Suomen valtion monopoli-yhtiöiden toiminta-ajatuksista mietteitä

Eilen 14.12.2020, kun sain Postin rekrytoinnista kirjeen sähköpostiini oltuani noin pari viikkoa sitten lähiöpäiväpostinjakajan työpaikkaan kotikaupungissani sinne haettuani haastattelun toisessa vaiheessa, jouduin taas kerran jo tutuksi tulleen lauseen lukemaan tulosviestistä: ”Tällä kertaa et ole niiden valittujen joukossa, jonka kanssa jatkamme rekrytointiprosessia eteenpäin”.

Tämä US -postaukseni ei nyt Postiin liity, vaan kun pidin eilen Internetistä vapaapäivän avaamatta kannettavaa tietokonettani lainkaan, hain aamulla tiedon saatuani pullon Koskenkorvaa Turun Stockmannin alkosta, vaikka kanta-alkoni onkin Turussa Wiklundin alakerran pää-Alko.

Pohtisin melko syvällisesti taas kerran Suomen työvoimapolitiikkaa nauttiessani miestä väkevämpää, ja tulin pohtineeksi myös Alkon liiketoiminta-ajatusta.

Alkonhan yksi toiminta-ajatuksen keskeisistä siällöistä on ”Alkoholin myynti, sen käytön sosiaalisista haitoista ennaltaehkäisy yhteiskunnassa ja toimia liikeyrityksenä, jonka toimintaa ohjaa valtio yksinoikeudella.” Miten on mahdollista olla olemassa yritystä, jonka pitäisi toimia mahdollisimman kannattavana liikeyrityksenä, ja samalla investoida rahaa sellaiseen, joka ennaltaehkäiseen samojen tuotteiden aiheuttamia sosisaalisia haittoja samojen asiakkaiden keskuudessa samoista tuotteista, josta yrityksen liikevaihto koostuu, eli mitä se myy ulos?

Kaikkien liikeyritysten perusajatus on juuritasolla tuottaa mahdollisimman suurella sijoitetun pääoman tuottoprosentilla osakkaille ja omistajille voittoa, siitä lähdetään. Sitten, mikä toimiala tai niche on kyseessä, Alkon tapauksessa se on alkoholin myynti, sen pitäisi myydä sitä mahdollisimman paljon ulos mahdollisimman suurella katteella.

Puhtaasti siis, jos ajatellaan liiketoimintaa liiketoimintana, ”It’s Only Business” -ajattelutavalla ikään kuin, Alkon toiminta-ajatus on totaalisen mahdoton yhtälö. Sama se on Veikkauksen suhteen. Veikkauksellakin, kun on rahapelimonopoli Suomessa poiketen muista EU-maista enimmäkseen, niin Veikkauskaan pysty ottamaan taloudellista maksimia irti toiminnastaan, koska sen yhtenä tehtävänä on Suomen valtio säätänyt myös rahapeleistä aiheutuvien sosiaalisten haittojen ennalta-ehkäisy. En nyt lähde tässä artikkelissani ruotimaan Veikkauksen monopoli-asemaa, kyllä Veikkauksella itsekin, kun olen ollut todella ptkään palaavana Kulta-asiakkaana etuasiakas-ohjelmassa ja pelaan kaikki pelini tunnistautuneena, niin pidän Veikkauksella pelaamisesta, vaikka jonkin verran pelaan myös Suomen rajojen ulkopuolelle lähinnä pienin panoksin pokeria EU-alueella. Pysyn Alkossa ja valtion monopoli-aiheessa.

Jos valtion verotulokertymää ajatellaan, olisi ehkä aiheellista olla olemassa myös useampia toimialoja, joiden yksityisiä toimijoita valtiollistettaisiin, tällainen voisi olla esimerkiksi energiatuotanto. En nyt välttämättä tarkoita, että kaikkia aloja pitäisi valtiollistaa, on mielestäni mielekästä, että Suomessa yhä on valtion kassaan menevät omat rahani suurena mallasjuomien ystävänä, kun asioin pitkäripaisessa, koska pidän yhteisen hyvän edistämisen asiasta.

En voi välttyä Kuubaa mainitsemasta, kun oli juttua eräässä Turkulaisten pelikehitysfirmojen Facebook -ryhmässä, kun kirjoitin sinne seinälle töiden haun merkeissä, niin joku ehdotti minulle muuttamasta johonkin sosiaalisen järjestelmän maahan, siellä ehdotettiin muun muassa Kuubaa, Etelä-Koreaa tai Hondurasia. Kuuba on hieno esimerkki mielestäni Fidel Castron hallitsijakaudella, kun Fidel valtiollisti yksityisen sektorin toimijat, teki yhteistyökumppanuussopimuksen Neuvostoliiton kanssa, ja sitten Yhdysvallat eivät pitäneet Kuuban toiminnasta, vaan asettivat kauppasaarron ja Amerikkalisten virallistenkin dokumenttien mukaan Fidel Castro olisi ollut vajaat 200 kertaa salamurhayrityksen kohteena mm. ase oli piilotettuna kameraan.

Suomen valtiomuoto on demokraattinen tasavalta, mutta tämä valtio ei käytännön tasolla ole sellainen, tämä on jonkinlainen vapaan markkinatalousjärjestelmän ja hitusen sosialistisen valtiomuodon välimalli, jossa kapitalismi on niskan päällä. Täällä on niin pitkään ollut lähinnä kai kansalaissodasta lähtien porvarimieliset demarit ja porvarit yleensä vallan kahvassa kiinni, ja se selittynee sillä. Itse voisin kuvitella aivan hyvin eläväni Suomessa, jossa vallitsisi sosialistinen kansanvalta, ja mahdollisesti ykspuoluejärjestelmä, jos se olisi nimenomaan sosialistinen kansanvalta -ismillä varustettu ideologia.

Suuntausvisiohan oli jo selvillä puolueeseen liittymisvaiheessani, kun harkitsin vakavissani Suomen Kommunistista Työväenpuoluetta, mutta tosiaan kuten usein olen maininnut, päädyin vaalidebyyttini tehden Vasemmistoliiton jäseneksi, koska kuitenkin se on aidosti ihmisläheisin puolue noista, joilla saattaisi olla jotain edes vähän valtaa vielä elinaikanani. Nythän tosiaan SKP:llä menee vähän huonosti, kun puolue on poistettu puoluerekisteristä, kun eivät ole saaneet viime vaaleissa tarpeeksi ääniä kasaan.

No, ei kai ole täydellistä ideologiaa vielä kukaan oppi-isä, valtio-opin teoreetikko esittänyt, tai sellaista ei ole olemassakaan, eikä vasemmistoliittokaan nyt mikään täydellinen puolue ole, mutta se on mielestäni paras niistä, mitä sillä hetkellä elämääni ja maailmankatsomukseeni nojaten kykenin valitsemaan. On vasemmistoliitollakin asioita ja esityksiä, joista saattaisin olla ehkä eri mieltä tai hitusen  eri argumentein, tai sellaisia asioita, jota kukaan siinä puolueessa ei nosta esille, vaikka tajuavat totuuden olevan jonkinlainen pohjaten fakhtoihin, mutta ainakin tähän asti olen pysynyt melko hyvin raameissa julkisissa ulostuloissani, ja en ole puhunut mielestäni ainakaan paljoa ohitse yleisen humaanin punavihreän linjan, vaikkakin olen tradenomi koulutukseltani, ja olen vasemmistoliiton jäsenenä puoluekantaan nähden tradenomi-ammattitittelin omaavien populaatiossa selvässä vähemmistössä.

JereSumell

Olen punavhreä syntyperäinen turkulainen, joka pitää netissä ja oikeassa reealimaailmassa pysyvistä väreistä ja palaavisra asiakkaista, ja ihmisen vastaanottamisen ihmisenä. Koulutukseltani olen Liiketalouden ja hallinnon Tradenomi Informaatioteknologiassa. Valmistuin Turun Ammattikorkeakoulusta helmikuussa 2017. Kirjoitin ylioppilastutkinnossani 2002 humanistiset aineet reaalissa historian, yhteiskuntaopin ja psykologian. Lukion jälkeen opioskelin kasvatustieteitä Turun Yliopistossa, mutta maailma ajoi toisaalle opettaja-opinnoista. Löysin minulle ja taustaani nähden ehkä luontevan polun lapsena alkaneen PC-harrastuksen siivittämä lopulta valmistua tietojenkäsittelystä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu