Trumpin ja Harrisin tentissä onneton munaus

Ulkopolitiikka ei liene tärkein peruste yhdysvaltalaisen ihmisen äänestyspäätöksen suhteen, mutta Euroopassa kuunneltiin korvat höröllä, mitä republikaanien Donald Trump ja demokraattien Kamala Harris sanoivat tällä viikolla suuressa vaaliväittelyssään Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa.

Otsikoihin pääsi se, ettei Trump suostunut sanomaan, että haluaa Ukrainan voittavan. Sen sijaan Trump tyytyi sanomaan, että haluaa sodan loppuvan ja neuvottelisi presidenttinä diilin, joka saisi sen loppumaan.

Puheita Ukraina-diilistä on Trumpilta kuultu ennenkin, mutta lausunto oli silti hätkähdyttävä. ABC-kanavan David Muir kysyi Trumpilta peräti kahdesti, onko Yhdysvaltain intresseissä Ukrainan voitto, eikä kyllä-vastausta tullut.

Mutta tämän jälkeen tentissä tapahtui onneton munaus: samaa kysymystä ei kysytty Kamala Harrisilta. Asiasta huomauttaa myös ajatushautomo Atlantic Councilin tutkija ja Yhdysvaltain entinen Ukrainan-suurlähettiläs John E. Herbst.

Sama kysymys Harrisille olisi ehdottomasti ollut paikallaan. Nimittäin Yhdysvaltain Ukraina-avun politiikka ja sen Ukrainaa koskeva retoriikka on saanut osakseen kovaa kritiikkiä turvallisuuspolitiikan tutkijoilta jo pidemmän aikaa. Länsi, jonka kiistaton johtaja Yhdysvallat on, on koko ajan antanut Ukrainalle vain sen verran, että se juuri ja juuri selviää – mutta ei tarpeeksi, jotta Ukraina voisi voittaa. Näin tutkijoiden kritiikki kuuluu.

Joe Bidenin hallinnon linjana on ollut välttää eskalaatiota. Se on vastuullinen linja. Mutta nyt sota on jatkunut jo kohta kaksi ja puoli vuotta, eikä Yhdysvallat ole pystynyt irtautumaan ”liian vähän, liian myöhään” -linjastaan. Valkoisen talon mikromanageeraus jatkuu ja omalta osaltaan pitkittää ja vaikeuttaa sotaa, kuten Ulkopoliittisen instituutin tutkija Edward Hunter Christie kirjoittaa Foreign Policy -lehdessä.

Olisi ollut kiinnostavaa kuulla Kamala Harrisin vastaus. Edustaahan hän varapresidenttinä Joe Bidenin hallintoa itsekin.

Nyt Yhdysvalloilta ja Britannialta on mitä ilmeisimmin tulossa Ukrainalle lupa iskeä Venäjän maaperälle pitkän kantaman Atacms- ja Storm Shadow -ohjuksilla. Ulkoministeri Antony Blinkeniltäkin kuultiin jo retoriikkaa, jossa Yhdysvallat haluaa Ukrainan voittavan.

Mutta silti. Jos Eurooppaa kiinnostaa, mitä Donald Trump presidenttinä aikoo, niin aivan varmasti myös Harrisin Ukraina-linja meitä kiinnostaa.

John E. Herbst nostaa esiin kiinnostavan pointin: Näyttää entistäkin enemmän siltä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on onnistunut pelottelemaan Bidenin hallintoa ydinaseuhkailullaan. Ja itse asiassa Trump tuli väittelyssä paljastaneeksi, että ydinaseuhkailu vaikuttaa myös häneen.

Trump nosti erikseen esille sen, että Putinilla on ydinaseita, joita ”hän ehkä käyttäisi”.

ABC-kanavan vaaliväittely paljasti ikävän tosiasian Vladimir Putinista. Putin osaa pelotella länsimaiden johtajia niin tehokkaasti, ettei edes Yhdysvaltain entinen tai nykyinen presidentti ole sille immuuni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu