Suomalaisen hyvinvointivaltion loppusoinnut ovat käsillä, jos mitään ei tehdä

Valtionvarainministeriö totesi jälleen sen, jonka moni julkisen talouden tilaa seuraava tietää: Hyvinvointivaltion rahoitus on uhattuna. Itseäni kokoomuksen jäsenenä ihmetyttää se, että kun Kokoomus esittää ratkaisuja Suomen talouden tasapainottamiseksi, niitä kutsutaan todella usein kylmiksi ja köyhiä kurittaviksi. Mielestäni aidosti kylmää ja kurjaa on se, että ilman uudistuksia hyvinvointivaltiomme romahtaa. Syytökset ilman omia ratkaisuja ovat viulun soittamista Titanicin kannella laivan upotessa.
On mahdollista käydä keskustelua siitä, ovatko Kokoomuksen ehdotukset parhaita mahdollisia ja varmasti jotain hiottavaa löytyy. Kun muilta puolueilta ei tunnu kuuluvan uudistusehdotuksia Suomen kestävyysvajeen ratkaisemiseksi, ne ovat fantasiamaailmasta tai niillä ei oikeasti ole vaikutusta isoon kuvaan, niin on hieman hankalaa ymmärtää syytökset kylmyydestä. Itsensä muka takaisin maksavat menolisäykset, dieselveron kymmenkertaistaminen tai taikaseinä, jonka lähteenä on maahanmuutto tai epämääräinen harmaa talous eivät ole oikeasti ratkaisuja.
Me tiedämme kaikki ratkaisun valtion talouden ongelmiin: tarvitsemme lisää ihmisiä töihin. Tämä ei vaadi mahdottomia, mutta kunnianhimoa ja uskallusta kyllä. Otetaan mallia vaikka Ruotsista ja Saksasta, joissa onnistuneet työmarkkinauudistukset synnyttivät kansalaisille kasvanutta hyvinvointia, eikä pelot epämääräisestä riistokapitalismista toteutuneet.
Kokoomus on esittänyt 100 000 työpaikan lisäämisen ohjelman, jonka keinoina ovat esimerkiksi paikallinen sopiminen, työperäisen maahanmuuton lisääminen, kunnianhimoinen perhevapaauudistus sekä ansiosidonnaisen porrastaminen.
Politiikkaa ei voi tehdä niin, että ainoastaan valittaa tarjoamatta omia ratkaisuja. Itse ainakin olen valmis kuulemaan parempia ehdotuksia, kunhan ne edistävät hyvinvointivaltiomme pysymistä pystyssä lapsillemme ja lapsenlapsillemme.
Haasta siis alla ja kerro mitä sinusta pitäisi tehdä!
Jeremias Nurmela
Kokoomuksen kuntavaaliehdokas Helsingistä ja Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja
jeremias.nurmela@kokoomusopiskelijat.fi
Mainitsemiesi keinojen lisäksi euro ero. Kiilusilmäisestä ilmastohuullutuksesta luopuminen joka vain pahentaa tilannetta. ’Elvystys’paketista luopuminen, koska se vain pahentaa tilanneta kuten tuossa VMn livessä joku totesi (unohdin kuka) eli kun Suomi ’saa’ 2 miljardi Kreikkaa saakin 20 miljardia eli Kreikka saa kilpailuetua Suomeen, Suomi tippuu tätä menoa Kreikankin taakse.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kauan, kun olen Kokoomuksen talous-ja sos poliittisia kantoja kuullut tai lukenut, otsikko on ollut aina sama.
Jo kansaneläkkeen ja lapsilisän kokoomus väitti vievän isänmaan tuhoon.
Vähän uudenaikaisempi ja pätevämpi, uskottavampi visio hyvinvointivaltioon olisi virkistävä ja herättäisi luottamusta.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tämä tarkoittaisi? Aika vahva konsensus on siinä, että nykymeno ei ole kestävää, eikä ratkaisuja muualta kuulu.
Minusta hyvinvointivaltio on erittäin hyvä konsepti, mutta sen olemassaolon edellytyksenä on riittävän hyvä julkinen talous ja siten työllisyysasteen roima lisääminen.
Ilmoita asiaton viesti
Miten ihmeessä työperäisen maahanmuuton lisääminen voisi muka olla ratkaisu valtion talouden ongelmiin?
Ilmoita asiaton viesti
Koska väestömme ikääntyy hurjaa vauhtia ja syntyvyys on matala. Tarvitsemme työikäistä väestöä joka myös työllistyy.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on noin 400 000 ihmistä työtä vailla. Miksi suomalaiset työttömät eivät kokoomuksen mielestä kelpaa tekemään niitä töitä?
Ilmoita asiaton viesti
Ihan kaikki työkykyiset kelpaavat töihin! Samalla kun väestö ikääntyy niin Kokoomuksen keinoilla saada mahdollisimman suuri työllisyys ja tämä kohdistuu ihan samalla tavalla valmiiksi suomessa oleviin työttömiin. Jos katsoo Suomen väestökehitystä, niin ainut kestävä tapa rahoittaa hyvinvointivaltio on siitä huolimatta työperäinen maahanmuutto, sillä muuten ikäsidonnaiset menot yksinkertaisesti karkaavat käsistä suhteessa työtätekevään väestönosaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö olisi talouden kannalta järkevämpää ensinnä järjestää Suomessa jo oleville työttömille töitä ennen kuin ryhdytään haalimaan lisää työvoimaa EU-alueen ulkopuolelta?
Ilmoita asiaton viesti
Ulkomailta työnperässä muuttaminen Suomeen tuntuu olevan helpompaa kuin Suomen sisällä muuttaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on lähinnä mantra. Jos nyt viitsi uhrata pari minuuttia VMn tämän päivän lapun läpi selaamiseen siinä on toki mukana myös työperäinen maahanmuutto. Sen osalta sanamuodot ovat hyvin varovaisia ja aika helppo lukea rivien välistä miten olisi tulkittavissa kun taas Työllisyys kasvun lähteenä luvun johtopäätöksissä osatekjä työperäinen maahanmuutto on saanut osakseen kokonaisen lauseen joka sekin on kiistanalainen. ”Osaavan työvoiman puutetta voidaan paikata vapauttamalla työperäistä maahanmuuttoa”. Sinänsä vähän kaikki voisivat vilkaista itse lähdettä ja oivaltaa ettei kyse ole juupas / eipäs pelistä vaan eri keinot täydentävät toisiaan. Sinänsä propaganda lähde YLE heitti taas suoranaisen fake news otsikon tästäkin taas kerran ja jos joku ammentaa ’tietonsa’ YLEstä on kyllä ihan kuutamolla.
https://yle.fi/uutiset/3-11776306
Ministeriön vertailu: Suomen talouskasvu jäämässä puoleen naapureista – suurempi maahanmuutto selittää Ruotsin ja Norjan etumatkaa
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/162830/VM_2021_6.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Ilmoita asiaton viesti
Itse muutin ulkomaille 57 vuotiaana töiden loputtua ja ulkomailla löysin työtä 69 ikävuoteen saakka.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsissa asuva syyskuussa 70v. täyttänyt veljeni paiskii töitä tälläkin hetkellä.
Ilmoita asiaton viesti
No pojan eläkeikä on arvioitu 73v. Tosin he ovat sitä mieltä, että eivät enää pääsen millekkään varsinaiselle eläkkeelle jollaista nyt ajatellaan. Eläke alkaa tippumaan suhteessa palkkaan. Nythän se hieman yli puolet. No eivät he toimettomia ole ulkomaille tehdään lähtöä, kuten korkeammin koulutetut nuoret ja sijoitetaan eri tavoin. Ei sellaista osaamista minulla ollut. No nuoriso valmistautuu paremmin eikä enää usko ihan kaikkea paskaa.
Suurten ikäluokkien edustajat karkasivat eläköitymään jo pääasiassa ennen 60 kymppiä. 90 luvulla yli viisikymppisistä puolet oli erilaisten eläkejärjestelyjen piirissä. Ay-liikkeen läskit koruptioporsaat todistelivat, että eläkepommia ei ole demarit vanavedessään. Tässä kohtaa kokoomus kyllä oli oikeassa. Nythän pommi on lauennut ja eläkemaksutkin ovat kohtuuttomat 25 pinnaa palkkasummasta. Niiden avulla duunareiden palkkoja on tiputettu ay– possujen suostumuksella noin 8%. Nyt ay-possut yhdessä vasemmiston kanssa sitten veivät viimeisen turvan. Poistivat lisäpäivä mahdollisuuden. Neljä vuotta sitten ay-possut olivat valmiita pistämään maan lakkoon, kun aktiivimalli edellytti lisäpäiväläisiltä jotain pientä paperipuuhaa. Voisin kuitenkin sanoa, että todella harva 70v pärjää jossain rakennuksilla tai telakoilla tavallisissa töissä. Joku oikeus tietenkin pitäisi olla maksetulla panostuksella vielä terveisiin ja aktiiviisiin eläkevuosiin, kuten teidän ikäluokilla.
https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/129375/Varhainenelakkeellesiirtyminen.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Ilmoita asiaton viesti
Jyrki Kataisen (kok) kuuden puolueen hallitus aloitti (kok,sd,vas,vihr,kd,r) aloitti kesäkuussa 2011.Työttömyys tavoite 72 % työttömyysaste. työttömyys oli tarkoitus pudottaa 5 prosenttiin.Hallituksen aloittaessa lukemat olivat 68,7 ja 8,8 prosenttia.
Kesällä 2014 Aleksanteri Stubbista (kok) tuli pääministeri.Kataisen/Stubbin hallituksen lopettaessa työllisyysaste oli pudonnut 67,7 prosenttiin. Työttömyysprosentti kiipesi 9,7 prosenttiin..
Vasemmistoliitto ja vihreät olivat panneet rukkaset naulaan kesken leikin.
Lähde Iltalehti 14.02.2017 Mika Koskinen
Nyttenhän ne rukkaset on naulassa, joten sieltä vaan uudestaan käteen.
Olettaisin ,että silloin oli vastaavat keinot käytettävissä mitä nytkin yrität tuoda esille.
Ai niin vuonna 2015 tuli paljon uusia halukkaita työntekijöitä Suomeen ja nehän on nyt jo hyvin työllistynyt ja korvaavat eläkkeelle jäävää porukkaa.
Perussuomalaisia sanotaan äärioikeistolaiseksi populistipuolueeksi niin kokoomusta voineen sanoa oikeistolaiseksi populistipuolueeksi vertaen blogistin kirjoitukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinnostaisi kuulla millä perusteella tämä oli populismia. Kun puhutaan julkisesta taloudesta niin on täysin eri asia puhua työperäisestä maahanmuutosta kuin pakolaisista, jos niihin viittaa vuoden 2015 mainitsemalla. Pakolaisten integrointi on haastavaa eikä siinä voida sanoa onnistutun kovin hyvin, jolloin ei ole ihme että työllisyysasteet eivät ole kovin hyviä.
Ja mitä tulee siihen että keinot ovat samoja kuin ennen, niin paikallinen sopiminenhan ei onnistunut Sipilän hallitukselta vaikka kokoomus sitä kuinka yritti. Torppaajina olivat muut hallituspuolueet. Lääke on siis siltä osin sama, sitä vain ei ole vieläkään otettu.
Ilmoita asiaton viesti
Syynä ay- liikkeen vaatimusten mukaiset ylisuuret palkankorotukset v. 2007 lähtien, joka rapautti maan kilpailukyvyn ja viennin. Suomessa maksettu palkkasumma on noussut EU- maista eniten koko tuona aikana, mutta talous ei ole kasvanut sen ensimmäistä senttiäkään.
Suomi on jo pudonnut pohjoismaisen hyvinvoinnin mallista ja tulevina vuosina maassa ei ole varaa tuottaa edes muihin pohjoismaihin vertaitavaa terveydenhoitoakaan, saat sitte sosiaaliturvaa rahoituspohjan petettyä.
Suomella on ollut jo 14 vuotta aikaa uudistautumiseen ja rakenteellisiin uudistuksiin, mutta käytännössä ei ole tehty yhtään mitään tyhjän tölkin potkimisen lisäksi.
Mätää vanhaa systeemiä on tekohengitetty yli 100 miljardin euron lisävelalla saamatta tästä valtavasta rahasummastakaan edes eväitä kasvun tielle ja näillä eväillä jatketaan näköjään yhä edelleenkin.
Oli ikävä lukea, että Ruotsi käyttää terveydenhoitoonsa 6,6 miljardia euroa suuremman summan suhteutettuna asukaslukuun vuosittain ja täällä suunnitellaan päinvastoin suuria säästöjä muka sotepaketilla lähivuosiksi, kun totuus on, että rahaa ei vain ole edes nykyisenlaisen järjestelmän ylläpitämiseksi väestön samalla ikääntyessä.
Ilmoita asiaton viesti
Vähävaraisten ostovoima alemmas. Kokoomuksen ikiaikainen oodi yhteiskunnalle.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitoksia vastauksesta
https://fi.wikipedia.org/wiki/Populismi
Tunnet varmaan tämän määritelmän.
Eihän parjattu Halla-aho ole poissulkennut työperäisen maahanmuuton.
(Vaikuttaa,että olet samoilla linjoilla)
Viitaten Ilkka Janhusen kommenttiin toistat sitä samaa asiaa,että ulkomailta pitäisi löytyä porukkaa tekemään työt mitä Suomalaisille ei kelpaa.
Onko sulla jotain näyttöä, että Suomi on houkutteleva maa työperäiseen ammattiosaajien joukkoon, jotka on parempia työntekijöitä kun kotimaassa hyvin koulutetut (kuulemma maailman huippuluokkaa oleva koulutus)
Mikä on sinun käsityksesi esim. kun jäädään eläkkeelle korvaako uusi työntekijä ko. henkilön.?
Tiedät ihan hyvin miten pienet mahdollisuudet yhteiskunnalla (Suomessa)
on oikeasti työllistää ihmisiä.
Yritykset tekevät kumminkin päätökset tarvitsevatko lisää henkilökuntaa.
Uskoisin , että lähitulevaisuudessa tulet huomaamaan kyseisen asian.
Ilmoita asiaton viesti