Puheenvuorolainen, nyt voit kysyä kyberturvallisuudesta, digijäteistä ja datasta

Euroopan Suunta -keskusteluiden sarja jatkuu Uudessa Suomessa jälleen ensi viikolla. Tällä kertaa Eurooppalaisen Suomen vetämässä keskustelussa käsitellään digitalisaatiota, dataa ja kyberturvallisuutta.

Keskustelemassa ovat europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd), kyberturvallisuutta tutkiva professori Martti Lehto Jyväskylän yliopistosta ja digitaalipolitiikkaan keskittynyt väitöskirjatutkija Ville Aula London School of Economisista.

Puheenvuorolaisilta on tullut erinomaisia kysymyksiä edellisiin keskusteluihin, jotka käsittelivät ulkopolitiikkaa ja Tampereen kuntavaaliasetelmia. Nyt voit jälleen kysyä! Kirjoita kysymyksesi tämän blogin tai tämän uutisen kommentiksi. Määräaika kysymyksille on maanantai 14.6.2021 kello 16.

Keskustelun voi katsoa Uudessa Suomessa torstaina 17.6.2021 kello 15.

EU:ssa huolena on ollut se, että ylikansalliset digijätit hallitsevat yhä suurempia yksityisiltä ihmisiltä kerättyjä tietomääriä eikä lainsäädäntö pysy kehittyvän teknologian perässä. EU-komissio haluaa puuttua Googlen ja Facebookin kaltaisten teknologiajättien valta-asemaan ja lisätä niiden vastuuta sisällöistään. Itse ainakin mietin, millaisia vaikutuksia tällä suitsimisella on.

Kyberturvallisuus on niin ikään mielenkiintoinen aihe. Viime vuonna kerrottiin, että eduskuntaan on kohdistunut kyberhyökkäys.  Supon mukaan kybervakoiluoperaatio viittaa Kiinaan.  Viime vuoden isoja asioita oli myös Vastaamon tietomurto.

Kyberturvallisuuskeskus ennakoi viime vuoden vuosikatsauksessaan, että ”kyberhyökkäykset, disinformaation levittäminen ja hybridivaikuttaminen lisääntyvät”. Minua ainakin kiinnostaa, miten hyvin Suomi on tähän varautunut.

Iso asia on myös se, miten valtavaa datamäärää hallitaan ja mikä valtioiden rooli tässä kuviossa on.

Mitä kysymyksiä sinulle herää? Kommentoi!

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu