Joko olet antanut äänesi tekoäly-tutkimukselle?

Yleisradio on lähettäny jo tovin mainosta, jossa kehoitetaan kansalaisia antamaan äänensä tekoäly-tutkimuksen palvelukseen Yleisradion kehittäessä robotti-selostajaa mm selkokielisyyden edistämiseksi esimerkiksi maahanmuuttajia ja luki-häiriöisten eduksi, jotta nämä voisivat seurata uutisvirtaa kuunellen jouhevammin.

Itselleni on aina ääni toiminut kuvaakin tärkeämpänä elementtinä mm. audiovisuaalisten teosten seuraamisen osalta tai mitä pistin kaikki vähäiset taskurahani varhais-teini-iässä äänilevyihin, kun se oli sitä vanhaa hyvää aikaa, kun äänilevy piti vielä ostaa fyysisesti, jos halusi jotain artistia kuunella enemmän.

Itse en ole antanut ääntäni tekoälyn kehityshankkeisiin, enkä tule antamaan. Mitä itsekin harrastan äänenkäsittelyä jonkin verran tehokkaalla kannettavalla tietokoneellani, ja olen perehtynyt fonektiikan perusteisiin ja äänen teoreettiseen pohjaan, niin se poissulkee sen vaihtoehdon, että en voisi kuvitella tekeväni päivätöikseni puhuminen ja oman äänen käyttö pääinstrumenttina työn teon välineenä. Järkyttävää kuvitella, että voisin toimia esimerkiksi radiojuontajana, urheiluselostajana, tai ylipäätään julkisessa puheammatissa, vaikka harrastankin musiikkia ja karaoke-laulua, pidän julkisuudesta jossain määrin, ja estradit ovat alaani kun kaikki positiiviset kokemukset elämäni aikana liittyy johonkin julkiseen esiintymiseen, johon on ääni liitettynä mukaan, yleensä soittaminen kitaralla. Mitä pidän pysyvistä väreistä niin netissä, kuin oikeassa elämässäkin ja palaavista asiakkaista, ja hainkin taiteen toisen asteen perusopetukseen Turun konservatorioon joulukuun 2020 -alussa klassisen muusikon ammattin tietäessäni olevan julkinen ammatti, kykenen elämään sen mukanaan tuoman jonkinlaisen julkisuuden kanssa loppuelämäni, mutta puheen luovutus on laulamista järkyttävämpää.

En tiedä, varmaan vielä 2020 nykyisin video- ja äänitallenne käy oikeudenkäynnissä todistusaineistona, mutta rajat ovat hämärtyneet teknologian kehityksen myötä, joten uskoisin, että 100% maksimi-varmuudella näin ei enää ole, tai näin ei ainakaan pitäisi olla.
Jos ajatellaan jotain paljon julkisuudessa äänessä olevaa amamttilaista, puhuttu kielihän muodostuu yksittäisistä äänteistä, niistä muodostetaan sanoja, ja sanat ovat lauseen osia, lauseet lausekkeiden osia.

Äänenkäsittelyn suhteen jokainen äänne voidaan eritellä omaksi dataksi, ja siinä missä videota kyetään leikkamaan, äänen osalta on sama. Eilen seurasin Ylen urheilulauantaissa Ampumahiihtoa, enkä siitä syystä, että olisin kiinnostunut hiihdosta, kuuntelin pelkkää selostusta ja pohtisin ääniteknologian nykytrendien mukanaan tuomien elementtien valossa mitä kaikkea tutun koko kansan tunteman urheiluselostajan äänellä voikaan saada sanomaan. Normitilanne on jos nyt otan esimerkiksi tuon ampumahiihto-selostuksen, niin ääniraita on ihan ok, ja päivänvalon kestävä, kun raita on liitettynä siihen kontekstiin, mihin se on tarkoitettu ja kun se on yleisessä tiedossa, että näin todella on.
Entä jos äänenkäsittelyharrastaja kun tämä voi muokata mihin järjestykseen tahansa sanat, sanojen etuliitteet, jälkiliitteet ja leikata ja editoida mieleisekseen ääniraidan, ja sitten esitääkin sen jossain sellaisessa kontektsissa, joka sopii editoituun ääniraitaan, eikä alkuperäiseen että se on irrallaan alkuperäisestä asiayhteydestä, eikä kerro sitä julkaistuaan sen maailmalle. On vain muokattu ääniraita ja jos vielä editoja halunnut heittää kiukalle lisää löylyä, keksii yhdistää muokatun ääniraidan johonkin sellaiseen kontekstiin, mikä ruokkii omia pirullisia tarkoitusperiä, ja se voi olla haitallinen alkuperäisen raidan ihmisäänen luonnoliselle henkilölle.

En tiedä, jonkin verran tunnen järjestäytynnä rikollisuutta, kuinka yleistä on pimeissä organisoiduissa ryhmissä tehdä tämän kaltaisia ääniraita-väärennöksiä ja mahdollisesti niitä voidaan käyttää rahan kiristysvälineenä siinä missä varmaan elokuvateollisuudessa joskus on käytetty jotain videota kiristysvälineenä, esimerkiksi Madonnan aikuisviihde-pätkää varmaankin tai jonkun muun julkkiksen.
Harrastan jonkin verran myös videoiden jälkikäsittelyä, ja pidän siitäkin, mutta en ole seurannut yhtä tiiviisti videon jälkikäsittleyn uuden teknologian suomia mahdollisuuksia, mitä äänenkäsittelyn osalta, mutta videossa on varmaan sama, että kuka tahansa naamataulunsa joskus julkisuudessa näyttänyt ihminen voi päätyä jonkun hämärämiehen videoeditorissa Ron Jeremyn aisapariksi duona, tai johonkin muuhun sellaisen genren videoon tai yhteyteen, mikä ei kestä päivänvaloa.

No, itselläni on luottamus lopulta oikeudenmukaisen ja positiivisen mielen lopputuloksen toteutumiseen ja itsekin olen jonkin verran ollut kotikaupungissa julkisuudessa ja netissä olen esillä melko näkyvästi kasvoineni ja omalla nimelläni, politiikan osalta tai muutoin, niin en tiedä, paljonko omia media-julkaisujani käytetään hämärämiesten leikkiessä videoiden, äänen ja kuvan jälkikäsittelyn parissa. Ainakaan toistaiseksi ei ole tullut vastaan mitään negatiivista sen julkisuuden osalta, mitä olen antanut julki itsestäni maailmalle.

Hurjaa menoa teknolgoian ja tekoälyn alati niiden kehittymisen saralla kaikenlaisia uusia ilmiöitä tulee niin hyvässä kuin pahassa. Se, mitä julkisuudessa tavallisesti puhutaan, nähdään vain pintaraapaisu jostain päivänvalon kestävästä ilmiöstä hyvällä tavalla vasta siinä vaiheessa, kun alaa seuraavat ovat jo pitkään olleet asian kanssa tekemisissä niin hyvässä kuin pahassa.

JereSumell

Olen punavhreä syntyperäinen turkulainen, joka pitää netissä ja oikeassa reealimaailmassa pysyvistä väreistä ja palaavisra asiakkaista, ja ihmisen vastaanottamisen ihmisenä. Koulutukseltani olen Liiketalouden ja hallinnon Tradenomi Informaatioteknologiassa. Valmistuin Turun Ammattikorkeakoulusta helmikuussa 2017. Kirjoitin ylioppilastutkinnossani 2002 humanistiset aineet reaalissa historian, yhteiskuntaopin ja psykologian. Lukion jälkeen opioskelin kasvatustieteitä Turun Yliopistossa, mutta maailma ajoi toisaalle opettaja-opinnoista. Löysin minulle ja taustaani nähden ehkä luontevan polun lapsena alkaneen PC-harrastuksen siivittämä lopulta valmistua tietojenkäsittelystä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu