti Karjalasta lähteneet eivät ryhtyneet 1944 alkaen ampumaan raketteja Venäjälle. Palestiinalaiset eivät ole samaan järkiratkaisuun kyenneet. He eivät tajunneet hävinneensä sodan alueen hallinnasta.
Ilmoita asiaton viesti
Ahtisaaren isä oli kanta-aliupseeri, joka joutui toistuvasti vaihtamaan työpaikkaansa ja asuinpaikkakuntaansa kuten useimmat armeijassa töissä olleet ennen ja nykyäänkin.
En todellakaan pitäisi työkomennuksella Viipurissa ollutta kotkalaista Ahtisaaren isää ja hänen perheenjäseniään pakolaisina enkä liioin karjalaisina.
P.S. Tämä sosialidemokraattinen Ahtisaari-legenda sijoittuu samaan kategoriaan kuin ”kaukopartiomies ja satamajätkä” Mauno Koivisto.
Ilmoita asiaton viesti
No ehkä hän ei ollut täysin kantakarjalainen, mutta kuitenkin asukas. Isäni suku oli alueella 1500 – luvun lopulta. Vanhempia tietoja ei ole saatavilla.
Ilmoita asiaton viesti
Martti Ahtisaari vietti lapsuutensa Kuopiossa joten häntä voisi luonnehtia lähinnä savolaiseksi mikäli häneen välttämättä halutaan liittää jokin maakunnallinen tai muu alueellinen leima.
Ilmoita asiaton viesti