Tämä on uutta: Puheenvuorolainen, kysy ulkopolitiikasta – Vastaamassa kolme nimeä

Millainen ulkopoliittinen rooli Euroopan unionille muodostuu ja miten se vaikuttaa Suomeen? Tuleeko Suomen luovuttaa ulkopoliittista johtajuutta EU:lle? Onko tekeillä uusi ”lautaskiista”?

Tätä pohditaan Eurooppa-päivän alla perjantaina 7. toukokuuta ulkopolitiikan osaajien voimin. Uusi Suomi näyttää verkkosivuillaan Eurooppalaisen Suomen vetämän keskustelutilaisuuden, jossa ovat mukana puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok), europarlamentaarikko Alviina Alametsä (vihr) ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu. Keskustelua juontaa Eurooppalaisen Suomen toiminnanjohtaja Aku Aarva.

Puheenvuoron bloggaajilla on ainutlaatuinen tilaisuus ehdottaa keskusteluun omia kysymyksiään. Kirjoita kysymyksesi kommentiksi tähän blogiin! Kysymyksen voit kirjoittaa myös kommentiksi tähän uutiseen.

EU on viime aikoina ottanut näkyvää roolia niin suhteissa Venäjään kuin Kiinaankin. Näitä käänteitä on käsitelty myös, kun ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps) ovat olleet Uuden Suomen haastatteluissa (tilaajien luettavissa). Suomen kannalta tilanne on kiinnostava, sillä perustuslain kirjauksella ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Pääministeri kuitenkin johtaa Suomen EU-politiikkaa. Tasavallan presidentti on puolestaan vaikuttanut YK:ssa sekä suurvaltasuhteissa.

Onko pääministerin ja tasavallan presidentin roolijako jatkossa tarpeeksi selvä, kun EU:n rooli ulkopolitiikassa korostuu? Asia pulpahti jo esille, kun pääministeri Sanna Marin (sd) reagoi venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin kohteluun ennen tasavallan presidentti Sauli Niinistöä.

Roolijakokeskustelu palautuu vanhaan ”lautaskiistaan”, joka alkoi 1990-luvulla ja jatkui 2000-luvun alkuun. Kyse oli Suomen edustuksesta EU:n huippukokouksissa.

Uusi Suomi näyttää verkkosivuillaan kaikkiaan kahdeksan Euroopan Suunta -keskustelua loppuvuoden aikana. Keskusteluja käydään noin kerran kuussa. Aiheet vaihtelevat aina kuntavaaleista ympäristöön, arvoihin ja puolustuspolitiikkaan. Sarja on osa Eurooppalaisen Suomen toteuttamaa ja Euroopan tulevaisuuskonferenssiin keskittyvää Euroopan Suunta -kampanjaa, joka kutsuu kansalaiset ottamaan osaa ja vaikuttamaan keskusteluun EU:n tulevaisuudesta. Uusi Suomi on tehnyt aiemminkin yhteistyötä Eurooppalaisen Suomen kanssa muun muassa viime eurovaalien alla. Nyt uutta on kuitenkin se, että Uuden Suomen lukijat ja bloggaavat pääsevät suoraan vaikuttamaan keskustelujen aiheisiin ehdottamalla kysymyksiä.

Siis: Mitä kysymyksiä EU:n yhteinen ulkopolitiikka sinussa herättää? Kirjoita kysymyksesi tämän blogikirjoituksen kommenttikenttään! Kysymyksiä voit esittää 3.5.2021 kello 15 asti. Puheenvuorolaisten kysymykset voivat päästä mukaan keskusteluohjelmaan.

Lue myös jatkoblogi: Puheenvuorolaisille tuli vastauksia ulkopolitiikasta – ”Suomi luopui puolueettomuudestaan 1995”

+12

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu