Stoppi julkisen vallan luottamuksen murentumiselle

Valtiontalouden tarkastusvirastosta julkisuuteen tulleiden tietojen perusteella virasto joutuu nyt ansaitsemaan luottamuksensa uudelleen. Jokainen on voinut lukea uutisia löysästä rahankäytöstä, epäselvyyksistä lentojen bonuspisteissä, virkamiehen viran muuttamisesta siten, että se ei sisällä lainkaan työvelvoitetta ja jopa viraston olemassaolon tarkoituksen, eli julkisen rahankäytön tarkastamisen vähentymisestä. Nämä kaikki ovat omiaan vähentämään luottamusta julkiseen valtaan

Suomessa on ollut historiallisesti korkea luottamus ja arvostus virkamiehiä kohtaan. Luottamus mahdollistaa yhteiskunnan, jossa voi tuntea olonsa turvalliseksi julkisen vallan kanssa asioidessa. Luottamus ei kuitenkaan ole itsestään selvää. Ylipäätään luottamus on luonteeltaan sen kaltaista, että se ansaitaan hitaasti, mutta menetetään nopeasti.

Viranomaistoiminnassa pitää tietysti noudattaa lakia. VTV:n toiminnassa mahdollista lain rikkomista vasta tutkitaan. Oli tutkinnan lopputulos mikä vain, niin julkisen vallan osalta ei minusta ole riittävää vain tyytyä noudattamaan lakia ja sääntöjä. Julkisen vallankäytön tulee oikeuttaa asemansa myös esimerkillisellä käytöksellä. Sekä poliitikkojen, että virkakunnan tulee toimia korkeimpien mahdollisten eettisten standardien mukaan.

Lakien tulisi olla perälauta, joka estää pahimmat väärinkäytökset ja suurimman osan ajasta näin onkin. Kaikki tuntemani virkamiehet ovat ylpeitä asemastaan ja suhtautuvat erittäin vakavasti omaan ammatilliseen integriteettiinsä, eikä tähän ole vaikuttanut mahdollinen puoluetausta.

Valtiontalouden tarkastusviraston väärinkäytökset ja mahdolliset rikkomukset tulee tutkia tarkkaan ja tarvittaessa niistä antaa sanktio. Olkoon tämä herätys siihen, että julkisessa vallankäytössä on aina mahdollisuus väärinkäytöksiin ja ne tulee kitkeä heti alkuunsa. Julkisen vallan integriteetti pitää palauttaa.

 

Jeremias Nurmela

Kokoomuksen kuntavaaliehdokas Helsingissä ja Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja

Lisää ajatuksiani:

jeremiasnurmela.fi

0
Jeremias Nurmela
Kokoomus Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Helsinkiläinen kuntavaaliehdokas kokoomuksesta.
Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja.
Seinäkiipeilyä harrastava oikeustieteen opiskelija Helsingin yliopistossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu