Koulutuksen selkänahasta ei saa hakea säästöjä

Ihmiselämä ei ole kilpajuoksu. Sitä voisi kuvata enemmänkin samoiluna metsässä. Jotkut haluavat pysähtyä keräämään marjoja, toiset kiipeillä puissa. Molemmat ovat yhtä hyviä tapoja nauttia luonnosta. Metsään lähdetään kuitenkin varsin erilaisista olosuhteista. Toiset lähtevät hyvältä pururadalta lenkkarit jalassa, toiset suosta ilman kenkiä. Mahdollisuuksien tasa-arvo toteutuu kun yhteiskunta järjestäytyy siten, että suossa olevien luokse mennään, autetaan ylös ja tarjotaan juoksuvälineet. Jos matkalla loukkaantuu, niin toki apua pitää olla saatavilla.

Tosielämässä tämä mahdollisuuksien tasa-arvo toteutuu erityisesti koulutuksen avulla. Lapsen polku varhaiskasvatuksesta peruskoulun läpi toiselle asteelle ja mahdollisesti korkeakouluun on ainut keino varmistaa se, että suomalainen lupaus paremmasta tulevaisuudesta voi toteutua. Voisi siis toivoa, että suomalainen koulutusjärjestelmä olisi kunnossa.

Helsingin tilanne ei kuitenkaan ole koulutuksen osalta millään tavalla täydellinen. Jo koulutuspolun alusta alkaen voi olla haasteita: päivähoitopaikan saaminen läheltä kotia saattaa olla tiukoilla ja ryhmäkoot niin suuria, että opetuksen laatu ja opettajien hyvinvointi kärsii. Erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden avun saamisessa on yhä parantamisen varaa.

Oppivelvollisuuden pidentämisen myötä Helsinki kohtaa lisää haasteita. Uudistuksen takia kaupungin pitää hankkia kaikille opetusmateriaalit, mutta tähän valtiolta varatut rahat eivät ole riittäviä. Kuntapolitiikassa varat irrotetaan todennäköisesti toisesta kohtaa koulutuksen alaa, jolloin uudistus on pois opetuksesta, oppilaiden tukemisesta ja valinnaisista aineista.

Koulutus ei kuitenkaan ole se selkänahka, josta talouden sopeuttamista tulisi hakea. Päinvastoin! Jokainen euro, joka saadaan ohjattua koulutukseen on järkevä investointi. Ei vain koulun seiniin ja oppimateriaaleihin, vaan riittävään opettajamäärään, valinnaisiin aineisiin ja tuntimääriin. Koulutuksen harteilla lepää koko suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ja jokainen Suomessa kasvava ansaitsee mahdollisuuden tulla parhaaksi versioksi itsestään!

Jeremias Nurmela

Kokoomuksen kuntavaaliehdokas Helsingissä ja Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja

Jeremias Nurmela
Kokoomus Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Helsinkiläinen kuntavaaliehdokas kokoomuksesta. Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja. Seinäkiipeilyä harrastava oikeustieteen opiskelija Helsingin yliopistossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu