Sauli Niinistöltä tyylikäs sivallus

Ranskan presidentti Emmanuel Macron herätti taannoin laajaa kritiikkiä puhumalla siitä, että Venäjälle tulisi harkita jonkinlaisten turvatakuiden antamista.

Erityisesti lausunnon on täytynyt nostaa verenpainetta Venäjän naapurimaissa. Hyökkäsihän Venäjä laajamittaisesti naapurimaahansa Ukrainaan helmikuussa siitä huolimatta, että juuri sitä ennen niin Macron kuin Saksan liittokansleri Olaf Scholz kävivät suurieleisesti vetoamassa Venäjän presidentti Vladimir Putiniin, ettei Venäjä hyökkäisi.

Jo sitä ennen, viime vuoden lopulla, Venäjä ilmoitti haluavansa puolustusliitto Natolta turvatakuut siitä, ettei ”Nato laajene”. Tämä raaka etupiiriajattelu järkytti muun muassa Suomessa.

Maanantaina tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastasi herkullisesti JEF-huippukokouksessa kysymykseen siitä, pitäisikö Venäjälle harkita turvatakuita.

Sivumennen sanoen, JEF (Joint Expeditionary Force) eli Britannian johtamat erittäin nopean toiminnan joukot on olennaisen tärkeä viiteryhmä Suomelle. Suomen ja Britannian ohella JEF-maita ovat Ruotsi, Alankomaat, Islanti, Latvia, Liettua, Norja, Tanska ja Viro. Nämä ovat samansuuntaisesti ajattelevia maita, ja JEF:n pääasiallinen toimintaympäristö on Pohjois-Eurooppa ja Itämeren alue.

”JEF on samanmielisten maiden joukko, joka kykenee tarvittaessa aloittamaan toiminnan nopeasti”, kuten puolustusministeriö tiivistää.

Se on erittäin tärkeää Suomelle.

Mutta takaisin Niinistön lausuntoon. Hän totesi, että Venäjän naapurimaat ovat ne, jotka tarvitsevat turvallisuutta.

”Jos Venäjä kykenee antamaan naapureilleen jonkinlaiset turvatakuut, miksi emme antaisi Venäjälle samantasoisia ja yhtä luotettavia turvatakuita?” Niinistö jatkoi, naurahtaen termille ”yhtä luotettavia”.

Presidentti Niinistö on muutamaan kertaan Ukrainan sodan aikana laukonut historiaan jäävät kommentit Venäjästä. Sodan aluksi hän totesi kuuluisasti, että ”naamiot on riisuttu ja vain sodan kylmät kasvot näkyvät”. Myöhemmin hän vastasi kysymykseen Venäjän reaktiosta mahdolliseen Suomen Nato-jäsenyyteen toteamalla, että Putinin pitäisi katsoa peiliin.

Nyt Niinistö onnistui tyylikkään rennosti sivaltamaan sekä Putinia että Macronia, rivien välistä kertoen sen, minkä me kaikki tiedämme: että Venäjän lupauksiin ei todellakaan voi luottaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu