Suomen Nato-kysymys: Hyssyttely on ohi
Vastasin taannoin Journalisti-lehden kyselyyn tiedotusvälineiden ja päätoimittajien Nato-kannoista.
Journalistin uutisesta ilmenee, että kyselyyn vastanneiden joukossa on neljä tiedotusvälinettä, joilla on myönteinen kanta Suomen jäsenyyteen puolustusliitto Natossa. Ne ovat Helsingin Sanomat, Ilkka-Pohjalainen, Hufvudstadsbladet (HBL) ja Lapin Kansa. Jäsenyyttä vastustavia tiedotusvälineitä ei vastaajien joukossa ollut.
Päätoimittajista Nato-jäsenyyttä henkilökohtaisesti kannattavat Helsingin Sanomien Kaius Niemi, Kauppalehden Arno Ahosniemi, Ilkka-Pohjalaisen Markku Mantila, HBL:n Erja Yläjärvi ja Karjalaisen Pasi Koivumaa. Vastustajia ei vastaajissa ollut.
Kyselyyn ei saatu vastausta kuudesta tiedotusvälineestä, mikä on harmi. Näiden joukossa ovat isot iltapäivälehdet Iltalehti ja Ilta-Sanomat.
Uudella Suomella ei ole lehtenä virallista Nato-kantaa. Omaa henkilökohtaista kantaani Nato-jäsenyyteen en pidä kovinkaan merkittävänä asiana yhteiskunnallisesti, mutta kerrottakoon se tässä: en ole lyönyt kantaani lukkoon, mutta argumentit jäsenyyden puolesta ovat mielestäni vahvemmat kuin sitä vastaan.
Suomi ja Ruotsi ovat ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan lähentyneet Natoa jo siinä määrin, että oikeastaan vain varsinainen jäsenyys ja sen tuomat turvatakuut puuttuvat. Siinä mielessä Suomen suunta on selvä.
Silloinen puolustusministeri Carl Haglund (r) totesi jo 2014, että Ukrainan tilanne on työntänyt Suomea henkisesti lähemmäksi Nato-jäsenyyttä kuin koskaan. Aivan samoja sanoja voisi käyttää nytkin.
Viime vuosien turvallisuuspoliittinen kehitys ja Venäjän toiminta tuntuvat kääntävän suomalaisia Naton kannalle. Tähän liittyy paradoksi siitä, milloin olisi oikea aika hakea Naton jäsenyyttä.
Lainaan tässä tutkija Matti Pesua vuodelta 2015. Hän kirjoitti Suomen Nato-keskustelun ikuisen paradoksin olevan se, että ”ei kansainvälispoliittinen suvantovaihe eikä toisaalta kireäkään tilanne ole sopivia aikoja jäsenyyden hakemiselle”.
Kriisin keskellä Nato-jäsenyyttä ei periaatteessa voi hakea, tosin jo jäsenyyden haun ajaksi voisi neuvotella turvatakuut.
Joka tapauksessa yleinen ajattelu tuntuu olevan, että paras aika hakea Natoon olisi juuri silloin, kun kysymys ei suomalaisten mielestä ole lainkaan ajankohtainen.
Pesu kuitenkin kirjoitti jo 2015, että ”jos kireistä väleistä tulee ’uusi normaali’”, arvio voi muuttua niin, että kireässäkin tilanteessa hakeminen nähtäisiin mahdolliseksi. Tähän viittasivat myös Nato-kannattajat Elina Valtonen (kok) ja Atte Harjanne (vihr) taannoin A-talkissa.
Sitten on tietysti Ruotsi-kysymys. Ajattelen itse niin, että jos Ruotsi päättäisi liittyä, pitäisi Suomen liittyä myös.
Eduskuntaan on tulossa pääministerin ilmoitus ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Natoa kannattava oppositiopuolue kokoomus on toivonut puoluejohtajien keskustelua Nato-optiosta tasavallan presidentin Sauli Niinistön johdolla. Niinistö ilmoitti viime viikolla, ettei hänellä ole mitään ajatusta vastaan.
Nato-keskustelua käydään nyt Suomessa vilkkaammin kuin todennäköisesti koskaan ennen. Se on uutta, sillä kuten Matti Vanhanen (kesk) aiemmin totesi, Suomen mahdollisuuteen hakea Nato-jäsenyyttä liittyy tietty mystisyys.
”Emme etukäteen julista, mitä me teemme tietyssä tilanteessa, vaan itse arvioimme tilanteen kehitystä. Ei kannata etukäteen määrittää mittareita, että jos menee sen yli, haemme”, Vanhanen sanoi A-talkissa.
Suomen turvallisuuspoliittisessa keskustelussa on aiemmin ollut hyssyttelyn makua. Toisinaan sorrutaan pelotteluun. Kumpaakaan ei tarvita. Nyt keskustelu on siirtynyt aiempaa realistisempaan suuntaan.
Viimeaikaisessa keskustelussa ovat korostuneet Naton kannattajien näkökannat. Vielä kaipaisi uusia argumentteja vastustajilta. Vai eikö niitä ole?
Kriittisiä Nato-kommentteja on nyt alkanut myös kuulua. Nato-kirjan kirjoittanut ulkopolitiikan konkari Erkki Tuomioja (sd) sanoi Politiikkaradiossa, että ”jos syttyy sota, niin me olemme silloin ensimmäinen sotatoimialue”.
Siis jos Venäjän ja Naton välille syttyisi sota ja Suomi olisi osa Natoa. Kysymys kuuluu, miten todennäköistä tämä on. Kumpi on todennäköisempää: että Natoon kuuluvaan maahan hyökätään, vai siihen kuulumattomaan? Ja miten Suomi voisi pysyä konfliktista erossa edes nykytilanteessa, jos sellainen iskisi lähialueillemme, esimerkiksi Baltiaan?
Myös Vanhanen toi A-talkissa aiemmin esiin sen, että jos Suomi olisi Naton jäsen, Suomen raja olisi Naton raja. Olemmeko siihen valmiita, hän kysyi.
Suomen tilanne olisi siinä mielessä siis sama kuin Baltian maiden tällä hetkellä. Niiden rajahan on sekä EU:n että Naton ulkoraja. Toki Suomella tuota rajaa olisi se 1300 kilometriä.
Nihkeästi jäsenyyteen suhtautuvat tuntuvat painottavan kansanäänestyksen järjestämistä – vaikka EU-kansanäänestyksen mallilla se pidettäisiin vasta siinä vaiheessa, kun valtiojohto olisi asettautunut jäsenyyden kannalle. Tämän olennaisen asian kansanäänestystä kannattavat tuntuvat sivuuttavan.
Joka tapauksessa Nato-keskustelu on kaikin puolin tervetullutta. Turvallisuuspoliittinen keskustelu onkin käynyt huomattavan vilkkaana täällä Puheenvuorossa.
Nato-keskustelu koskee Suomessa aina väistämättä Venäjää. Se on luonnollista. Natoon liittyy kuitenkin muitakin aspekteja, esimerkiksi se, millaista olisi suomalaisjoukkojen toiminta kriisinhallintatehtävissä, jos Suomi olisi Naton jäsen, tai millainen on Turkin asema Natossa. Kuuntelemiseksi suosittelen Maanpuolustuskorkeakoulun Sotataidon ytimessä -podcastin Nato-jaksoa niille, jotka kaipaavat yleiskatsausta Naton tilanteesta.
Jenni: ”Ja miten Suomi voisi pysyä konfliktista erossa edes nykytilanteessa, jos sellainen iskisi lähialueillemme, esimerkiksi Baltiaan?”
Asiantuntijoiden (sotilaiden) mielestä ei mitenkään. Kun emme ole NATOn jäsen, niin se tilanne olisi meille äärimmäisen vaarallinen.
JOS olisimme NATOn jäsen, niin saisimme koko ajan kaiken haluamamme tiedustelutiedon ja voisimme myös ohjata NATOn tiedustelun toimintaa meidän kannaltamme tärkeisiin suuntiin.
JOS olisimme NATOn jäsen, niin saisimme vähintäänkin materiaalista apua, joka on meille ehdottoman välttämätöntä.
Ilmoita asiaton viesti
”JOS olisimme NATOn jäsen, niin saisimme koko ajan kaiken haluamamme tiedustelutiedon ja voisimme myös ohjata NATOn tiedustelun toimintaa meidän kannaltamme tärkeisiin suuntiin.”
”JOS olisimme NATOn jäsen, niin saisimme vähintäänkin materiaalista apua, joka on meille ehdottoman välttämätöntä.”
Näissä kahdessa mielestäni ollaan jäseneksi liittymisen ”syvimmissä teemoissa”. On hyvin todennäköistä, että tälläkin hetkellä tiedusteluihin liittyvä tieto Naton jäsenillä on tarkempaa ja ajantasaisempaa kuin meillä. Toimiva tiedustelu on avain ennakointiin ja päätöksen tekoon. Toinen seikka, joka liittyy materiaaliseen apuun on tärkeä osa turvallisuutta koskien mm. kuljetuksia ja logistiikkaa laajemminkin. Tätä on täällä puheenvuorossa tuonut mm. Pasi Majuri ansiokkaasti ja toistuvasti esille. Niinpä….se huoltovarmuus
Ilmoita asiaton viesti
Suomen poliittiset päättäjät eivät ole uskaltaneet ajatella Natoon liittymistä tietäen että Venäjä lisäisi joukkojaan Suomen rajan läheisyydessä ja lisäisikö se suomalaisten turvallisuuden tunnetta.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedoksi, että NATOn jäsenmaa on täysin eri asia kuin NATOn ulkopuolinen maa.
NATOlla on jokaista toimintasuuntaa varten oma suuri ”pääesikunta”. Sillä ”pääesikunnalla” on osastoja, kuten 2 (tiedustelu), 3 (operaatiot), 4 (huolto), 6 (viesti ja johtaminen), jne.
Niissä osastoissa on korkeita upseereita JÄSENMAISTA, heille on tehty turvallisuusselvitys, millä perusteella heillä on oikeus tietyn tason salaiseen tietoon.
Tiedusteluosastolla yhdistellään mm. signaalitiedustelutietoa, satelliittitiedustelutietoa, agenttitiedustelutietoa, jne. Niihin tietoihin ei pääse käsiksi kuin vain jäsenmaiden valtuuttamat, turvallisuusselvityksen läpäisseet henkilöt. Piste.
Jäsenmaana Suomi voisi myös suunnata tiedusteluresursseja meitä kiinnostaville suunnille, myös informaation analysointiresursseja meitä kiinnostaville suunnille. Ulkopuolisilla EI ole sitä mahdollisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Kysyisit miten Ruotsi kykeni pitämään itsensä ulkona toisesta maailmansodasta.
Miksi se ei olisi Suomelle nyt mahdollista.
Ilmoita asiaton viesti
”…en ole lyönyt kantaani lukkoon, mutta argumentit jäsenyyden puolesta ovat mielestäni vahvemmat kuin sitä vastaan.”
Vastaus voisi olla poliitikon ennemmin kuin päätoimittajan, Vähän sääli että Jennillä / Uudella Suomella ei ole kantaa kysymykseen, joka on ehkä kaikkein olennaisin Suomen ulkopolitiikan ja turvallisuuden kannalta sitten EU:iin liittymisen. Sama koskee tietenkin muitakin medioita, tuo on vain väistelyä ja liittyy blogissakin mainittuun hyssyttelyyn.
Ilmoita asiaton viesti
Olen eri mieltä. Minun henkilökohtainen kantani on pisara meressä, eikä se tietenkään vaikuta Uuden Suomen uutisointiin. Uudella Suomella taas ei ole ollut muissakaan kysymyksissä tapana ottaa kantaa.
Ei ole hyssyttelyä, että kerroin rehellisesti, etten ole lyönyt kantaani lukkoon. Esimerkiksi nuo Turkki- ym. kysymykset kaipaisivat vielä keskustelua.
Tässä blogissa kerroin aika laajasti ajattelustani, joten ei tätä oikein väistelyksikään voi sanoa.
Ilmoita asiaton viesti
En puhunut henkilökohtaisesta kannastasi, mikä ei tietenkään määrittele median linjaa, vaan median kantaa mikä ilmenee pääkirjoituksissa ja tässä tapauksessa päätoimittajan blogeissa.
”Ei ole tapana ottaa kantaa” on juuri sitä hyssyttelyä ja vastuunpakoilua.
Ilmoita asiaton viesti
Ok, kommentistasi sai vähän eri kuvan, kun siteerasit juuri sitä omaa kantaani.
Olen kyllä eri mieltä myös tuosta, että medialta olisi jotain hyssyttelyä olla ”valitsematta puolia”. Ei siinäkään mitään vikaa ole, että lehdellä on kanta.
Ilmoita asiaton viesti
No ei tietenkään siinä ole vikaa koska julkilausutusti lehden linja näkyy pääkirjoituksissa. US:lla ei taida olla pääkirjoituksia mutta itse rinnastan päätoimittajan blogit sellaisiksi. Toki siinä voi mennä sekaisin se mikä on blogisti Jennin sanomisia ja mikä on päätoimittaja Tammisen kirjoitus.
Mutta ihanko oikeasti kantasi muodostuminen Suomen natojäsenyyteen riippuu siitä, mikä on suhde Turkkiin tai miten suomalaiset toimisivat kriisinhallintaoperaatioissa? Kummeksun vähän tuota ajatusta koska ne ovat aika merkityksettömiä isommassa kuvassa.
Ilmoita asiaton viesti
Uudella Suomella ei tosiaan ole perinteistä pääkirjoitusta. En lukisi myöskään blogeja suoraan pääkirjoituksina, mutta esimerkiksi tässä blogissa kerron Uuden Suomen kannan.
Janne, varmasti ymmärsit, ettei kantani riipu yksin Turkista. Vähän ihmettelen, mikä kiire sinulla on minun kantani suhteen 🙂 Se muodostuu omaan tahtiinsa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei minulla ole kiire. 🙂
Kommentoin kirjoitustasi jossa kerroit että kantaa ei ole. Ja siis että Uudella Suomellakaan ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/pekkaskkinen/suomen-nato-jasenyys-on-taas-noussut-esille-kannatuskin-noussut-kansan-keskuudessa/
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärrä Turkki-kysymystä. Turkki myy lennokkeja Ukrainalle, vaikka Putin on pyytänyt lopettamaan. Ei Suomi Turkin vuoksi Natoon liity, vaan itsensä. Turkilla on 500.000 ammattisotilaan armeija, toinen mokoma reservissä, 250 monitoimihävittäjää, miehittämättömiä lennokkeja, häivekorvetteja ja sukellusveneitä. Eivätköhän pärjää omillaankin ja siinä sivussa pystyvät auttamaan Suomeakin.
Monet tuovat esiin myös Unkarin jonain ongelmana liittymiselle. Venäjä hyökkäsi Unkariin 1956, miehitti maan ja tappoi 3000 unkarilaista. Olisivatko unohtaneet tapahtuneen?
Itse ajattelen molempien maiden ottavan Suomen jäseneksi riemuiten.
Ilmoita asiaton viesti
Jenni, jos et rohkene paljastaa omaa kantaasi ja US:n kantaa, voisit hyvin seurata esim. Ilkka Pohjalaisen Markku Mantilan reipasta esiintymistä Nato-kysymyksessäkin. Täällä pohjanmaalla ei ujostella.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni median tehtävä on tuoda eri näkökulmat esiin tasapuolisesti ja puolueettomasti. Tässä US-Puheenvuoro on mielestäni onnistunut hyvin.
Jenni kirjoittaa: ”argumentit jäsenyyden puolesta ovat mielestäni vahvemmat kuin sitä vastaan.” Jenni toimii kuin ”urheiluselostaja”, Nato johtaa nyt 5-2. Jos tämä olisi peliä, se loppuisi kun peliaika päättyy. Tämä peli ei tunnu loppuvan koskaan, ellei sitä vihelletä poikki. Erotuomarina toimii mielestäni presidentti.
Ilmoita asiaton viesti
Hauska kielikuva!
Ilmoita asiaton viesti
Viimeiset 30-vuotta on aina ollut oikea aika ostaa asunto, samoin liittyä Natoon.
Ilmoita asiaton viesti
Moni 80-90 -lukujen taitteessa asunnoilla keinotellut jobbari teki karvaan konkurssin ja sai miljoonavelat harteilleen, kun asuntojen hinnat romahtivat laman aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Kun on kysymys kansallisesta turvallisuudesta ja yhteiskuntaa uhkaavasta katastrofista – paperi on paperia ja teräs terästä. Itsemääräämisoikeus sentään säilyy joka hetki itsenäisellä valtiolla. Sen takeena ovat toistaiseksi vahvat puolustusvoimat. Jatkossa toivottavasti höysteenä Nato. Nyt eletään tätä päivää ja huomista.
Ilmoita asiaton viesti
Kansallisesta turvallisuudesta on nimenomaan kysymys.
Selvitä asia itsellesi, onko Pariisin rauhansopimus purettu vai ei ja mitä lukee Naapuruussopimuksen 4. artiklassa.
Nimenomaan Venäjä edellyttää, että Suomi noudattaa sopimuksia.
Jos Suomi ei noudata ratifioimiaan sopimuksia, Suomesta tulee taistelutanner.
Ilmoita asiaton viesti
Naapuruussopimuksen 4. artikla ei ole salaisuus. Näinhän se menee:
”Sopimuspuolet pidättyvät voimakeinoilla uhkaamisesta tai niiden käytöstä toisen osapuolen alueellista koskemattomuutta tai poliittista riippumattomuutta vastaan ja selvittävät keskinäiset riitansa rauhanomaisin keinoin YK:n peruskirjan ja ETYKin päätösasiakirjan sekä muiden ETYK-asiakirjojen mukaisesti.
Sopimuspuolet eivät käytä eivätkä salli aluettaan käytettävän aseelliseen hyökkäykseen toista sopimuspuolta vastaan.
Siinä tapauksessa, että Suomi tai Venäjä joutuu aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, toinen sopimuspuoli myötävaikuttaa ristiriidan selvittämiseen YK:n peruskirjan ja ETYKin asiakirjojen periaatteiden ja määräysten mukaisesti ja pidättyy sotilaallisen avun antamisesta hyökkääjälle.”
Vaaditaan hyvin vilkasta mielikuvitusta, jotta voitaisiin tulkita tämän liittyvän millään tavalla kummankaan osapuolen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen (joka sopimuksen solmimisen aikaan oli enemmän Jeltsinin Venäjän kuin Koiviston Suomen tavoite).
Ilmoita asiaton viesti
Sopii kuitenkin kysyä, mitä sellainen ”sotilasapu” tai edes ”tiedustelutieto” realistisesti olisi, joka jotenkin lisäisi jäsen-Suomen mahdollisuuksia kumppani-Suomeen verrattuna.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko sellainen sotilasapu esimerkiksi nopeasti siirtyvien lento-osastojen saamista Suomen maanpuolustuksen tueksi, kaikkine suorituskykyineen, joita nykyaikaisilla monitoimihävittäjillä on (ilmaherruuden säilyttäminen omalla alueella, ilmasta pintaan -asevaikutukset maavoimien ja merivoimien tukena).
Kuten jo HX-projektista muistamme, kyse on aikamoisista investoinneista kansantaloutemme kannalta, ja jos näin kallista ja korkeateknologista tehokasta apua voimme saada lainaan kriittisimmällä hetkellä, liittolaisemme hoitaessa myös tarvittavan taistelulentäjien työn ja lentoteknisen tuen, sehän on verrattavissa osasto Kuhlmeyn panokseen 1944 Suomen henkiin jäämisessä.
Suomella ei ikinä tule olemaan mahdollisuutta ottaa käyttöön omia tiedustelusatelliitteja, mutta NATO käyttää niitä joka päivä. Vain niiden datalla Suomi voi muodostaa täsmällisen ja ajantasaisen tilannekuvan, joka ulottuu vastapuolen syvyyteen niin pitkälle kuin on meidän kannaltamme relevanttia. Sen lisäksi tulee elektroninen tiedustelu, jonka aineistoa keräävät omat satelliittinsa ja valvontakoneensa täydentämään kuvaussatelliittien materiaalia.
Puolustautumisemme edellytykset paranisivat jo näillä niin olennaisesti, ettei lainausmerkkien käyttöön ole mitään aihetta.
Ilmoita asiaton viesti
Jäsenenä on mahdollista käyttää myös NATOn satelliittiviestiverkkoja täydentämään omia viestiverkkoja. Elektroninen sodankäynti on nykyaikana huomattava osa sodankäynnistä. Esimerkiksi häiritään vastapuolen viestiyhteyksiä.
Erilaiset ohjukset ovat kalliita ja niissä on ”parasta ennen päivämäärä”. Suomella ei ole varaa pitää tarpeeksi ohjuksia varastossa, vaan tarvitaan täydennyksiä sodan aikana – NATOn ulkopuolisille niitä ei välttämättä toimiteta sodan aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Minä luotan Natoon enemmän kuin innokkaimmat jäseniksi liittyvät. En usko, että Natolla on minkäänlaista motiivia olla luovuttamatta kaikkea tarpeellista Itämeren ja Jäämeren alueen tiedustelutietoa sen kummemmin Suomelle kuin Ruotsillekaan.
Toki Nato on sitoutunut puolustamaan vain jäseniä. Ehkä joku arvelee Baltian maiden puolustamisen sujuvan ilman pohjoismaita.
Ilmoita asiaton viesti
Jari-Pekka Vuorela:
”Naapuruussopimuksen 4. artikla ei ole salaisuus.”
En ole väittänyt, että Naapuruussopimuksen 4. artikla on salaisuus.
Mauno Koiviston tekemä ”Operaatio PAX” Pariisin rauhansopimuksen yksipuoliseen lakkauttamiseen oli määrätty 25 vuodeksi salaiseksi.
Tutkiva journalisti tutkikoon Koiviston hämärät hommat!
Naapuruussopimuksen 4. artikla on selvää tekstiä. Siinä on kaksi kohtaa, jotka ovat ristiriidassa Nato-jäsenyyden kanssa:
Sopimuspuolet eivät käytä eivätkä salli aluettaan käytettävän aseelliseen hyökkäykseen toista sopimuspuolta vastaan.
Siinä tapauksessa, että Suomi tai Venäjä joutuu aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, toinen sopimuspuoli myötävaikuttaa ristiriidan selvittämiseen YK:n peruskirjan ja ETYKin asiakirjojen periaatteiden ja määräysten mukaisesti ja pidättyy sotilaallisen avun antamisesta hyökkääjälle.”
Tiedän Naapuruussopimuksen syntyhistoriasta. Lihavoidut kohdat Neuvostoliitto määräsi kirjoitettavaksi sopimukseen, Venäjä parafoija ratifioi tekstit.
Alunperin Suomi olisi halunnut kirjoitettavaksi vain, että mahdolliset konfliktit ratkaistaan YK:n peruskirjan ja ETYKin asiakirjojen periaatteiden ja määräysten mukaisesti.
Siis:
Venäjä pitää kiinni sopimuksesta;
Venäjä edellyttää, että Suomi ei salli aluettaan käytettävän aseelliseen hyökkäykseen Venäjää vastaan.
Venäjä edellyttää, että jos Venäjälle hyökätään, Suomen on pidättäydyttävä sotilaallisen avun antamisesta hyökkääjälle.
Ilmoita asiaton viesti
?
Ilmoita asiaton viesti
Tätä voi ihmetellä, mutta Jaakkola ilmeisesti on vakuuttunut Naton hyökkäävän Venäjälle Suomen maaperällä viimeistään silloin, kun Suomi on Naton jäsen.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Jaakkolan tummentamat virkkeet eivät lisää Suomen alkuperäiseen ehdotukseen mitään maailmassa, jossa kukaan ei ole hyökkäämässä Suomen kautta Venäjälle.
Ilmoita asiaton viesti
Jaakkola ei ole lukenut Naton perussopimusta tai jos on lukenut, ei ymmärrä lukemaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei sellaista sopimusta ole, ettei Suomi saa liittyä Natoon? Saksaa koskevat samat sitoumukset ja hyvin on Natoon kelvannut.
Ilmoita asiaton viesti
”Pariisin rauhansopimus ja ns. Naapuruussopimus estävät Suomen Nato-jäsenyyden.”
Pyydän, että Jorma Jaakkola lukisi myös Pohjois-Atlantin liiton sopimustekstin
http://atlanttiseura.fi/nato/wp-content/uploads/2014/06/Pohjois-Atlantin-sopimus-suomennos.pdf
ja kertoisi miten se rikkoo Suomen tasavallan ja Venäjän federaation välistä sopimusta suhteiden perusteista.
Odotan vastaustanne.
Ilmoita asiaton viesti
Yritähän Jaakkola tulla ulos iänikuisesta kuplastasi. Erityisesti Krimin kaappauksen jälkeen ”nimenomaan Venäjä” ei ole valtio, jolla on oikeutta edellyttää mitään sellaista, joka rajoittaa itsenäisen valtion pyrkimyksiä huolehtia turvallisuudestaan. Agendallasi ei ole tähän päivään mitään annettavaa, eikä se näytä kiinnostavan ketään. Suomessa. Sorry siitä.
Ilmoita asiaton viesti
Höpöhöpö Jaakkola. Kirjoitat nyt kuten kunnon Kremlin miehen pitääkin. Ja laitat linkin valemediaan ja salaliittoteoreetikko Raidan teksteihin.
Että sillä lailla.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tässä ole kysymys putinismista.
Eikä kysymys ole mistään salaliitosta, vaan presidentti Koiviston diktatuurista.
Ei Raidalla ole mitään mielipidetekstiä, vaan esittää haltuunsa saamat 25 vuotta salaisina pidetyt dokumentit.
Tutkiva journalisti tutkikoon lopultakin.
Ilmoita asiaton viesti
Koiviston diktatuuri on sinun hellimä päähänpinttymä. Ja Raidan uskottavuus ihan missä tahansa asiassa on nolla.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Venäjä nykyisessä sodassa Ukrainaa vastaan ei teekään suurhyökkäystä niin keskustelu Suomen Natojäsenyydestä jää marginaaliin, aivan kuten vuotta 2014 seuranneina vuosina.
Jos Venäjä hyökkää suurin voimin Ukrainaan nykyisen asemasodan sijasta, se pistää nykyisen Natoon liittymiskeskustelun jäihin. Sekä Natojäsenyyden kannattajat että vastustajat toteavat, että nytkään ei ole hyvä hetki jättää jäsenhakemusta.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen päätöksenteko halvaantuu aina Naton jäsenyydessä, meni sitten hyvin tai huonosti.
Analogia talon vuotavaan ulkokattoon on osuva: kuka nyt sateella lähtisi kattoa korjaamaan, ja poudalla vuotaminen ei ole mikään ongelma, joten miksi tehdä yhtään mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Molemmissa tapauksissa näin saattaa valitettavasti käydä, mutta ei pitäisi käydä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuomioja on väärässä. Jos Itämeren alueelle eskaloituisi sotilaallinen konflikti Venäjän ja ” lännen ” välille, tuntuisi omituiselta, jos Venäjä ei miehittäisi välttömästi pientä puolueetonta Suomea.
Naton jäsenenä olisi apuna kuitenkin Naton sotilaallinen apu, jota ei muutoin olisi.
Ilmoita asiaton viesti
Onko syytä olla huolissaan Putinin terveydestä?
Putin on juuri uhannut Euroopan-laajuisella sodalla, jos Ukraina liittyy Natoon. Onkohan hänellä ihan kaikki muumit laaksossa?
Erilaisissa psykologisissa arvioissa Putinissa on nähty piirteitä maanis-depressiivisyydestä, vahvasta narsismista, sekä omassa maailmassaan elävästä paranoidikosta.
Viite: Robert Lansing Institute 29. syyskuuta 2021.
Putinin terveydentilan heikkeneminen tulee olemaan ratkaiseva tekijä Venäjän politiikassa seuraavan neljän vuoden aikana
Putinilla on tunnettu taipumus ajoittain eristäytyä. Sen väitetään johtuvan siitä, että hänen lähipiirinsä on saanut COVID-19-tartunnan, mutta 20 hallitusvuotensa aikana Putin meni ajoittain matalaan profiiliin suurten skandaalien keskellä.
Sellaisia ovat olleet Kurskin sukellusvenetragedia (2000), oppositiopuolueen Boris Nemtsovin salamurha (2015) ja USA:n tuhoisa isku Syyriassa, jossa 100 venäläistä palkkasotilaista kuoli 4-tuntisessa taistelussa öljylähteistä.
The Sun – lehti marraskuussa 2020 raportoi epäilyistä Putinin etenevästä Parkinsonin taudista vahvistuvat, kun julkisissa tapahtumissa ilmaantuu yhä enemmän tiettyjä psykologisia ja neurologisia oireita. Selvää on myös se, että pitkäaikainen johtaja on menettänyt hallinnan maan turvallisuusviranomaisten välisissä kotikiistoissa ja vallasta.
Lisäksi hänellä on jonkinlainen vakava vamma selässä.
Ilmoita asiaton viesti
On tämä kamalaa aikaa. Kolme ydinasevaltiota kahden mielipuolen ja yhden dementikon johtamia.
On kyllä vaikea muistaa vaarallisempaa aikaa.
Lisäksi vielä tuntemattomat ydinase valtiot.
Vaikkapa Iran.
Iranistakaan emme tiedä, onko saanut rakettipojalta jo ydinpaukun.
Luoja meitä kaikkia varjelkoon!
Ilmoita asiaton viesti
No, jotkut meistä muistavat vuodet 1961–62. Jos nyt hirtehinen olisi, Putinia voisi kehottaa lähtemään taaksepäin O. W. Kuusisen viitoittamaa tietä.
On tietysti valtioita, jotka eivät ole sitoutuneet ydinaseiden leviämisen estämiseen, mutta pois ei voi sulkea terrorijärjestöjenkään mahdollisuutta saada käsiinsä joukkotuhoaseita.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni toivotun elämäntavan tulisi ratkaista suhtautumisissa, myös sotilaallisen liittoutumisen osalta.
Mihin osaan terveen mahdollista elämäntapaa, tai sen edistämistä, toimi kuuluu, ja mitä yleensäkin on tärkeydet tällä alueella, jonka tulisi turvata oloja.
Jos prioriteetit eivät käy ilmi, ja päätelmiä tulee ratkaistaviksi vasta reaktiivisuuden kautta, on tilanne ollut hiukan omituinen, jo kauemman aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Sotaa tässä olen odotellut yli 70 vuotta, nuoret voivat jatkaa.
Sotaa lapsena koettuna sai pitämään sotaa toistuvana luonnonlakina.
Ilmoita asiaton viesti
Näin se menee. Maailma on taas liian valmis. Kaikki vaan paskaksi ja palamaan, niin on seuraaville sukupolville töitä.
Tuo n. 70 vuotta tuntuu olevan se sykli.
Kolmas maailmansota käydään, kukaties millä aseilla ja neljäs kivillä ja kepeillä. Einsteiniä mukaellen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo n. 70 vuotta tuntuu olevan se sykli.
Mistä tämän löysit, löytyisikö joku vielä pitempi jakso?
Ilmoita asiaton viesti
70 vuotta on poikkeuksellisen pitkä aika. Aloin miettimään että milloin viimeksi keskeiset eurooppalaiset maat, ml. Venäjä, olisi ollut niin pitkään rauhan tilassa jos enemmän paikallisia konflikteja ei lasketa. Osaako joku sanoa?
Ilmoita asiaton viesti
Tottahan toki joku osaa sanoa. Apus eka! Napoleonin sotien ja ensimmäisen maailmansodan välissä oli peräti tasan sata vuotta. (Pikkukahinoita kuten Krimin sota, Ranskan-Preussin sota ym. ei lasketa.)
Taas sitten 1. ja 2. maailmansodan väliä ei ollutkaan kuin vaivaiset 21 vuotta. (Ja tavallaan jatkumoahan tuo, eli niin kuin joskus ”hauskasti” sanotaan: uusi kolmekymmenvuotinen sota.)
Ilmoita asiaton viesti
Mjaa, no jos pitää Krimin sotaa ”pikkukahinana” niin sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Yhtään turhan päiten ei ole ajanjaksosta 1814-1914 käytetty nimitystä ”Pax Britannica”. Ja sittemmin ajanjaksoa vuodesta 1945 eteenpäin (nyt siis jo 77 vuotta) nimitystä ”Pax Americana”. Tässä katsannossa mitään pikkunysväyksiä ei tosiaan lasketa.
Ilmoita asiaton viesti
No jos näitä isompia kahinoita ajatellaan. 2. Maailmansota oli minusta ensimmäisen jatkonäytös. Pienempiä onkin sitten ollut jos vaikka kuinka.
Ihminen on sotaisa otus. Ja suurin osa ihmiskunnasta vedätettäviä.
Ilmoita asiaton viesti
Lähtökohtaisesti Nato on Euroopassa turvallisuutta lisäävä ja ylläpitävä järjestö. Jopa presidenttimme tämän myönsi.
Itse näen Naton 30 maan tarjoaman avun Suomelle huomattavasti paremmaksi kuin jäädä yksin. Nato takaa Suomen huoltovarmuuden turvaamisen sotatilanteessa, jossa Venäjä hyökkää tänne. Se että puhun käytännössä aina Venäjästä hyökkääjänä, kyse on lähes faktasta. Suomen lähialueilla ei ole muita sellaisia maita joilla on intressiä tai kykyä uhata Suomea sotilaallisesti.
Esitin täällä jo Huuskolle aiemmin että US voisi tehdä jutun Suomen huoltovarmuuden turvaamisesta sota-aikana. Itse väitän että Suomen huoltovarmuutta ei pystytä ilman ulkopuolista apua turvaamaan siinä vaiheessa kun hävittäjät ja sota-alukset alkavat olla vähissä. Suomen pitää turvata Suomelle tärkeä vienti ja vieläkin tärkeämpi tuonti myös sota-aikana ja käytännössä kyse on merikuljetuksista Suomenlahdella, Itämerellä ja Pohjanlahdella.
Nato on ainoa käytännön toimija joka pystyy Suomen huoltovarmuuden turvaamaan kriisissä. Siksi Nato.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo huoltovarmuus on muuten hyvä aihe, joka on pyörinyt itsellänikin mielessä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos suursota syttyy ei mitään huoltovarmuutta tarvita, kun ei ole enää huollettavaakaan.
Puheet Suomen kansan säilymisestä Naton avulla ovat suuri bluffi.
Yhdysvaltojen ja sen määräysvallassa olevan Naton päättämä hyökkäys Venäjälle tietäisi Suomen loppua. Kremlissä kun ei ole uutta O.W. Kuusista, joka puhuisi suomalaisten puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Älä viitsi Rauno levittää valheita. En ole puhunut suursodasta vaan tilanteesta jossa Venäjä hyökkää Suomeen. Tätä vaihtoehtoa ei ole pystytty poissulkemaan.
Kerrotko ystävällisesti ne Nato-maat jotka ovat halukkaita hyökkäämään Venäjälle ja mihin perussopimuksen artiklaan hyökkäys perustuu?
Ilmoita asiaton viesti
”Yhdysvaltojen ja sen määräysvallassa olevan Naton päättämä hyökkäys Venäjälle tietäisi Suomen loppua”
Juuri siksi Suomen pitäisi olla Naton täysjäsen estämässä veto-oikeudellaan sotahullujen jenkkien hyökkäysaikeet Venäjälle. Eiks niin, Rauno?
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on jo Lissabonin sopimuksen artiklan 42.7 mukaisesti velvollinen sotimaan Nato-maiden rinnalla EU-maan joutuessa hyökkäyksen kohteeksi.
Nato-vastustajien pelotteluargumentti 1300 km. yhteisestä rajasta, on kylmän sodan ajan argumentti, missä musta muutettiin valkoiseksi. Mikään ei ole perustellumpi syy liittyä Natoon kuin 1300 km. pitkä yhteinen raja Venäjän kanssa. Mielenkiintoinen psykologinen arvoitus on, miten suomalaiset kykenevät ymmärtämään tämän ihan päin vastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Se perustuu samaan oletukseen kuin nämä tuomiojalaiset jotka tietävät ettei Nato auta. Venäjä ja Putin taas ovat ottaneet kannan jossa kertovat että Venäjän olisi hullua hyökätä Nato-maata vastaan kun Nato tulee apuun.
Ilmoita asiaton viesti
Minun mielestä tiedoitusvälineiden tulisi uutisoida asioista neutraalisti, eikä missään nimessä ryhtyä ainakaan ”vastuullisen median” nimissä ajamaan jotain tiettyä asiaa. Oli se sitten Nato, korona tai joku vuorossa oleva elvytyspaketti.
Minun mielestä on kivempi niin, että kansalainen saa neutraalia tietoa laajalta skaalalta ja sen jälkeen itse tekee päätöksensä ilman toimittajan avustusta.
Ilmoita asiaton viesti
Sitäpaitsi ”neutraali” tieto tarkoittaa, että siinä olisi 50% Venäjän valheita ja 50% muuta tietoa.
Tieto ei saa olla ”neutraalia”, vaan sen pitää olla kylmiä todistettavissa olevia tosiasioita.
Ilmoita asiaton viesti
Neutraali tarkoittaa, ettei siinä ole kummankaan osapuolen lässytyksiä.
Kylmät ja kuumat tiedot ovat yllytettävää kansaa varten. Kyllä tieto on ihan neutraali tosiasia.
Ilmoita asiaton viesti
Miten joku voi ylpeillä olevansa tyhmä?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä voi. Olet kai kuullut Q-Ano Turtiaisesta ja tuosta yhden miesoletetun muodostamasta puolueesta VKK (Valta kuuluu Kremlille).
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä. Mutta minä olen ylpeä sinun kommentistasi. Se huokuu sitä viisautta, mitä olet ajamassa takaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos haluat enemmän perehtyä minuun, niin pirauta ennen kun tulet. Keitän kahvit ja laitan sämpylöitä paistetulla munalla.
Ilmoita asiaton viesti
Politiikan konkari Tuomiojalta omituinen näkökulma: ”jos Suomi olisi Naton jäsen ja Naton ja Venäjän välille syttyisi sota, niin Suomi olisi sodan etulinjassa.”
Ei se nyt ihan noin mene, jos Venäjän ja Turkin välille tulisi kahina Krimin hallinnasta niin Suomi ei taatusti olisi natomaana sodan etulinjassa. Väite on yhtä älytön kuin jos Luterilaisen Kirkon ja Venäjän välille syttyisi sota, niin Suomi luterilaisena maana olisi sodan etulinjassa.
Eikö Tuomioja ymmärrä, että sodat syttyvät valtioiden (valtioiden johtajien) välille, ei liittojen eikä kirkkokuntien. Mikä olisi siis se Naton jäsenvaltio, jonka valtion ja Venäjän välille sota syttyisi?
Todennäköistä on, että se olisi joku Venäjän heikko rajanaapuri. Ja mikä mahtaisi olla sodan syy? Ensimmäisenä tulee mieleen ns, false flag, mainilan laukaukset. Viro on päättänyt valloittaa vähän lisää tilaa kansalleen ja avannut tykistötulen Narvajoen yli.
Oikein hyvä syy on Liettualla ja Puolalla olla myymästä tai vuokraamasta Suwalkin aluetta Valko-Venäjän ja Kaliningradin välistä. Mutta tässäkin esteenä on Nato.
Suomen ei tarvitse olla edes Naton jäsen niin, että Venäjä vaatisi vanhoja vuora-alueitaan taas vuokralle. Uutena vuokra-alueena voisi olla myös Ahvenanmaa. Miten natoton Suomi vastaisi Venäjän pyyntöön? Tehtäisiinkö samoin kuin 30-luvulla, ei senttiäkään isänmaata. Tätä pitäisi kysyä politiikan konkareilta ja Venäjän tuntijoilta Haloselta, Tuomiojalta, Aholta ja Lipposelta. Ja sen lisäksi voisi pohtia mitä seuraamuksia tulisi, jos Suomi kohteliaasti kieltäytyisi. Natosuomen vastaus voisi olla uskottavampi.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta oikea Nato-keskustelu olisi enemmän kuin tervetullut. Tähän mennessä keskustelu on ollut sitä, että joku iivanan hännystelijä julkaisee väittämiä Natoa vastaan. Sama toistuu aina ja aina vaan. Kun väitteen perustelee vääräksi, keskustelu tyssää aina siihen. Asia haudattaan hetkeksi, minkä jälkeen sama vanha väärä väittämä nostetaan esille tosiasiana.
Ilmoita asiaton viesti
Naton jäsenmaa Turkki hyökkäsi viime viikolla Syyriaan ja Irakiin 60 hävittäjän ja 20 dronen voimin. Kymmeniä siviilejä surmattiin.
Natoa johtava Yhdysvallat hyökkäilee Syyriassa ja miehittää osaa maan eteläosan öljykentistä.
On meillä siinä Natossa ”puolustusliitto”.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrotko Rauno ystävällisesti miten saat Naton liitettyä Turkin ja USAn toimiin Syyriassa? Trollaat täällä shittiä Natosta. Eikö olisi aika vaikka nostaa kommunistipuolueen kannatusta edes sen verran että media saisi jonkun luvun esitettyä? 0,0 % ei oikein näytä tehokkaalta rekrytoinnilta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei siinä vielä kaikki. Nato valitsi sen Bidenin presidentiksi kun Trumppi ei ollut sen mieleen .
Eikö tässä olisi jo syytä Suomen Natojäsenyyteen? Saataisiin ainakin Turkki ja USA kuriin.
Ilmoita asiaton viesti
Natoa koskeva hyssyttely ei ole ohi.
Naton vastustajat eivät pääse valtamediassa näkyville ja kuuluville. Rauhan ja aseriisunnan puolesta puhuvat on vaiennettu.
Kyselyn mukaan Natoa vastustavia päätoimittajia ei ole. Miksi? No siksi, kun niiltä ei kysytä. Ei kysytty minultakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ketähän muita Natoa vastustavia ja Venäjää ihannoivia toimittajia mahtaisi olla Rauno sinun lisäksesi? MV-lehden Janus Putkonen tietysti ja Tiedonantajan Packalen. Siinä kaikki?
Ilmoita asiaton viesti
Gallupeilla ei ole tässä asiassa mitään merkitystä – ajanvietettä.
NATO on demokraattisten länsimaiden PUOLUSTUSLIITTO, joka toimii periaatteella: Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta.
Väännetään rautalangasta. Jos Venäjä hyökkää jonkun NATOn JÄSENMAAN, kuten Viro, kimppuun niin kaikki NATOn jäsenmaat ovat velvollisia auttamaan Viroa puolustautumaan.
Jos joku jäsenmaa hankkiutuu itse konfliktiin jonkun valtion kanssa, niin muilla jäsenmailla ei ole mitään velvollisuuksia. Silloin päätöksiä tehdään NATOssa periaatteella: Jokaisella jäsenmaalla on yksi ääni ja Veto-oikeus.
Ilmoita asiaton viesti
On oireellista että katsotaan Yhdysvaltoihin ja Ruotsiin – selkä Venäjään päin.
Ei sodissakaan olisi tiedetty rintamatilanteesta mitään eikä voitu taistella selkä rintamaan päin.
Eli tässä ei taaskaan kohdata muita mahdollisuuksia kuin Nato ja Yhdysvallat.
Ei edes sitä että meillä on hyvät suhteet Venäjään ja meillä jos kellä on mahdollisuus vaikuttaa etuumme ja laajemminkin Venäjään vaikuttamalla.
Ei sillä tavalla ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa hoideta.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteenkään Nato-maahan ei ole koskaan hyökätty. Yhteenkään Vladimir Kalsarimyrkyttäjän lupaukseen ei ole koskaan voinut luottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Silti – Suomella ja Niinistöllä on hyvät välit Venäjän kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
On tietysti koska Niinistö tietää että Putin tietää Niinistön tietävän että Putin valehtelee.
Ilmoita asiaton viesti
Kierokin suhde voi olla hyödyllinen verrattuna siihen ettei ole suhdetta ollenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sekin mahdollisuus kun pitää pitää mielessä – että jospa Nato ei olisikaan ratkaisu – vaan sen vetäytyminen pitkälti Euroopasta – vaihtarina se että Venäjä vie pääosan joukoistaan Uralille.
Pitää osata arvella laajemminkin.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä on muut juuttuneet sodan mahdollisuuteen – minä rauhan mahdollisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki mitä kirjoitan Ukrainasta, Natosta jne tulee ymmärrettäväksi sitä kautta että ajan Eurooppaan viittä asiaa
1. Imprerialismi ulos Euroopasta
2. Militarismi ulos Euroopasta
3. Etupiirivaltioajattelu pois
4. Yhdysvallat ei kuulu hääräämään Euroopan asioihin
5. Venäjän on siistittävä tapansa Euroopan suhteen ja Euroopassa. Venäjänkään imperialismia ei pidä sallia.
Tästä pyrkimyksestä katsoen Suomen liittyminen Natoon nyt varmuuden vuoksi olisi Euroopan lisämilitarisoimista.
Ja meidän oma armeija on myös turvamme
Ilmoita asiaton viesti
Neljä ensimmäistä kohtaa ovat jo toteutuneet, viidennen kohdan toteuttamista varten monet eurooppalaiset ovat pyytäneet USAa ”hääräämään” avukseen. Nimenomaan ovat pyytäneet.
Ilmoita asiaton viesti
Et voi poissulkea sodan mahdollisuutta.
Meillä on muualla Euroopassa rauha. Tällä hetkellä Venäjä sotii vain Ukrainassa ja miehittää Georgiaa ja Moldovaa. Mistä rauhan mahdollisuudesta siis puhut?
Ilmoita asiaton viesti
”Ei edes sitä että meillä on hyvät suhteet Venäjään ja meillä jos kellä on mahdollisuus vaikuttaa etuumme ja laajemminkin Venäjään vaikuttamalla.”
Sinulla on väärä käsitys siinä, että puolustusliiton jäsenyys ja hyvät suhteet Venäjään olisivat toisensa pois sulkevia asioita.
Miten selität Saksan, Ranskan ja Unkarin suhteet Venäjään. Sinun teoriasi mukaan ne ovat pahimpia vihollisia mitä voi olla, niinkö?
Putinin propaganda on vaikuttanut ajatusmaailmaasi näköjään tehokkaasti.
Kerro nyt konkreettinen esimerkki miten olemme vaikuttaneet Venäjään esim. Navalnyin myrkytyksessä ja vangitsemisessa tai Ukrainan kriisissä hyvillä suhteillamme?
Valtiojohtomme on lausunut täsmälleen saman paheksuntansa kuin kaikki muutkin länsimaat. Missä ne hyvät suhteet näkyvät oikeesti?
Ilmoita asiaton viesti
Saksalla ja Ranskalla ei ole rajakontaktia Venäjään.
Missä Suomen huonot suhteet näkyvät Venäjään.
Kun ne hyvät suhteet on niin meillä ei ole huonoja suhteita Venäjään.
Ps. Minä ajattelen tasan omilla aivoillani. Olisi se jo pitänyt tulla selvälsi.
Ilmoita asiaton viesti
Et ymmärtänyt kysymystä. Pitää siis muotoilla kysymystä että ymmärrät. Miten se, että meillä on hyvät suhteet eikä huonot suhteet, näkyvät konkreettisesti?
Eikö Ranskan ja Saksan Venäjäsuhteilla ole väliä kun eivät ole rajanaapureita? Kumma käsitys.
Ilmoita asiaton viesti
Ne eivät ole potentiaalisen rajakonfliktin maita kuten Suomi.
Meidän hyvät suhteet näkyvät konkreettisesti niin ettei meillä ole konkreettisia ongelmia Venäjän kanssa. Tilanne on oikein sopuisa, eduskunnankin mielestä.
Se että tilanne koetaan uhkaavana ei tarkoita ettei Suonen ja Venäjän väli ole sopuisa. Suomi ei ole missään konfliktissa mukana.
Ilmoita asiaton viesti
Taisi tulla muuten kehäpäätelmä; suhteet ovat hyviä kun eivät ole huonoja ja kun ne ovat hyviä niin ne eivät ole huonoja ja jos ne ovat huonoja niin ne eivät ole hyviä….
Ilmoita asiaton viesti