Jos rokotetut käyvät festareilla, se ei ole minulta pois

Kun saat rokotteen, pitäisikö rajoitusten enää koskea sinua? Elämme tilanteessa, jossa ihmisiä rokotetaan koronaa vastaan ja rokotetut periaatteessa voisivat jatkaa normaalimpaa elämää, käydä ravintoloissa ja ottaa osaa kulttuuritapahtumiin.

Ajatus herättää monessa ristiriitaisia tunteita. Rajoitusten purussa on kaksi vaihtoehtoa: joko odotetaan, että kaikki tai ainakin suuri osa väestöstä on saanut rokotteet ennen kuin rajoitukset poistetaan, tai saat rokotteiden jälkeen todistuksen, jonka avulla rajoitukset eivät samalla tavalla koske sinua.

Ensimmäinen vaihtoehto on kieltämättä yhdenvertainen. Se on yhdenvertainen samalla tavalla kuin ajatus siitä, että koska kaikki eivät ole korkeakoulutettuja, kenenkään ei pitäisi päästä opiskelemaan. Koulutus on kuitenkin asia, johon voi itse omilla valinnoillaan vaikuttaa. Rokotejärjestys taas on valtion tekemä poliittinen päätös. Voidaanko hyväksyä se, että jotkut saavat ”ansaitsemattomia” erivapauksia, kuten oikeuden ravintolassa käymiseen?

Väitän, että kyllä voi. Vaikka naapurikateus on kaikille suomalaisille varmasti tuttu ilmiö, kurjuuden yhdenvertaisuus ohjaisi meidät yhteiskuntaan, jossa kukaan tuskin haluaisi elää. Mahdollisimman suuri määrä onnellista ja täyttymyksellistä elämää voidaan taata vapauttamalla rajoituksia mahdollisimman monilta mahdollisimman nopeasti.

Suomessa ei toivottavasti ajatella niin, että jos minulla ei ole kivaa, niin ei ole kellään muullakaan. Itse ajattelen niin, että sinun onnesi ei ole minulta pois. Näillä perusteilla minusta on täysin hyväksyttävää sallia normaalimpi elämä rokotuksen saaneille.

Yhteiskunnan avautuminen on myös muutoinkin järkevää. Nyt ja lähitulevaisuudessa rokotetut ovat riskiryhmäläisiä, jotka ovat joutuneet kärsimään yksinäisyydestä ja olemaan erityisen varovaisia koronan aikana. Yrittäjät ja kulttuuriala ovat kärsineet runsaasti koronan sulkutoimista ja mahdollisuus toiminnan jatkamiseen toisi eloa elinkeinoelämään sekä kulttuuriin.

Itse en ole riskiryhmäläinen ja saan ikäni puolesta rokotteen viimeisten joukossa. Minusta olisi silti hienoa, jos kaikki rokotteen aiemmin saaneet voisivat elää mahdollisimman normaalia elämää mahdollisimman pian.

Jeremias Nurmela

Kokoomuksen kuntavaaliehdokas Helsingissä ja Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja

Lisää ajatuksiani:

jeremiasnurmela.fi

+2
Jeremias Nurmela
Kokoomus Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Helsinkiläinen kuntavaaliehdokas kokoomuksesta.
Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja.
Seinäkiipeilyä harrastava oikeustieteen opiskelija Helsingin yliopistossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu