Puheenvuorolaisille tuli vastauksia ulkopolitiikasta – ”Suomi luopui puolueettomuudestaan 1995”

Puheenvuorolaisilta tuli iso määrä todella hyviä kysymyksiä Eurooppalaisen Suomen vetämään keskusteluun, jonka voi nyt katsoa Uudesta Suomesta. Aku Aarvan juotamassa Euroopan Suunta -keskustelussa mukana olivat europarlamentaarikko Alviina Alametsä (vihr), eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) sekä Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu.

Natoon ja Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen asemaan liittyviä kysymyksiä tuli runsaasti, muun muassa Juha Kuikalta ja Jari Rusaselta. Tulisiko Suomen korostaa puolueettomuuttaan, vai olisiko aika liittyä Natoon?

Kanerva sanoo, että vain merkittävä muutos ilmapiirissä ajaisi Suomen miettimään uusia ratkaisuja.

”Pidän ulko- ja turvallisuuspoliittisesti hyvin lyhytnäköisenä sitä, jos me ilmoittaisimme yhtäkkiä, että koskaan, ei milloinkaan, ei missään olosuhteissa Suomi tule lähestymään Natoa ja pyrkimään sen jäseneksi”, Kanerva sanoi.

Pesu ja Alametsä linjasivat, että Suomi ei ole puolueeton maa.

”Puolueettomuudestaan Suomi luopui jo 1995 kun liittyi EU:n jäseneksi. Se virallinen status tai asema on kuvattu sotilasliittoon kuulumattomuudeksi. Ukrainan kriisin jälkeen, kun meillä on puolustusyhteistyö lisääntynyt hyvin merkittävästi, niin se sotilasliittoon kuulumattomuudenkin luonne on aika lailla uudelleen määritetty”, sanoi Pesu.

Hänen mielestään keskustelua tulisi käydä siitä, mikä Nato-jäsenyyden lisäarvo nykyiselle tilanteelle olisi.

Alametsän mielestä Nato-ovea ei kannata sulkea ja se kortti tulee pitää pöydällä.

”Puolueettomia emme ole”, Alametsä komppasi Pesua.

Vastaukset saatiin myös Juha Hämäläiselle, joka kysyi, miten Suomi voi todellisuudessa vaikuttaa EU:n ulkopolitiikkaan. Myös muun muassa Seppo-Juha Pietkäisen kysymys omavaraisuudesta koronapandemian jälkeen käsiteltiin.

Uusi Suomi näyttää verkkosivuillaan kaikkiaan kahdeksan Euroopan Suunta -keskustelua loppuvuoden aikana. Keskustelusarja alkoi näin Eurooppa-päivän alla, ja seuraava keskustelu koskee kuntavaaleja.

Puheenvuorolaisille iso kiitos erinomaisista kysymyksistä! Keskustelu jatkukoon.

 

+8

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu