Reservistä pako siviilipalvelukseen pysäytettävä

Mediassa on puhuttu viime aikoina puolustusministeri Antti Häkkäsen lausunnosta, jonka mukaan hän aikoisi kieltää reservistä eroamisen. Puolustusministerin puheet aiheuttivat satojen ihmisten eroamisen reservistä.

Myöhemmin Häkkänen totesi, että reservistä eroamisen kieltäminen ei ole valmistelussa. Hänen mukaansa eron estämisen tarpeellisuutta voitaisiin kuitenkin arvioida tulevaisuudessa. Jotkut ovat vaatineet jopa puolustusministerin eroamista hänen lausuntojensa perusteella.

Ratkaisun reservistä pakenemiseen ei kuitenkaan tulisi olla ensisijaisesti eroamisen kieltäminen. Reservissä pysymisen ja asepalveluksen houkuttelevuutta tulee ensisijaisesti lisätä muilla keinoin. Ehdotuksia esimerkiksi verohelpotuksista asepalveluksen suorittaneille on helppo kannattaa.

Asepalveluksen ja reservin houkuttelevuuden edistämiseksi on etsittävä kuitenkin myös uusia ratkaisuja. Esimerkiksi juna- ja linja-autolippujen alennukset reserviläisille olisivat kannatettavia. Työn verotusta tulisi muutenkin keventää ja elinkustannusten nousua hillitä, niin miksi emme samalla kiittäisi reserviläisiä.

Seuraamukset eroamisesta

Kun pohditaan etuuksia reservin vetovoiman ja pitovoiman korottamiseksi, niin tulee miettiä myös seuraamuksia reservistä eroamiselle. Jos reservistä eroaa, niin reserviläiselle kuuluvat etuudet menetetään. Syytä olisi tarkastella myös mitä tapahtuu jo saaduille etuuksille.

Reservistä lähtemisestä pitäisi olla jonkinlainen sanktio, jos reserviläisille myönnettäisiin esimerkiksi verohelpotuksia. Reserviläisiä tarvitaan nimenomaan mahdollisten poikkeusolojen varalta. Asepalvelusta ei suoriteta vain rauhan aikaa varten. Reserviläisiä pitäisi palkita siitä, että he ovat valmiita puolustamaan maataan.

Kaikkiaan tarvitaan uusia keinoja ajatella ihmisten houkuttelemista reserviin. Oikein kohdennettuna nämä keinot voivat tukea kansantalouttamme. Reserviläisten palkitseminen olisi oiva keino myös houkutella naisia asepalveluksen pariin yhdessä yhteisten kutsuntojen kanssa.

Jere Tuononen
Kristillisdemokraatit Nokia

KD Nuorten puheenjohtaja 2024-2025. Poliittinen päätöksenteko ja siihen liittyvä oikeusjärjestys ovat aiheita, joita painotan puheenvuoroissani.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu