Qatarin emiiri ja Stubbin machiavellilainen ulkopolitiikka
Qatarin emiirin Tamim bin Hamad Al Thanin Suomen-vierailu puhuttaa. Tuoreimpana käänteenä ihmetellään sitä, että sisäministeriö suosittaa yleistä liputusta vierailun ajaksi.
Ihmettelyä on kuultu toisaalta turvallisuuspolitiikan asiantuntijoiden joukosta, toisaalta vasemmistoliiton riveistä. On kyselty, voiko Suomi liputtaa autoritäärisen maan johtajalle – maan, jossa noudatetaan šaria-lakia.
Kyseessä on kuitenkin virallinen valtiovierailu, jonka yhteydessä liputus on vakiintunut tapa. Miltäköhän se sitten näyttäisi, jos Qatarin emiirille ei liputettaisi, mutta kaikille muille kyllä? Eli ensin kutsuisimme Qatarin emiirin kylään, ja sitten ministeriö kuvainnollisesti, jos nyt ei näyttäisi keskisormea, niin ainakin protestoisi.
Olennaista on siis ennemminkin se, että emiiri ylipäänsä on kutsuttu vierailulle. Että tämäkö on sitä arvopohjaista realismia, autoritääristen johtajien hyysääminen?
Kyllä se taitaa olla, nimittäin tasavallan presidentti Alexander Stubb itsekin viittasi paljon käyttämäänsä termiin, kun häneltä kysyttiin emiirin vierailusta sunnuntaina Ylellä.
Emiiri vierailee myös Ruotsissa ja Norjassa
Täytyy myös huomata, että ennen Suomea emiiri vierailee myös kahdessa muussa Pohjoismaassa: Ruotsissa ja Norjassa.
Ruotsissa emiiri tapaa moderaattipääministeri Ulf Kristerssonin sekä muita ministereitä, ja illalliselle osallistuu myös kruununprinsessa Victoria. Ruotsin ja Qatarin on tarkoitus allekirjoittaa useita kahdenvälisiä sopimuksia keskusteltavista aihealueista, eli muun muassa vihreästä siirtymästä, liikenteestä ja terveydenhuollosta, kertoo Ruotsin hallitus.
Norjassa kerrotaan, että emiiri tapaa työväenpuoluetta edustavan pääministerin Jonas Gahr Støren sekä kuningas Haraldin, kuningatar Sonjan ja kruununprinssi Haakonin.
Suoraan Ruotsista saamani tiedon mukaan emiirin vierailu ei ole erityisemmin herättänyt maassa huomiota eikä oikeastaan paheksuntaakaan. Ruotsin ulkoministeriön mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole virallinen valtiovierailu, kuten Suomessa on.
Qatarilainen uutistoimisto QNA muuten kuvailee, että emiirin ”Euroopan-kiertue” käynnistää ”uuden aikakauden” suhteissa Ruotsiin, Norjaan ja Suomeen. Jutussa kuvataan Qatarin toivovan vierailujen avaavan tietä sijoitusmahdollisuuksille näissä Pohjoismaissa.
Qatarin Ruotsin-suurlähettiläs kertoo QNA:lle, että ainakin Ruotsin-vierailu järjestetään pääministeri Kristerssonin kutsusta.
Eli jos me nyt kumarramme autoritäärisen maan johtajan edessä ja hyysäämme häntä, niin samoin tekevät myös Ruotsi ja Norja.
”Arvopohjainen realismi voi tarkoittaa mitä tahansa”
Palataanpa nyt siis arvopohjaiseen realismiin, jota emiirin vierailu siis Stubbin itsensäkin mukaan on. Lapin yliopiston oikeustieteen tohtori Mikko T. Huttunen on pohtinut yliopiston blogissa, mitä arvopohjainen realismi on. Tähän hän päätyi:
”Väitän, että arvopohjainen realismi voi tarkoittaa mitä tahansa ja väitän vieläpä, että kaikki ainakin tiedostamattaan tietävät tämän ja ovat siihen tyytyväisiä.”
Esimerkeiksi Huttunen otti Suomen linjan Kiinan ja Israelin suhteen. Huttunen myös kysyy, eikö koko suomettumisemmekin ollut arvopohjaista realismia.
Esimerkiksi vuonna 2017 Kiinan johtaja Xi Jinping teki harvinaisen valtiovierailun Suomeen.
”Xi Jinping voi saapua tänään Suomeen vailla pelkoa siitä, että isäntämaa viisastelee ihmisoikeuksista”, kirjoitti Yle analyysissaan silloin.
Suomi toki otti Kiinan kanssa esille ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaatteen, kertoi tuolloinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaamisen jälkeen. Toimittajille ei kuitenkaan sallittu tiedotustilaisuudessa kysymyksiä, mutta Suomi olisi sen tietysti sallinut.
Machiavellilaista ulkopolitiikkaa
On liioiteltua sanoa, että arvopohjainen realismi olisi sama asia kuin suomettuminen. Yleisesti suomettumisella tarkoitetaan sitä, että ”eduskunnassa, talouselämässä, taide- ja koulumaailmassakin katsottiin aina ensin kohti itää” ja mediassakin oli itsesensuuria, kuten Ylen Elävä arkisto asian muotoilee.
Mutta arvopohjaista realismia kyllä voinee verrata reaalipolitiikkaan, tai ehkä sillä on siinä juurensa. Virkaanastujaisissa maaliskuussa eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps) otti esiin sen, että niin Stubb kuin monet muutkin edeltävät presidentit ovat Machiavellinsä lukeneet.
”Miksi Machiavelli on ollut niin tärkeä Suomen presidenteille? Kooltaan pieni valtio on usein suurempien puristuksessa. Machiavelli on opettanut politiikan todellisuudesta – siitä, että ’elämä on niin etäällä ihanteista, että se, joka pyrkii todellisuuden ohittaen pelkästään ihanteisiin, päätyy pikemmin perikatoon kuin päämääräänsä’”, Halla-aho sanoi puheessaan.
Suomi voi tehdä machiavellilaista ulkopolitiikkaa, sanoi Stubb kesäkuussa. Emiirin vierailusta saamme konkreettisen esimerkin arvopohjaisesta realismista.
Molemmilla osapuolilla lienee omat tavoitteensa vierailulle. Tutkija Susanne Dahlgren on arvellut, että Qatar haluaa ”tukea Qatarin halulle järjestää olympialaiset”. Mitä Suomi sitten haluaa? Emiiri on ainakin profiloitunut kansainvälisen politiikan välittäjänä sekä Ukrainassa että Gazassa. Stubb puolestaan on aiemmin puhunut rauhanneuvotteluiden aloittamisesta Ukrainassa.
Mitä osapuolet vierailusta irti saavat, sen näemme vasta myöhemmin.
Emiiri ja Qatar ovat kyllä profiloituneet myös terrorismin tukijoina.
”Men are so simple of mind, and so much dominated by their immediate needs, that a deceitful man will always find plenty who are ready to be deceived.”
-Niccolò Machiavelli
Ilmoita asiaton viesti
Mitä enemmän valtioita saadaan länsimaiden kanssa kaveeraavaan blokkiin sitä parempi. Qatarilla piisaa myös rahaa erilaisiin investointeihin ja kun Ruotsin osalta jo on mainittu nuo vihreän siirtymän investoinnit, niin kyllä Suomella on samaan yhtä suuret mahdollisuudet.
Moraalinen puoli on tietysti diktatuurivaltion kanssa kaveeraaminen, mutta Qatar ei muodosta yksinään ukaa sen kummemmin Suomelle kuin muullekaan maailmalle. Sen sijaan Venäjä-boikotit ovat hyvin ymmärrettäviä monistakin eri syistä. Jos Qatarin emiiri haluaa vierailla ja esittää yastävää Venäjän vihollisvaltioiden kanssa, niin ei Suomella pitäisi olla mitään sitä vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Jenni erittäin hyvästä kirjoituksesta linkkeineen ja ainakin tämä kannattaisi jokaisen lukea: The Peninsula: Amir’s European tour unleashes new era of relations with Sweden, Norway, and Finland.
Mielestäni Suomen tulee ottaa emiiri arvostuksella ja kunnioituksella vastaan sekä kuunnella, mitä hänellä on meille sanottavaa ja annettavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Varmasti kannattaa lukea.
Khalid bin Hamad Al Thani, ko. lehden hallituksen puheenjohtaja, kuuluu hallitsijasukuun ja on Suomeen saapuvan emiirin velipuoli.
Ilmoita asiaton viesti
Silloin luulisi tietävän hyvin mistä kirjoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jep, pysyy tarinat sopivina, kun velipuoli valvoo…
https://reutersinstitute.politics.ox.ac.uk/news/strict-media-laws-no-public-data-sources-risk-what-its-be-journalist-qatar
Ilmoita asiaton viesti
”Arvopohjainen realismi” on niin hieno käsite, että harmittaa, etten ole sen keksijä. Kun otetaan lusikka kauniiseen käteen, ollaan realisteja, ja kun julistetaan periaatteita (kansalaisvapaudet, demokratia ym.), toimitaan arvojen pohjalta.
Voisiko emiiri todellakin pyöriä Euroopassa keräämässä kannatusta olympiaprojektille? Jalkapallon MM maassa on jo järjestetty. Jos vuoden 2036 kisat myönnetään Dohalle, on seuraava hanke Qatar Winter Olympics 2050.
Ilmoita asiaton viesti
Hesarin linkistä: ”Susanne Dahlgrenin mukaan emiirillä on Helsingin-vierailullaan taskussaan kuitenkin kaikkia edellä mainittuja kauppakuvioita tärkeämpi hanke, jolle hän hakee Suomen tukea.
”Emiiri saapuu Helsinkiin todennäköisesti hakemaan tukea Qatarin halulle järjestää olympialaiset”, Dahlgren arvioi.
Qatar toivoo järjestävänsä olympialaiset vuonna 2036.”
Ilmoita asiaton viesti
Mitä mahtaa tällä kertaa maksaa Qatarille?
”Central to the scandal were accusations of bribery connected to the awarding of hosting rights for the 2018 World Cup to Russia and the 2022 World Cup to Qatar.”
https://www.britannica.com/event/2015-FIFA-corruption-scandal
Tuossa enemmän:
https://www.theguardian.com/football/2022/oct/08/football-corruption-and-the-remarkable-road-to-qatar-world-cup
Ilmoita asiaton viesti
Ei tietenkään ole ”arvopohjaista ulkopoliittista realismia”. Termeillä pitää säilyttää merkitys. Päätoimittaja Tamminen jostain syystä on halunnut kommentin lennokkeihin erikoistuneelta oikeustieteilijältä ulkopoliittisessa asiassa. Missä ei voi nähdä paljoakaan järkeä.
Stubb taas on oma itsensä ja puhuu vastuuvapaasti mitä sattuu. Tässä hän puhuu kuten aikoinaan pääministerinä, jolloin hän kertoi olevansa ”konservatiivi liberaalin vaatteissa”, eli aivan mitä vain. Hän on poliitikkona huomannut, ettei puheen sisällöllä ole väliä, kunhan puhetta riittää.
Ilmoita asiaton viesti
Qatar on valtio jonka toivoisi olevan kauppasaarrossa.
Sieltä löytyy maailman ase- ja ihmiskauppiaat.
Ilmoita asiaton viesti
US-suhde ei voi olla vaikuttamatta siihen, että maa ei ole kansainvälisessä boikotissa. Mutta niinsanotut vakauden maat, Egypti, UAE, Bahrain, Saudit asettivat kylläkin Qatarille, juurikin esim. arabian kielisen Al-Jazeeran epävakauttavan vaikutuksen, sekä terroritoiminnan taloudellisen tukemisen takia boikotin.
Hyväksikäyttö ja riisto
Qatarin valtion rekrytoijat tekevät yhteistyötä maansa urakoitsijoiden kanssa houkutellakseen työntekijöitä ulkomailta pitkiksi ajoiksi väärillä houkuttimilla.
Maahan tultuaan siirtolaiset ovat Qatarin Kafala-lainsäädännön armoilla, joka
asettaa siirtolaiset vaaralliseen riippuvuusasemaan työnantajiinsa ja valtioon nähden.
Viisumi- ja työlupastatus on sidottu sponsoriin tai työnantajaan, työntekijät eivät voi poistua maasta ilman työnantajan virallista lupaa.
Tämä luo tilanteen, joka on kypsä taloudelliselle orjuudelle ja ihmiskaupalle Qatarissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kafala on tarkoitettu ensisijassa kotimaisen työnantajakilpailun estämiseen. Qatar lakkautti vuonna 2020 tuon maastapoistumisviisumin tarpeen, joka kyllä näin suomalaisittain kuulostaa omituiselta vaatimukselta. Mutta siinäkin varmaan takana oli jonkun intialaisen työntekijän luikahtaminen naapurimaahan töihin.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos tiedosta, mistäs tämän tiesitkin?
Ilmoita asiaton viesti
Luin muistaakseni joskus 60-luvulla Wikipediasta. Palautui mieleeni, kun on siunattu hyvällä muistilla.
Ilmoita asiaton viesti
Voi valtava mikä muisti!
Ilmoita asiaton viesti
😎
Ilmoita asiaton viesti
”Emiiri on ainakin profiloitunut kansainvälisen politiikan välittäjänä sekä Ukrainassa että Gazassa. Stubb puolestaan on aiemmin puhunut rauhanneuvotteluiden aloittamisesta Ukrainassa.”
Tuota nyt voisi ainakin toivoa, että Stubb tyrkkää rauhanneuvotteluja eteenpäin. Suomihan ei itse nyt oikein sovi rauhantekijän rooliin.
Ilmoita asiaton viesti
Moraali on koraali on ollut aina, puheet on puheita da daa.
Ilmoita asiaton viesti
Sun puheet on kyllä aina täyttä dadaa.
Ilmoita asiaton viesti
Viisautta yli 2000 vuoden takaa. Roomalainen kirjailija Publilius Syrus on sanonut ”Raha ohjaa kaikkien asioiden kulkua.” Näin se menee myös arvopohjaisen realismin suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Jenni avaa tässä mielenkiintoisen Machiavelli-teeman, millä on pitkät ja kunniakkaat perinteet Suomessa.
Tästä muistuu mieleen presidentti J. K. Paasikiven sanat: ”Kaiken viisauden alku on tosiasiain tunnustaminen”.
Suomen varsinainen maailmanluokan Machiavelli-guru oli kuitenkin presidentti Urho Kekkonen.
Kekkosen juonikkaan nerokas suomettuminen pelasti isänmaamme Neuvostoliiton jatkuvasta painostuksesta huolimatta, aivan uskomattomalla tavalla Länteen, lopulta Euroopan Unioniin ja Natoon.
Kekkonen tunnustettiin maailmanluokan Machiavelli-guruksi, kun Suomessa järjestettiin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssi 1975.
Onko tälle Suomen Machiavelli-osaamiselle nytkin tarvetta?
Näitten syitten takia näyttää olevan:
1) EU on sekavasti johdettu, riitelevä ja sotaa käyvä 27 valtion sekamelska, jolta puuttuu toimiva turvallisuuspolitiikka ja Venäjän syväosaaminen.
2) Maaliskuussa 2024 EU pyysi Sauli Niinistöä kirjoittamaan raportin turvallisuudesta – Von der Leyen: ”Meillä on paljon opittavaa Suomelta”
3) Kesäkuussa 2024 Ukrainan presidentti Volydymyr Zelenskyi pyysi henkilökohtaisesti Suomen apua rauhanprosessin jatkamiseksi.
Tähän presidentti Stubb vastasi: ”Ensimmäistä kertaa saadaan diplomatia sodankäynnin rinnalle”.
Onnistuuko Stubb nyt saamaan kasaan Qatarin emiirin Tamim bin Hamad Al Thanin kanssa Ukrainan sodan rauhankonferenssin, ETYK 2.0?
Inhorealistina olen kuitenkin sitä mieltä, että jonkinlainen tulitauko saadaan aikaan toivottavasti jo 2025, mutta varsinainen rauhansopimus on niin vaikea rasti, ettei sitä solmita koskaan, Korean sodan tapaan 1954…
Ilmoita asiaton viesti
Kekkonen on eittämättä Suomen historian tärkein presidentti, joka taitavalla politiikallaan mahdollisti maan hitaan ryömimisen irti Neuvostoliiton vaikutuspiiristä. Helpompia aikoja eläneet jälkiviisaat tietysti arvostelevat häntä surutta ja haukkuvat suomettumisen arkkitehdiksi. Haluten helppoja pisteitä historian kustannuksella. Näihin kuuluu ikävä kyllä mm. kokoomuksen nykyinen ulkoministeri Elina Valtonen, joka muuten on hoitanut työnsä ihan hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
”Helpompia aikoja eläneet jälkiviisaat”
Eiköhän juurikin Kekkonen itse elellyt aika lokoisasti Suomen itsenäisyyden ja suomalaisten kustannuksella.
Mikäs diktaattorina ollessa.
Ilmoita asiaton viesti
Epäarvopohjainen realismi
kuitenkin kyseessä.
Suomettumisen uusi muoto.
Lipitetään kieltä kaikkiin
ilmansuuntiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tärkein arvo on Suomen kansan puolustaminen verenhimoisten valloittajien julmilta hyökkäyksiltä.
Nytkin Suomea uhkailee atomipommeilla naapurin diktaattori, jolla kädet kainaloja myöten veressä.
Kannattaa lukea USA:n entisen ulkoministerin Henry Kissingerin kirja DIPLOMACY (1994)…
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin veriset olivat
Kissingerinkin
Kädet.
Ilmoita asiaton viesti
On kaksi ulkopolitiikan koulukuntaa. Idealismissa yritetään saada muut ajattelemaan ja toimimaan samoin kuin itse, lainsäädäntöä myöten. Realismissa taas annetaan muiden elää tavallaan ja tehdään näiden kanssa kauppaa.
Molempia voi (ja kannattaa) ajatella kyynisesti. Realisti vähät välittää vaikka ihmisoikeuksista, kunhan loukkaukset eivät tapahdu omassa maassa ja kauppasuhde on kannattava. Idealisti taas ajattelee pelaavansa omilla säännöillään aina paremmin, kunhan toinen on saatu myös pakotettua samoihin sääntöihin. Idealistisesta politiikasta ovat esimerkkejä miekkalähetykset, ns. kulttuuri-imperialismi ja tykkivenediplomatia.
Suomettuminen terminä pitää myös tuoda kylmän sodan jälkeiseen aikaan. Yhtä hyvin pieni valtio nimeltä Suomi voi olla suomettunut suhteessa EU:iin tai Yhdysvaltoihin. ”EU:n mallioppilas”, tavattiin takavuosina ilkkua eduskunnalle, joka ei uskaltanut missään olla eri mieltä Brysselin kanssa. Suomettumista parhaimmillaan. Näin uskalsi todeta jopa suomalainen media (mikä toki on edistystä edelliseen suomettumiseen verrattuna).
Ilmoita asiaton viesti