Ukrainan tilanteen pitäisi herättää meidät Natoon!

Ukrainassa eletään vaaran aikoja. Joudumme todistamaan sitä, kuinka Venäjä uhkaa jatkaa politiikkaa asevoimien keinon. Alueella kasvat jännitteet, suuret sotaharjoitukset ja joukkojen siirto rajalla kertovat siitä, että mahdollisuus konfliktiin kasvaa jatkuvasti. On helppo kuvitella samankaltainen tilanne myös Suomen rajalle.

Sota on yksi hirvittävimmistä asioista, joita ihmiset voivat toisilleen tehdä. Inhimillinen kärsimys ei kuitenkaan ole ensimmäisenä mielessä, kun raakaa valtapolitiikkaa pelaava valtio harkitsee aluevaltauksia. Tällaiselle valtiolle kyse on laskuharjoituksesta, jossa punnitaan sodankäynnistä saatua hyötyä siitä aiheutuviin kustannuksiin. Varmin tapa estää sota on tehdä hyökkäämisestä niin kallista, että se ei yksinkertaisesti ole mitenkään kannattavaa.

Suomen strategia on kuitenkin ollut pysytellä liittoutumattomana. Suomea ajatellaan linkkinä itäisen rajanaapurimme ja läntisen yhteiskunnan välillä. Kun etsitään neutraalia kohtaamispaikkaa Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille, pidetään kokous Suomessa. Suomi ei kuitenkaan ole neutraali. Puolustusvoimamme ovat lähes täysin Natoyhteensopivia ja harjoittelemme yhdessä Nato sotaharjoituksissa.

Suomen jatkuvaa huoltoa ja tekniikkaa vaativat puolustuslaitteistot, kuten esimerkiksi hävittäjät, ovat huollon suhteen riippuvaisia Yhdysvalloista ja tekevät Suomesta käytännössä sen liittolaismaan. Suomelta puuttuukin enää vain Naton turvatakuut.

Nato on ainoa tapa huolehtia siitä, että Suomen kaltaisella pienellä valtiolla on riittävän suuret hartiat takanaan turvallisuuden ylläpitämiseksi. Euroopan unioni on erittäin onnistunut rauhanprojekti, mutta suurin osa EU maista kuuluu myös Natoon, eikä unionilla siten ole kovin suurta kiirettä oman yhteisen puolustuksen kehittämiseksi.

Suomessa puhutaan paljon Nato-optiosta. Mahdollisuus liittyä Natoon siinä vaiheessa, kun kansainvälinen konflikti on todennäköinen tai jo alkanut, on kuitenkin melko kaukainen. Liittyminen edellyttää muiden sotilasliiton jäsenten yksimielistä hyväksyntää, eikä prosessi ole nopea. Monelle Naton jäsenmaalle voisi olla vaikeaa ottaa mukaan valtiota, jonka mukana tulee kaupan päälle kansainvälinen konflikti. Saman voi huomata Ukrainan pyrkimyksissä liittyä Natoon oman kriisinsä keskellä.

Baltian maat tai muut Venäjän rajanaapurit tuskin tällä hetkellä harmittelevat päätöstään liittyä aikanaan mukaan sotilasliittoon. Suomen pitäisikin liittyä Natoon mielummin ennemmin kuin myöhemmin.

Jeremias Nurmela

Kokoomuksen kuntavaaliehdokas Helsingissä ja Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja

Lisää ajatuksiani:

jeremiasnurmela.fi

 

+17
Jeremias Nurmela
Kokoomus Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Helsinkiläinen kuntavaaliehdokas kokoomuksesta.
Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja.
Seinäkiipeilyä harrastava oikeustieteen opiskelija Helsingin yliopistossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu