Eroon kilpailu-yhteiskunnasta
Valtiotieteen kandidaatti Miika Alhapuro kirjoitti Turun Sanomien mielipide-osastolla 30.12.2020 otsikolla ”Opiskelijatko naiiveja, vaiko järjestelmä?” opiskelijoiden yhä aikaisemmassa vaiheessa nääntymisestä vallitsevan yhteiskunnan asettamiin ehtoihin sen suhteen viitaten elämän kannalta tärkeiden päätösten pakkovalinta-tilanteen ollen ajankohtainen liian varhaisessa vaiheessa ja vain osa opiskelijoista valmistuu tavoiteajassa kolmannen asteen koulutuksesta koulutukseen ensin päästyään ja sitten aloitettuaan opinpolkunsa.
Itselleni heräsi Alhopuron kirjoituksesta kysymys kilpailuyhteiskunnan toiminnasta ja siitä, kuinka järjestelmä ruokkii ja suosii yhä kiristävämpään suuntaan suosien kilpailun kovenemista. Tämä kasvattaa yhä enemmän ihmisten epätasa-arvoa ja jakautuminen ”menestyjiin” ja ”häviäjiin” korostuu entisestään.
Nyky-Suomessa ja kompleksisessa globaalissa maailmassa enää keskinkertainen suoritus ei ole enää pitkään aikaan riittänyt,eikä mikään tavoite-ajassakaan valmistunut korkeakoulututkino ole mikään tae työllistymiseen opintojen jälkeen.
Itse valmistuttuani lukiosta keskinkertaisilla/kohtalaisen hyvillä arvosanoilla 2002, josta sitten alkoi ensimmäinen vaihe elämässäni työmarkkinoille siitymisen osalta ja ensimmäisen korkeakoulu-opiskelupaikan haku. Vallitseva silloisen Paavo Lipposen (sdp) hallituksen politiikan vallitessa tämä tiesi alle 25-vuotiaana ilman ammatillista toisen asteen tutkintoa oitis usean kuukauden karenssia ja kun karenssi-aika oli ohi, TE-keskus alkoi karenssien uhalla ehdottaa ilmaista harjoittelupaikkaa, joka oli vastaanotettava. Eli käytännössä tämä tarkoitti työmarkkinoilta ulostippumista heti työmarkkinoille tulemisen aikoihin, kun ensimmäistä korkeakoulupaikkaakin sai odottaa noin 4 vuotta, kun välissä oli 13 kuukauden tuomio siviilipalveluksen suorittamisen osalta kantaa ottamatta siihen, miksi aseellisen varusmiespalveluksen voi suorittaa 6 kuukaudessa, ja siviilipalveluksen suorittaneilta vaaditaan kiinni-oloa kaikkina juhlapyhinä, jopa jouluaattona kuuteen asti illalla, kun työpalveluspaikasta ei ole enää Föli-liikennöintiä majoituspaikkaan siihen aikaan aattoillasta ollut 2004.
Lopulta korkeakoulusta valmistumisen jälkeen, kuten itsekin sain ”vasta” 2017 helmikuussa yleisen liiketalouden ja hallinnon -AMK-tutkintoni valmiiksi harhailtuani ensin muutamalla alalla opiskellen, seuraava vaihe valmistuneen elämässä on oman alan työpaikan löytäminen. Kirjoitin ensimmäisenä AMK-opiskeluvuotenani Turun Sanomiin 4.5.2014 lukijapalstalle otsikolla ”Ammattikorkeakouluihin pitäisi perustaa harjoittelu-akatemioita” tympääntyneenä siihen, että en löytänyt oman alani harjoittelupaikkaa mistään paikallisesta yrityksestä millään keinoin, johon sitten Kiskolainen Diplomi-Insinööri Veikko Laine vastasi, että hänen mielestään ”Ammattikorkeakoulujen ja yritysten väliltä puuttuvat kontaktiverkostot” -hänen vastusostikkonsa mukaan.
Eli kontakteja yritysmaailmaan ei syntynyt opiskeluaikana, niin valmistumisen jälkeen on mahdoton työllistyä käytännössä mihinkään, koska en omaa käytännössä työkokemusta.
Moni AMK-opiskeluaikani kaveri, jotka ovat nuorempia minua iältään, ovat nyt valmistumisen jälkeen samassa tilanteessa, jossa itse olin 2002, eli TE-keskus on aloittanut ilmaistyöpaikka-pyörityksen.
Erityisesti yksityisen sektorin yritysten rekryhenkilöstöllä näyttäisi olevan vaikeaa ymmärtää, että jos tarvitsevat osaavaa työvoimaa, näiden pitäisi maksaa järkevä palkka työsuorituksesta. Epäilen, että tähän liittyy yritystukien keinottelumahdollisuudet työvoiman kustannuksella, että yritykset saisivat säästettyä palkkakustannuksissa. Käsitykseni mukaan valtio säästäisi miljardeja rahaa, jos jokin yritystuki-remontti-ohjelma käynnistettäisiin. Esko Ahon (kesk.) Hallituksenkin valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok.)on ottanut kantaa, että valtio säästäisi useita satoja miljardeja, jos valtio lakkauttaisi yritystuet. Tämä ainakin edesauttaisi yrityksiä edes pohtimaan omillaan toimeentuloa ja henkilöstökustannusten järkevöittämistä työntekijän näkökulmasta. Jos on valmis ottamaan yrittäjäriskin yksityisellä sektorilla, miksei sitten hakisi rahoitusta toimintaan yksityisiltä rahoitusmarkkinoilta?
Kasvatustieteilijöiden termein, jos ei ole sosiaalistettuna primaaritasolla tähän kilpailuvetoiseen järjestelmään jo lapsena perheen ja lähipiirin toimesta kasvatettu lasta toimimaan markkinoiden ehdoilla, ongelmat vain kasautuvat vanhemmalla iällä. Valitettavasti näin näyttäisi olevan. Kilpailun koventaminen lisää epätasa-arvoa, ja siitä on päästävä eroon. Sama, miksi en ole vapaan markkinatalousjärjestelmän kannattaja missään muodossa, koska siinähän omistava yhteiskuntaluokka rikastuu entisestään niiden kustannuksella, jotka ovat siellä toisessa päässä vähä-varaisempia, niin omistavan yhteiskuntaluokan vaurauden lisääntyessä köyhyys kasvaa, koska niillä, kenellä ei ole omistajuutta, tai on sitä vähän, niillä on sitä entistä vähemmän. Ehkä sekin ruokkii kilpailun koventamista. Tosin markkinatalous-järjestelmän yksi periaatteista taitaa olla sekin, että ihminen on luonnostaan ahne luonnon eliökunnan monimuotoisessa ympäristössä ja sen jäsen. Tämä ruokkii hyvin alkukantaisella tavalla ajatusta kilpailun kovenemisesta ehkä myös?
”Nyky-Suomessa ja kompleksisessa globaalissa maailmassa enää keskinkertainen suoritus ei ole enää pitkään aikaan riittänyt.”
Olen tässä asiassa eri mieltä.
Ainakin Suomen valtiota johdetaan hyvinkin keskinkertaisella suorittamisella.
Ilmoita asiaton viesti
Jos aina olisi tyydytty keskinkertaiseen suorittamiseen, elettäisiin ehkä jonkun Kuuban tai Nigerian elintasolla.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös tuollainen edusta melkoisen rasistista näkökulmaa?
Väittääkö Konttinen, että Kuubassa ja Nigeriassa vedetään kulmat suoriksi ja vasemmalla kädellä vai että paraskin kuubalainen tai nigerialainen yltää parhaimmillaankin vain keskinkertaiseen suoritukseen?
Ilmoita asiaton viesti
No, ehkä olen poissulkenut lainaamaasi teksiäni kirjoittaessani valtaapitävän eliitin, ja keskityn makro-tasolla nk. ”tavalliseen kansaan” ja miksei yksilötasollakin pienempiä kansan ihmisjoukkoja. Varmaan on olemassa joku sosiologi tehnyt tutkimustakin tästä, mutta en ole perehtynyt niihin, mitä olen oman elämäni varrella tehnyt havaintoja, ja seurannut vertaisihmisiä ja näiden elämässä edistymistä, niin tämänkaltainen johtopäätös lienee melko oikeansuuntainen.
Mitä Suomen valtiomuoto on demokraattinen tasavalta, ja demokraattiseen yhteiskuntajärjestykseen kuuluu, että hallintoon valitaan niin valtion, kunnan, tai muutoin paikallisemmalla tasolla kansanvaalein, niin kyllähän se on totuus, että ei noihin päättäviin elimiin parhaat valikoidukaan, vaan ne, jotka saavat suhteutun vaaliäänilaskentajärjestelmän mukaan parhaat sijoitukset vaalipäivinä lasketuista äänistä.
Kansanedustus-laitoskin omaa julkisesti 200 kansanedustajaa, vaikka laitoksella on paljon enemmän väkeä hoitamassa leipäänsä ruokakaappiin, ja idea kansanvalinnalla johtaa siihen, että noiden 200 edustajan pitäisi olla jonkinlainen läpileikkaus Suomen äänestävästä kansasta, mutta ikuisuuskysymys on se toteamus ”Valta on kansan valitsemaa, mutta valta ja sen käyttäjät tai ne, joilla siihen on mahdollisuus, ei ole kuitenkaan kansan kaltaista”.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä kommentti tuohon omaan vastaukseeni Jukka Konttisen kommenttiin.
”Parhaat ei valikoidu hallintoelimiin päättämään”, mitä itsekin yhden vaalien kokemuksella ehdokkaana 2017 hain kotikaupunkini Turun kuntalaisilta valtuutusta hoitamaan asioita valtuustoon, niin olen käynyt syvältä mietinnät läpi vaalimenestys-kysymyksessä.
Sellaisten muuttujien lista, tai joukko, on todella kattava, mitkä lopulta toimii indikaattoreina, indikoi vaalipäivän lopullista tulosta yksittäisen ehdokkaan kohdalla.
Itse panostin lähinnä nettinäkyvyyteen ja blogitoimintaani kestävän kehityksen ajatuksella 0 euron vaalibudjetilla. Se, miten markkinoi itseään kohde-yleisölle, on myös osittain kyse käytettävästä varallisuudesta, näkyvyydenkin saa ostettua rahalla. Turunkin kunnanvaltuustossa istuu ainakin pari sellaista henkilöä varmaan, ja miksei muidenkin kuntien valtuustoissa, jotka käytännössä saivat ainakin valta-osan äänipotista rahalla.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt jo romahtaneiden sosialististen kokeilujen ihanteisiin taisi kuulua kilpailun estäminen. Asiassa oli minusta yksi mutta, eli ei ole ihmistä tai ihmisryhmää, joka aina ajattelisi koko yhteisön etua, ennen omaa etuaan. Joko tahattomasti tai tahallaan. Semmoisia etuja, joita kilpailussa pärjäävä voi saavuttaa. Niitä omaa etuaan ajattelevia sitten tapettiin valtion rajoilla kun nämä yrittivät loikata karkuun tasa-arvon utopiaa.
Tasa-arvon utopia johti vallan keskittymiseen diktaattorimaiselle hallinnolle, jota pystyttiin pitämään pystyssä niin kauan kuin pystyttiin kontrolloimaan ihmisen halua vapaaseen ja vapaan kilpailun yhteiskuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kilpailuyhteiskunta on suoraa jatkoa evoluutiolle. Koko maapallon eliöstö elää kilpailuyhteiskunnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tommi Viinikka, pidin evoluutiojatke -kommentistasi. Peukutinkin vastaustasi.
On totta, mitä itsellänikin on luonnontieteilijän maailmankatsomus aika pitkälle teknillis-orioituneena tietojenkäsittelijänä, niin mitä tulee Darwinin evoluutio-oppiin, ei ihminen lajina poikkea muista luomakunnan eliölajeista juuri tuon kilpailun osalta. Kilpailu on osa luontoa ja osa selviytymisstrategiaa.
Se, että ihmiselle on kehittynyt ajattelun ja älykkään toiminnan kautta korkeat kulttuurit, kehittynyt koulutusjärjestelmä, yms. kilpailu vain toimii ihmisen älykkyyden osalta ehkä muista lajeista jollain tapaa ”julmemmin”. Ihminen on toiselle ihmiselle pahin vihollinen.
On totta, että välttämättä moni ei pysähdy kovinkaan usein ajattelemaan, että kilpailu on osa luonnon toimintamekanismia ja ihminen osana sitä yhtenä lajina eläinkunnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreät on kokoomuksen puisto-osasto.
Ilmoita asiaton viesti
Jos haluaa eroon kilpailusta, kannattaa kääntyä buddhalaisuuteen.
Siddharta Gautama eli yltäkylläisyydessä, mutta hän kyllästyi siihen havaittuaan, miten paljon kärsimystä hänen ympärillään näkyi.
Mietiskeltyään asiaa, hän päätyi siihen johtopäätökseen, että kärsimys lakkaa, kun elämänjano sammutetaan. Hän oli oikeassa.
Ihminen, jolla on perusasiat kunnossa, on onnellisin.
Ihminenhän ei tarvitse muuta kuin riittävästi vettä, ruokaa ja lämpöä. Kaikki muu on turhaa.
Miksi siis kilvoitella, jos ne saavuttaa keskinkertaisella tai sitäkin vähäisemmällä panostuksella?
Lainaan loppuun räppäri IBE:n kappaleen molemmat sanoja…
Ennen piti valita nyt otan molemmat
Adidakset vaiko Niket, molemmat
Brunetet vaiko blondit, molemmat
Ei tarvii miettii liikoja, mä otan molemmat
Oon saanu kaikenlaista uutta
Vielki vaivaa samat vanhat vitun ongelmat
Nykyää vaa annan asioiden ajautuu
Paljon solmui jotka ajan kaa vaa avautuu
Enkä mä onnea oo onkimas
Etin merkitystä omaan pieneen elämääni
Kuhan katto, ruokaa ja rakkautta on himas
Ni mä oon tyytyväinen elämääni
Niihän mä sanon, mut toisin mä teen
Pakko todistaa niille et viel ylemmäs meen
Onks tää hyvää vai pahaa, vähän molemmat
Rakkautta ja rahaa, tähän molemmat
Apple Music vai Spotify, molemmat
Ulkomaalast vai kotimaist, molemmat
Bemarit vai Mersut, hmm, molemmat
Demarit vai Persut, hmm, hmm
Jos en osaa valita ostan molemmat
Myyjä kysyy et kuka sä luulet olevas
Mä duunaan, mun juttuu, älä sä komenna
Mä tiiän, et säki, haluisit molemmat
Ennen piti valita nyt otan molemmat
Adidakset vaiko Niket, molemmat
Brunetet vaiko blondit, molemmat
Ei tarvii miettii liikoja mä otan molemmat
Kultaset ja hopeat (Rolexit ja Omegat)
Mulla on ne molemmat (päärynät ja omenat)
Ennen piti valita
Mut nyt mä otan molemmat
Oon sokee, silmissä kimaltelee
Kyl mä tykkään siitä kun ne mua ihastelee
Tykkään saada huomioo, olla showmies
Vitun leija, mikis laval, jou jou-mies
Mut ku verhot sulkeutuu nään mitä on ees
Enkä tiedä kuka oon ees
Ne kysyy mikä fiilis, no mul on kaikki jiiris
Vaik en tiedä kuka oon ees
Silti edetää
Syljetään raidat täyteen tätä etelän vetelää
Tehään massii minkä keretään
Stäkätään
Eurot mieles iltaan asti siit lähtien ku herätää
Yeah
Yeah
Yeah
Ennen piti valita nyt otan molemmat
Adidakset vaiko Niket, molemmat
Brunetet vaiko blondit, molemmat
Ei tarvii miettii liikoja mä otan molemmat
Kultaset ja hopeat (Rolexit ja Omegat)
Mulla on ne molemmat (päärynät ja omenat)
Ennen piti valita
Mut nyt mä otan molemmat
Tällee, tää menee, päivä, toiseen…
Tällee, tää menee, päivä, toiseen
En enää, välitä, siitä oonko vääräs vai oikees
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoiseksi menee: Julkisissa mileipidekirjoituksissani vastauksina minulle on ehdotettu muuttamista Suomesta johonkin sosialistisempaan valtioon mainiten ja eritellen kohteittain Kuuba, Honduras ja Etelä-korea. Nyt sinä, arvon kommentoija Juha-Pekka Kosonen, jonka mielipidettä luen terveellä itsekritiikillä ja käyttäen sujuvaa medialukutaitoani, vaikka en tunne maailmankatsomustasi tai historiaasi, henkilökuvasi on minulle täysin persona non grata, ehdotat minulle Buddhalaisuuteen kääntymistä. Minun olisi ehkä hyvä viettää elämäni sen päättymiseen asti Buddha-uskon kannattajana joko Kuubassa, Hondurasissa tai Etelä-koreassa, niin minun olisi hyvä olla, jos lähtisin toimimaan aivan jokaisen ehdotuksen perässä konkreettisiin toimiin ryhtyen?
Sen lisäksi, että buddhalaisuus ei taida olla Kuubassa, Hondurasissa, eikä Etelä-koreassa edes valta-uskonto, ja mitä en pidä itseäni kovinkaan kummoisena uskonmiehenä erittäin passiivisena kristittynä, noin teologian termein, kristiinuskoon kastettuna pakolliset kastajaiset, häät, hautajaiset yms. ehkä tulee käytyä, mutta en hallitse myöskään espanjan kieltä, Kuuba on siltä osin poissuljettu, Honduras on lähinnä kehitysmaan asteella tuntuu, ja ilmastonmuutosasiatkin, joita pidän tärkeinä, ovat siellä retuperällä, ja Etelä-korea ei kiinnosta, vaikka se nyt varmaan länsimaalaisen korkeasivistyneisyyden valtion Suomen ja suomalaisen näkökulmasta onkin avoimempi, mitä Pohjois-Korea suljettuine Internet-verkkoineen, niin ei lämmitä ajatus Etelä-koreastakaan.
Oli muuten viime kuntavaaleissa 2017 vaalikoneessa en muista oliko hesarin, vai Ylen, kun vastailin niihin, niin kysymys tuosta ”Koti, Uskonto ja Isänmaa” -teemasta, niin vastasin, että ei missään nimessä pitäisi päätöksiä tuota troikkaa teemana pitäen tehdä. Politiikkaa ja Uskontoa ei sovi sekoittaa yhteen, enkä halua olla missään tekemisissä uskon asioiden kanssa niitä sekaamassa.
En siis tee valintoja elämässäni, eikä kenenkään muunkaan pitäisi tehdä minkään uskonkappaleen oppien pohjalta, eri yhteiskuntafilosofien ja yhteiskuntatieteilijöiden ismit ovat sitten toinen asia, ne eivät tosin liity uskonasioihin siinä määrin, mitä teologit käsittelee esimerkiksi Raamattua Kristinuskon oppiteoksena, tai Koraania islamin-uskoiset.
Tässäkin kommenteissa tullut, että ihminen tarvitsee vettä, ruokaa, lämpöä, niin merkittävä nykyaikaisen sosialismin ja kommunismin perustaja Karl Marx yhteistyössä Engelin kanssa on todennut, ei ole muistaakseni suora lainaus, mutta kuitenkin ”Ensin ihmisen täytyy syödä, sitten pukea vaatteet päälle, jonka jälkeen voi alkaa harrastamaan politiikkaa”. Se ismi-keskustelusta, varmaan moni on nähnyt punaista seuratessani näitä mielipide-blogipostauksiani täällä Uusi Suomi -alustallakin, tai moni on yhtynyt mielipiteisiin ja loput eivät välitä, mutta ei Karl Marx nyt niin jonninjoutavia esittänyt kantateoksissaan, mitä olen kirjastosta lainannut ja lukenut painettua tekstiä.
Ilmoita asiaton viesti
En väheksy medialukutaitojasi, mutta passiivi ei näköjään avautunut.
Ilmoita asiaton viesti
No en sitä itseeni ottanut, en lukenut aktiivi-muodossa.
Yleensä kieliopistani luetusta ja kirjoittamastani erityisesti välimerkkien käyttö saa kieliopin tarkastajan kuulakärkikynän täyttämään A4-liuskat tiheään.
Vaikka kirjoitit passiivissa, kommenttisi ei kerro aikeistasi viitata juuri allekirjoittaneeseen ehdotuksena siirtyä budhhalaisuuteen onnellisemman elämän toivossa, kyllä käsitin tämän.
Ilmoita asiaton viesti