Uuden Suomen jättirupeama on paketissa – Samalla syntyi ”Eduskunnan hittimittari”

Uuden Suomen jättirupeama, lähes koko vaalikauden kestänyt juttusarja 200 kansanedustajaa on paketissa. Ja niin alkaa olla vaalikausikin – eduskunta siirtyy pian vaalitauolle. Eduskuntavaalipäivä on 2. huhtikuuta.

 

Tässä grafiikat ja juttu sarjan tuloksista:

Tässä on ”Eduskunnan hittimittari” – Kansanedustajat valitsivat suosikit keskuudestaan, yksi on listalla ylivoimainen

 

Tavoitteenamme oli haastatella kaikki 200 kansanedustajaa. Lopullinen saldo on 171 haastattelua, ja olemme toimituksessa tähän tyytyväisiä. Kaikilta olemme haastattelua pyytäneet, lukuun ottamatta Juhana Vartiaista (kok), joka ehti siirtyä Helsingin pormestariksi, sekä Antti Rantakangasta (kesk), joka menehtyi vaalikauden alkupuolella.

 

Vartiaisen tilalle eduskuntaan tulleen Atte Kalevan (kok) haastattelimme, kuten myös Rantakankaan tilalle tulleen Tuomas Kettusen (kesk). Kesken vaalikauden menehtyneen Ilkka Kanervan olimme ehtineet haastatella, ja myös hänen tilalleen eduskuntaan noussut Ville Valkonen on mukana sarjassa.

 

Joiltain kansanedustajilta emme saaneet vastausta haastattelupyyntöön, muutama kieltäytyi ja osan kanssa aikataulut menivät niin ristiin, ettei haastattelu onnistunut.

 

Koska eduskuntavaalit alkoivat lähestyä, emme enää tänä vuonna ole haastatelleet vaaleissa ehdolla olevia kansanedustajia.

 

Korona ja Nato-prosessi toivat omat haasteensa

 

Tähän vaalikauteen mahtuu poikkeuksellisen paljon isoja, maailmanlaajuisia tapahtumia. Vuonna 2020 käynnistynyt koronapandemia vaikutti juttusarjaamme. Hetkeksi meni koko sarja tauolle, kun maassa oli poikkeusolot. Sitten haastatteluja tehtiin jonkun aikaa etänä Teamsin tai puhelimen kautta ja videot kuvattiin pitkään ulkosalla.

 

Myös Ukrainan sota vaikutti juttusarjan tekoon siten, että kun Suomessa käynnistyi Nato-prosessi, se työllisti nopealla aikataululla käytännössä kaikkia eduskunnan valiokuntia ja siten myös kansanedustajia.

 

Päätimme tehdä tämän juttusarjan siksi, että halusimme esitellä kaikki kansan valitsemat edustajat – nekin, jotka eivät koko ajan ole esillä lehtien sivuilla, Kymmenen uutisissa tai A-studiossa, mutta tekevät yhtä kaikki tärkeää työtä Suomen ja vaalipiirinsä eteen.

 

Sarja on ollut antoisa meille toimittajille, ja iloksemme olemme kuulleet myös eduskunnasta positiivista palautetta siitä, että tällainen juttusarja tehdään.

 

Hittimittari – Saako nimetä omia?

 

200 kansanedustajaa -juttusarjan yhteydessä kysyimme videohaastattelussa kaikilta haastateltavilta kolme samaa kysymystä. Niistä yksi oli se, kuka hallituspuolueen edustaja ja kuka oppositiopoliitikko on viimeksi tehnyt haastateltavaan eduskuntatyössä vaikutuksen.

 

Tämän kysymyksen vastauksista olemme koostaneet ”Eduskunnan hittimittarin”.

 

Mikään tieteellinen mittari se tuskin on, sillä vastaukset eivät ole täysin yhteismitallisia. Osa on nimennyt kysymyksenannon mukaan kansanedustajia, jotka hiljattain ovat tehneet omalla toiminnallaan vaikutuksen. Osa on nimennyt kansanedustajia, joita he ylipäätään arvostavat tai ihailevat. Moni myös nimesi kansanedustajia, joiden kanssa tekee valiokuntatyötä. Se on luonnollista, sillä kuten usein sanotaan, eduskunnassa se varsinainen työ tehdään juuri valiokunnissa. Vastaus olisi voinut olla erilainen, jos olisimme esimerkiksi kysyneet, ketä kollegaa ihailee tai arvostaa eniten.

 

Jotkut kansanedustajat kokivat kysymyksen niin, että omasta ryhmästä ei saisi mainita edustajaa. Se ei ollut kiellettyä, mutta hienoahan se on kehua muun puolueen edustajaa. Toisaalta perussuomalaisten nykyinen puheenjohtaja Riikka Purra keräsi mainintansa oman puolueensa edustajilta – sekin on hienoa. Mainittakoon vielä, että osa ”äänistä” tuli ennen Purran nousua puheenjohtajaksi, Purran vielä ollessa perussuomalaisten varapuheenjohtaja.

 

Joka tapauksessa ”hittimittarin” ykkönen on selvällä erolla muihin kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah. Tämä oli nähtävissä jo noin puolivälissä sarjaa, kun teimme katsauksen senhetkiseen tilanteeseen.

 

Kun haastateltavia oli 171, kymmenen kärjestä voi huomata, että hajontaa on aika tavalla ja mukana on useita jaettuja sijoja. Hyvä niin!

 

Eduskunnan hittimittari, top 10

 

  1. Sari Essayah (kd) – 24 ääntä
  2. Aki Lindén (sd) ja Hannu Hoskonen (kesk) – 11 ääntä
  3. Ilkka Kanerva (kok) ja Saara-Sofia Sirén (kok) – 10 ääntä
  4. Matti Vanhanen (kesk) – 9 ääntä
  5. Riikka Purra (ps) ja Eeva Kalli (kesk) – 8 ääntä
  6. Mari-Leena Talvitie (kok) – 7 ääntä
  7. Ben Zyskowicz (kok), Ville Vähämäki (ps) ja Jouni Ovaska (kesk) – 6 ääntä

 

Kuka on tehnyt sinuun vaikutuksen?

 

Olisi mielenkiintoista kuulla sinulta, hyvä lukija, mitä mieltä olet ”hittimittarin” tuloksista. Onko mukana yllätyksiä? Ketä poliitikkoa sinä arvostat, kuka on tehnyt sinuun vaikutuksen?

 

Pian käydään eduskuntavaalit ja uusi eduskunta aloittaa sen jälkeen työnsä. Ihan samanlaista sarjaa emme ainakaan nyt heti tee, mutta kuulisin mielelläni toiveitasi ja ajatuksiasi: Millaista politiikkaan liittyvää juttusarjaa sinä haluaisit lukea Uudesta Suomesta?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu