Hyvä ilmastopolitiikka ei ole helppoa

Ilmastopolitiikkaa on kolmenlaista:

 

On hyvää ilmastopolitiikkaa, jossa keskitytään ratkaisuihin. Tämä tarkoittaa ydinvoimaa, kiertotalouden toteuttamista, materiaalinkäytön vähentämistä ja parhaimmillaan ympäristön ulkoisvaikutusten hinnoittelussa tuotteissa.

 

On huonoa ilmastopolitiikkaa, jossa keskitytään pieniin kysymyksiin, jotta tulee hyvä mieli siitä, että jotain on tehty. Tämä näkyy esimerkiksi väittelynä koulun kasvisruokapäivistä tai muovipillien kieltämisestä.

 

On myös denialismia, jossa pyritään sulkemaan silmät. Sanotaan, että Suomi on vain viiden miljoonan asukkaan maa, meidän toimillamme ei ole mitään väliä.

 

Kahteen jälkimmäiseen meillä ei ole varaa. Ilmastonmuutos on kuitenkin tulevaisuuden todellinen ja akuutti uhka, joka vaatii ratkaisuja. Siihen ei auta hyvän mielen näprääminen, symboliset ilmastotoimet tai pään painaminen puskaan. Järkevää ilmastopolitiikkaa on kuitenkin mahdollista tehdä ja se on erityisen tärkeää suurissa kaupungeissa.

 

Minusta ihan liian harvoin ilmastonmuutoksen torjunnassa muistetaan nostaa esiin periaate siitä, että ilmastonmuutoksen torjunnan tulee olla mahdollisimman kustannustehokasta ja toimenpiteiden tulee vähentää ihmisten yleistä elintasoa mahdollisimman vähän. Kansainvälisen ja valtiollisen tason ilmastonmuutoksen tehokkaasta torjunnasta olen kirjoittanut aiemmin pidemmän tekstin.

 

Helsinkiläinen tehokas ilmastopolitiikka sisältää ratkaisuja, jotka eivät hankaloita ihmisten elämää vaan mahdollistavat sitä. Tämä tarkoittaa enemmän sähköautojen latauspisteitä, julkisen ja kevyen liikenteen saatavuuden parantamista, kestävää rakentamista sekä lämmityksessä ja energiantuotannossa fossiilisista polttoaineista irtautumista. Hyvä ilmastopolitiikka sisältää myös vähemmän ideologista taistelua autoilusta ja yritysten toimintaedellytyksiä haittaavien rajoitusten purkamista.

 

Ei myöskään pidä paikkansa, että hyviä ilmastolinjauksia ei olisi jo tehty. Helsingillä on tavoitteena hiilineutraalisuus vuoteen 2035 mennessä. Suunnitelma on varsin kokonaisvaltainen ja se on luettavissa täältä. Siitäkin voi esittää kyllä kriittisiä huomioita kuten puupellettien käyttö uusiutuvana energiana tai mukana olevien päästökompensaatiomekanismien toimivuuden yleinen epävarmuus.

 

Vähennetään päästöjä sieltä, mistä se on kaikista järkevintä ja vaikutukset ovat suurimmat. Jos sinäkin haluat kuntapolitiikassa edistää hyvää ilmastopolitiikkaa, niin tervetuloa mukaan joukkoon!

 

Jeremias Nurmela

Helsinkiläinen kuntavaaliehdokas ja Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja

jeremias.nurmela@kokoomusopiskelijat.fi

 

Jeremias Nurmela
Kokoomus Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Helsinkiläinen kuntavaaliehdokas kokoomuksesta. Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja. Seinäkiipeilyä harrastava oikeustieteen opiskelija Helsingin yliopistossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu