Miksi punavihreänä harrastamme tupakan polttoa?

Ilmasto sen kuin lämpenee ja sademetsää tuhoutuu joka kerta oma-aloitteisesti, kun sytytän savukkeen ja poltan sen. Sehän on täysin vastoin kannattamaani ajatusta globaalisti luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen edistämisen toiminnan kanssa, mitä useat luonnonsuojeluliitot niissä hankkeissaan ajavat sitä asiaa. Itsellänikin pyörinyt nyt reilun vuoden WWF:n sponsoroitu mainos Facecbook-seinälläni, että minua kehoitetaan ryhtymään WWF:n kuukausilahjoittajakummiksi, jotta sademetsien uhanalaisten elämien ihmisen harjoittama taloudellisen edun tavoittelemisen edestä eläinten riisto saataisiin loppumaan, mutta ylipäätänsä olen ajatuksen kannalla punavihreästi ja ekologisesti kestävän kehityksen mukaisen toiminnan kannalla. Silti tupakoin.

Tupakointi myöskään ei ole nk. ilmastoteko lainkaan, sillä tupakanpolttajana siinähän syntyvää hiilijalanjälkeä, en tiedä, onko sitä mahdollista kompensoida itse tupakkatuotteiden loppukäyttäjänä ehkä muutoin, kuin sitten pitäisi siirtyä sähkötupakkaan. Olisiko sekään sitten se ratkaisu? Olen varma, että nuo isot Amerikkalaiset tupakkayhtiöt eivät ole kompensoineet sitä tupakan hiilijalanjälkeä siellä valmistusvaiheessa, vaan heidän intressinsä ovat yksinomaan ottaa maksimivoitot irti taloudellisessa mielessä tuotteidensa valmistuksesta ja niiden myynnistä. En tiedä, mutta vaikea kuvitella, että asia olisi jotenkin muutoin.

Tuossa nyt ainakin kaksi teemaa, jotka liittyvät aiheeseen, ja puoltavat sitä, että tupakan poltto ei ole lainkaan punavihreän ajatusmaailman omaavan kestävän ja ekologisen kehityksen ajatusmaailmaa kannattavan ja omilla toimillaan sitä haluava edistävän ihmisen toimintaa. Silti en ole yksin, joka toimii kuitenkin siten, että harrastaa tupakanpolttoa ja kannattaa ajatusta globaalilla tasolla luonnon monimuotoisuuden säilymisestä ja sen säilymisen edistämiseen toimillaan ja ylipäätään ympäristöstään välittävänä ihmisenä tupakoin, ja meitä on monia muitakin.

Toisaalta kyllä näitä tulee muitakin arjen valintoja mietittyä joskus syvällsemminkin, vaikka ei aivan käytännössä toimi kuitenkaan täysin sitten puhtaimmillaan, esimerkiksi ruoan eettisyyteen liittyviä kysymyksiä olen miettinyt, kun ruokalautasellani on liha-ateria. Käsitän kyllä sen, että alun perin se liha, joka on päätynyt siihen aterialautaselleni, on joskus ollut tunteva elävä luontokappale, jolla ei ole ollut mitään elämää, ja sitten sikayrittäjä on myynyt sen teurastamoon, ja tienannut siitä rahaa, josta sitten se lopulta on päätynyt lihavalmisteeksi. Eihän siinä ole mitään järkeä ja etiikkaa, mutta kuitenkin syön lihaa, olen tehnyt valinnan, että aivan kaikkea ei kannata lähteä käytännössä juuritason totuuksien mukaan toimimaan ihmisen elämää, kun on elettävä.

Toisaalta ravinto, mitä on jokaisen eliölajin välttämättömyys, eikä ainoastaan ihmisen, niin riista mitä olen syönyt, pidän riistasta, mutta metsästykseen ei liity itselläni lainkaan dilemmoja, sillä mitä metsäsäjstä-keräilijä on ihmisen vanhin ammatti, ja kuitenkin Suomessakin niitä kaatolupia myönnetään tietty määrä, joka sitten kaatojen jälkeen tervehdyttää sitä eliölajikantaa, jota metsästäjät metsästävät, eli kannan hoidollinen aspekti siinä metsästyksessä on sen lisäksi, että ihminen saa ravintoa. Mestästystä siis voi harrastaa punavihreä ekologisen kestävän kehityksen ajatusta kannattava ympäristöstä välittävä ihminen, mutta itselläni metsästysharrastus ei varmaankaan koskaan tule olemaan mahdollinen, koska se vaatii aika paljon taloudellisia resursseja, ja jahtikoiriakaan oikein voi kerrostaloasunnossa pitää, ja voi olla aika mahdotonta saada lääkärilausuntoa mesästys- tai hirvikiväärin lupaan, koska olen sairastanut syvän masennuksen aikanaan, tosin olen toipunut siitä jo.  Metästysluvan saaminen ei tuottaisi ongelmia todennäköisesti..

Suomessa on nykyisin käsittääkseni kiristynyt todella paljon muinaisiista ajoista nuo aselupien myöntämisperusteet lailliseen metästys- ja ampumaurheilukäyttöön sen jälkeen, kun täällä on lähihistoriassa muutamia sairaita ihmisiä päässä kilahtamisen jälkeen tehnyt paljon viattomia uhreja vaativia todella käsittämättömiä temppujaan aseella, joka lienee jonkinlainen viesti yleisemällä tasolla suomalaisen yhteiskunnan pitkään historiassa nykyhetkeen jatkuneesta väälinpudonneiden  terveydestä piittamattomuuteen niiden toimesta, jotka päättävät siitä suunnasta, mihin esimerkiksi mielenterveyden ennaltaehkäisyn resursseja investoidaan Suomessa. Ja ennen sitä, niihin asioihin ei olla puututtu, miksi yhä useampi nuorempi henkilö sitten tippuu saman tien peruskoulun jälkeen yhteiskunnasta, tosin nyt vasemmistohallituksen aikana asioihin on puututtu, ja se on hienoa!

0
JereSumell
Vasemmistoliitto Turku

Olen punavhreä syntyperäinen turkulainen, joka pitää netissä ja oikeassa reealimaailmassa pysyvistä väreistä ja palaavisra asiakkaista, ja ihmisen vastaanottamisen ihmisenä. Koulutukseltani olen Liiketalouden ja hallinnon Tradenomi Informaatioteknologiassa. Valmistuin Turun Ammattikorkeakoulusta helmikuussa 2017.
Kirjoitin ylioppilastutkinnossani 2002 humanistiset aineet reaalissa historian, yhteiskuntaopin ja psykologian. Lukion jälkeen opioskelin kasvatustieteitä Turun Yliopistossa, mutta maailma ajoi toisaalle opettaja-opinnoista. Löysin minulle ja taustaani nähden ehkä luontevan polun lapsena alkaneen PC-harrastuksen siivittämä lopulta valmistua tietojenkäsittelystä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu