Onko Postilla tulevaisuutta? Entä minkälainen se tulevaisuus on, jos on?

Luin tänään lauantai-aamuna 9.1.2021 Turun Sanomista painetusta lehtiversiosta artikkelin, jossa kerrottiin Postin päätoimipisteen lakkauttamisesta Eerikinkadulla ja pitkäänkin yrityksen palveluksella olleiden kantatyöläisten irtisanomisista. Tilanteeseen on päädytty artikkelin mukaan sen jälkeen, kun Posti on ulkoistanut niin paljon toimintojaan kolmansille osapuolille.

Jatkoin keskusteluketjua Suomen Nintendo-pelaaja-harrastajien Fintendo-foorumilla avaamasti ketjusta Svenska Retrospelbutikenista mainiten, että tiedottivat minulle tiedustelutuani asiasta, että eivät toimita Suomeen, vaikka Ruotsi kuuluukin Euroopan unioniin ja Ruotsi on Schengen – alueeseen kuuluva. Samassa säiepostauksessa mainitsin myös verkkokauppojen kaupankäynnin murroksesta olevan meneillään mainiten Amazonin ensiaskeleiden ottamisen laajentumisstrategiassaan Skandinaavisille markkinoille perustettuaan alkuksi logistiikka-varaston Ruotsiin.

Yhdysvalloissahan Amazon toimittaa suuren osan tuotteista jopa samana tilauspäivänä asiakkaalle, ja siellä toimii maan sisäinen lentopostikin Amazonin tilausten osalta olen käsittänyt että melko sujuvasti.

Suomen Posti, joka on valtionohjausomisteinen yritys ja omistuksessa, luulisi, että se keskittyisi enemmän ydintehtäviinsä, ja yrittäisivät pitää työntekijänsä leivän syrjässä kiinni. Se olisi Suomen etu. Postillahan on oheistoimintoja aivan mieletön määrä ruokajakelua ja mitä lie, ja sekin käynyt mielessä, että varmaan osa noista oheistoiminnosta ei voi olla mitenkään taloudellisesti edes kannattavia.
En ole erikoistunut logistiiikkaan tai logistisiin kysymyksiin, mutta jonkin verran nähnyt erikokoisia eri toimialojen yrityksiä liiketalouden ja hallinnon tradenomiksi valmistumiseni jälkeen, niin tuntuu että vähän jokaisella on jonkinlaista outoa huttusäätöä nimenomaan logististen kysymysten tiimoilta tai logististen ongelmien ratkaisuissa, että ilman logistiikka-alan erikoistumisopintoja nousee esiin kysymyksiä, ja ideoita yleisen liiketalouden AMK-tutkinnon suorittaneella, joiden pohjalta voisi esittää joitain liiketoiminnan taloudellisen kannattavuuden parantavia kehittämisehdotuksia.

Vuonna 2020 Posti oli uutisissa tiuhaan aiheena ja julkisessa keskustelussa, ehkä suurin mörkö, naula ja luuranko Posti-casen arkussa oli kenttä-työntekijjöiden lakkoon meno, työnseisaus, kun duunareiden palkkoja pienennettiin ja samalla hetkellä Postin pomot nostivat suuria bonuksia ja optioita itselleen. Tämäkin tapahtui Suomea ylläpitävän tuottavan työn tekijä-duunarikaartin selkänahasta revityn -kustannuksella.

Kysymys Postin tulevaisuudesta on todellakin auki mielestäni, ja kehityssuunta on huolestuttavahkon oloinen.

JereSumell

Olen punavhreä syntyperäinen turkulainen, joka pitää netissä ja oikeassa reealimaailmassa pysyvistä väreistä ja palaavisra asiakkaista, ja ihmisen vastaanottamisen ihmisenä. Koulutukseltani olen Liiketalouden ja hallinnon Tradenomi Informaatioteknologiassa. Valmistuin Turun Ammattikorkeakoulusta helmikuussa 2017. Kirjoitin ylioppilastutkinnossani 2002 humanistiset aineet reaalissa historian, yhteiskuntaopin ja psykologian. Lukion jälkeen opioskelin kasvatustieteitä Turun Yliopistossa, mutta maailma ajoi toisaalle opettaja-opinnoista. Löysin minulle ja taustaani nähden ehkä luontevan polun lapsena alkaneen PC-harrastuksen siivittämä lopulta valmistua tietojenkäsittelystä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu