Siviilipalvelus kaipaa uudistusta

Tänään 3.5.2020 tulee tasan 16 vuotta siitä täyteen, kun aloitin siviilipalveluksen Lapinjärven koulutuskeskuksen koulutusjaksolla ruotsinkielisten kanssa samaan aikaan. Sivari on liian pitkä, ilmaistyövoimaa työpalveluksen järjestäjälle, naiset myös kutsuntoihin ja sivarimahdollisuus myös naisille. Ei tosiaan ole tullut sivareille mitään vai olette muut sivarit saaneet jonkinlaista ”määräystä” Korona-kriisin aikana johonkin yleishyödyllisiin kriisitehtäviin? Itse suoritin 13 kuukautta kestävän loputtomalta tuntuvan rangaistuksen Turun Julkishallinnossa, ja 1.päivä kesäkuuta 2005 koitti vapaus ja tuomio oli lusittu.

Turun Sanomat uutisoi 1.5.2020 Reserviläisliiton tiedotteesta ”Koronakriisi osoittanut nykymallisen siviilipalveluksen olevan toimimaton”.

Laki on muuttunut istuvan presidentin Sauli Niinistön aikakaudella siten, että sivaritkin osallistuvat maanpuolutustukseen siviilirintamalla mahdollisen kriisin kohdatessa Suomea. Mielestäni sivareillekin pitäisi lähettää ja määrätä jonkinlainen sijoituspaikka mahdollisen kriisin sytttyessä, jos joku kaunis päivä rakas itänaapurimme Venäjä kävelisikin rajan yli perinteisesti aseellisesti.

Suomen toiminnan kannalta organisaatioiden ja instituutioiden tietojärjestelmät ovat päivittäin alati vieraiden suurvaltojen kyberuhkien kohteena, ja jos elinaikanani syttyisi virallinen ”kolmas maailmansota”, se ei enää olisi verrattavissa luonteeltaan esimerkiksi toiseen maailmansotaan, saati ensimmäiseen. Joku voisi kai sanoa, että kolmas maailmansota on parhaillaan käynnissä, mutta Suomi ei ole sodassa toistaiseksi, tai puolustusministeriö ei ole ajan tasalla kybersodankäynnin tiimoilta.

Ei täältä mihinkään sotapakolaiseksi lähetä, jos elinaikanani Suomi ajautuu sotaan esimerkiksi juuri Venäjän kanssa, lähin uhkakan se tuossa on kun yhteistä maarajaakin on yli 1000 kilometriä, ja geopoliittista sijaintia Suomi ei voi vaihtaa. Sen verran Suomen nimissä pitää kuitenkin toimia, että viimeiseen mieheen, joskaan näin sivarina en saisi lain mukaan ”komennusta” etulinjaan rynkyn kanssa kuolemaan.

Sivareiden sijoituspaikka pitäisi määrätä sen mukaan, mikä on kokemus työpalvelusta, ja mahdollisesti hankittu koulutus joko ennen tai jälkeen sivarin, niin siten se palvelisi parhaiten Suomen valtion etua puolustus-näkökulmasta.

Vaikka nykyisin aseellisen asevelvollisuus-palvelus käsittääkseni suoritetaan virtuaalisella kirje-kurssi systeemillä, ja yhä enenevimmissä määrin kutsunta-ikäisistä joko hakee vapautusta koko velvollisuuden suorittamisesta tai suorittaa humaanisti siviilipalvleuksen, Suomen valtion todellakin pitäisi suorittaa radikaaleja pohdintoja vähintään kriisien ja maan puolutukseen liittyvien asioiden tiimoilta.

Linkki viittamaani Turun Sanomien uutiseen

JereSumell

Olen punavhreä syntyperäinen turkulainen, joka pitää netissä ja oikeassa reealimaailmassa pysyvistä väreistä ja palaavisra asiakkaista, ja ihmisen vastaanottamisen ihmisenä. Koulutukseltani olen Liiketalouden ja hallinnon Tradenomi Informaatioteknologiassa. Valmistuin Turun Ammattikorkeakoulusta helmikuussa 2017. Kirjoitin ylioppilastutkinnossani 2002 humanistiset aineet reaalissa historian, yhteiskuntaopin ja psykologian. Lukion jälkeen opioskelin kasvatustieteitä Turun Yliopistossa, mutta maailma ajoi toisaalle opettaja-opinnoista. Löysin minulle ja taustaani nähden ehkä luontevan polun lapsena alkaneen PC-harrastuksen siivittämä lopulta valmistua tietojenkäsittelystä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu