Jos rokotetut käyvät festareilla, se ei ole minulta pois

Kun saat rokotteen, pitäisikö rajoitusten enää koskea sinua? Elämme tilanteessa, jossa ihmisiä rokotetaan koronaa vastaan ja rokotetut periaatteessa voisivat jatkaa normaalimpaa elämää, käydä ravintoloissa ja ottaa osaa kulttuuritapahtumiin.
Ajatus herättää monessa ristiriitaisia tunteita. Rajoitusten purussa on kaksi vaihtoehtoa: joko odotetaan, että kaikki tai ainakin suuri osa väestöstä on saanut rokotteet ennen kuin rajoitukset poistetaan, tai saat rokotteiden jälkeen todistuksen, jonka avulla rajoitukset eivät samalla tavalla koske sinua.
Ensimmäinen vaihtoehto on kieltämättä yhdenvertainen. Se on yhdenvertainen samalla tavalla kuin ajatus siitä, että koska kaikki eivät ole korkeakoulutettuja, kenenkään ei pitäisi päästä opiskelemaan. Koulutus on kuitenkin asia, johon voi itse omilla valinnoillaan vaikuttaa. Rokotejärjestys taas on valtion tekemä poliittinen päätös. Voidaanko hyväksyä se, että jotkut saavat ”ansaitsemattomia” erivapauksia, kuten oikeuden ravintolassa käymiseen?
Väitän, että kyllä voi. Vaikka naapurikateus on kaikille suomalaisille varmasti tuttu ilmiö, kurjuuden yhdenvertaisuus ohjaisi meidät yhteiskuntaan, jossa kukaan tuskin haluaisi elää. Mahdollisimman suuri määrä onnellista ja täyttymyksellistä elämää voidaan taata vapauttamalla rajoituksia mahdollisimman monilta mahdollisimman nopeasti.
Suomessa ei toivottavasti ajatella niin, että jos minulla ei ole kivaa, niin ei ole kellään muullakaan. Itse ajattelen niin, että sinun onnesi ei ole minulta pois. Näillä perusteilla minusta on täysin hyväksyttävää sallia normaalimpi elämä rokotuksen saaneille.
Yhteiskunnan avautuminen on myös muutoinkin järkevää. Nyt ja lähitulevaisuudessa rokotetut ovat riskiryhmäläisiä, jotka ovat joutuneet kärsimään yksinäisyydestä ja olemaan erityisen varovaisia koronan aikana. Yrittäjät ja kulttuuriala ovat kärsineet runsaasti koronan sulkutoimista ja mahdollisuus toiminnan jatkamiseen toisi eloa elinkeinoelämään sekä kulttuuriin.
Itse en ole riskiryhmäläinen ja saan ikäni puolesta rokotteen viimeisten joukossa. Minusta olisi silti hienoa, jos kaikki rokotteen aiemmin saaneet voisivat elää mahdollisimman normaalia elämää mahdollisimman pian.
Jeremias Nurmela
Kokoomuksen kuntavaaliehdokas Helsingissä ja Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja
Lisää ajatuksiani:
jeremiasnurmela.fi
Noi ikä-ihmiset taitaa kuitenkin käydä aika harvakseltaan festareilla, toki sen heille suon.
Ilmoita asiaton viesti
Yli 75-vuotiaista taitaa olla suurin osa jo rokotettu, ei muuta kuin tango-ja humppafestivaaleja heille. Uskonnollisille seuroja ja virsilaulantafestarit. Kyllä siinä kansa sitten tunteekin itsensä tasa-arvoiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei muuta kuin karaokea laulamaan.
https://karaoke.fi/
Ilmoita asiaton viesti
Riskinä on, että passipakko jää pysyväksi tai sitten sellaisen soveltaminen pitkittyy reippaasti yli sen ajan kuin sellaista tarvittaisiin mikä tarkoittaa yhteiskunnan normalisoitumisen pitkittymistä – ei nopeutumista.
Ilmoita asiaton viesti
Rokote ei edes ole mikään satavarma suoja. THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta puhui just viime torstaina A-talk ohjelmassa Yle tv1 kanavalla rokotepassista ja siihen liittyneistä väärinkäsityksistä. Pelkkä rokotepassi ei ehkä tule edes kyseeseen, vaan siihen pitäisi Tervahaudan mukaan liittää myös kaksi muuta mahdollisuutta eli tuore koronatestitulos ja koronan aiempi sairastaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Koulutus ei näytä yhtään lisäävän ihmisen kykyä ajatella. Kyllä se taudin levittäminen on toisilta pois. Rokotus ei estä taudin kantamista ja tartuttamista toisiin.
Festareita ja kapakoita ei voi lukea ihmiselämälle tarpeellisiksi puuhiksi. Kyllä niitä ilman pärjää pidempäänkin.
Ilmoita asiaton viesti
Juha Hämäläinen kirjoitti:
”Rokotus ei estä taudin kantamista ja tartuttamista toisiin.”
Tuo on minulle uusi tieto. Mihin se perustuu?
Ilmoita asiaton viesti
Hannu Kallonen lukee tuosta: https://thl.fi/en/web/infectious-diseases-and-vaccinations/what-s-new/coronavirus-covid-19-latest-updates/transmission-and-protection-coronavirus/vaccines-and-coronavirus/efficacy-of-vaccines-against-covid-19
Suoraan hevosen suusta: ”Nenäonkalon kautta tapahtuva tartuttaminen vähenee hieman rokotetuilla.” … ”Rokotteiden kyky estää tartuttamisia tulee tarkemmin kartoitetuksi tulevaisuudessa, kun tutkimustietoa kertyy.”
Eli herra on hyvä ja odottaa vielä vähän, ehkä 3 kuukautta. Tässä kuitenkin tämänhetkistä tieteellistä keskustelua asiasta: https://www.nature.com/articles/d41586-020-00502-w
Tärkeimmät katkelmat lienevät nämä: ”luonnollinen suoja yleistä flunssaa aiheuttavia koronaviruksia vastaan kestää muutamia kuukausia”, ”Moderna -rokotus tehostaa immuunivastetta ainakin kuuden kuukauden ajan”, ”Etelä-Afrikan varianttia vastaan tehtävä rokote (kehitteillä) toimii myös aiempia variantteja vastaan”, ”uusia koronavariantteja kehittyy koko ajan tartunnan saaneiden kehoissa”, ”vanhuksilla on muita suurempi riski sairastaa korona useampaan kertaan”, ”uusilla varianteilla on suurempi mahdollisuus voittaa rokotteiden tuoma vastustuskyky”.
Oma strategiani on tämä: pyrin saamaan koronatartunnan (esim. vierailemalla tunnistetussa koronistikodissa tms. joka kuudes kuukausi, ja pidän yllä luonnollista vastustuskykyä, kunnes jossain vaiheessa pöpö laantuu normaaliksi influenssaksi. Luulen, että minulla on ollut korona jo kaksi kertaa, ja lisää varmaan kertyy ajan myötä. Tämä on niin kuin purjelentoa, pitää lentää kun on hyvä keli. Koronatermiikistä koronatermiikkiin!
Ilmoita asiaton viesti