Vasemmistoliiton Windfall -vero asiallinen ja järkeen käypä esitys

Mitä luin Iltasanomista Säätytalolla alkaneista Budjettiriihi-neuvotteluista tässä alkuiltapäivän suhteen, vasemmistoliitto esittää Energiakriisin yhtenä keinona sähköntuottajien voitoista lohkaisuja veron muodossa. Tämä pitää saada käytäntöön!

Sähköyhtiöt ja energiaa jakelevat konsernit ovat samaa kategoriaa mielestäni, ja sama ongelma niissä on, mitä esimerkiksi missään nimessä pitäisi liittää esimerkiksi terveyspalveluihin, tai muihin välttämättömiin ihmisen elämään tarvitsemia palveluita niin sairaiden, ikäihmisten kuin vammaistenkaan osalta, juuri esimerkiksi terveyspalveluihin, niihin pitäisi liittää lähtökohtaisesti lainkaan taloudellisia tai liiketoiminnallisia intressejä millään muotoa. Energiasektorin toimijoihiin pätee vähän sama.

On totta, että nuo energiakonsernit, ja yhtiöt, mitä Fortumnkin on julkisesti noteerattu osakeyhtiö Helsingin Pörssisäkin, niin sähköfirmat tahkoavat samalla mielettömiä voittoja, kun sähkökriisi on päällä tuon Ukrainan humanitaarisen kriisin yhä vielä jatkuva eikä lopusta ole tietoa, ja en ole varma, onko Fortum tehnyt edes päätöstä yhtiökokouksessa, että osakkaille ei jaettaisi tai lohkastaisiin osinkoja tässä tilanteessa taas kun se aika vuodesta koittaa. Se nyt on vähin, mitä ne voisivat tehdä.

Vielä palaan samaan ongelmaan  noiden esimerkiksi terveyspalveluiden yksityisistä liiketoiminnalisista intresseistä, mitä pidän jotenkin ristiriitaisena ajatusta, kun Helsingin Pörssisäkin on noteraattuna noita terveys/hoiva sektorin isoja kasvottomia toimijoita, niin se käsitys ei mene jakeluuni, kun mietin asiaa niin, että mitä sen yrityksen omistaa ne osakkaat, kenellä nyt mitäkin osuuksia ja kuinka monta ääntä siinä yhtiökokouksessa, jotka kuitenkin sitten ohjaavat sen yrityksen strategisia linajuksa ja sitä toimintaa, niin ei niiden osakkaiden intresseissä ensisijaisesti ihmisten terveys ole, vaan saada mahdollisimman hyvät tuotot jollain aikasarja-välillä sille sitomalleen pääomalleen, joka heillä on kiinni investointuna siihen yritykseen. Tämähän sitten johtaa siihen, että osittain he tahokavat mahdollisesti niitä voittoja ihmisten terveyden kustannuksella, eli ihmisen terveys mikrotasolla ajateltuna voi olla tai henki jopa hintana joidenkin pörssiosakkaiden omistajien voiton tavoittelun ja rahan tienaamisen eteen. Tämähän nyt aivan järjetöntä.

Linjaukset, mitä noissa yhtiökokouksissa tekee, osakkaat näkevät vain luvut papereilla, ja maksavat asiakkaat ovat yksi iso massa, mitä makro-tasolla puhuvat sitä asiaa, niin kokonaisuus ratkaisee monisäikeisine taustoineen, ja sitten siinä tippuu aina joku ulkopuolelle. No, ei se ainoastaan noiden pörssiterveyspalvelukonsernien ongelma ole, eihän valtionhallintokaan tee lainkaan päätöksiä, jossa olisi ainoastaan voittajia, eikä maailmassa mikään toimi yksisuuntaisesti, aina on se kääntöpuoli, sillä niiden edun saajien käätnöpuolella jotkut maksavat siellä kääntöpuolella välillisesti tai välittömästi niiden päätösten edun saajien ne edut. Voihan ne nyt olla muitakin etuja, mitä taloudellisten resurssien hyöty nyt on vain yksi niistä, mutta aika paljon nähnyt ja seurannut kentällä tätä toimintaa, niin tutuu täällä Turussakin, mikä on kotikaupunkiini, että loppupeleissä kustannustehokkuudella on merkittävä vaikutus lopulliseen ratkaisuun. En epäile lainkaan, etteikö näin olisi ihan vakiintuneesti myös muissa kunnissa, eikä ainoastaan julkisen sektorin päätöksenteossa, vaan myös yksityisellä sektorilla ainakin isommissa yrityksissä noista kasvottomista julkisesti noteeratuista pörssiyrityksistä puhumattakaan.. Kustannustehokkuudella on suurehko panoarvo, mutta ei ole ainut kriteeri vaakakupissa, kun yhtiökokous, tai päättät tahot keskustelevat ja lopulta sitten päätyvät johonkin. Raha ei ole ainut, eikä ainoastaan ratkaiseva tekijä, mutta sillä on ehkä turhankin suurehko painoarvo lopulta oman kokemukseni mukaan.

0
JereSumell
Vasemmistoliitto Turku

Olen punavhreä syntyperäinen turkulainen, joka pitää netissä ja oikeassa reealimaailmassa pysyvistä väreistä ja palaavisra asiakkaista, ja ihmisen vastaanottamisen ihmisenä. Koulutukseltani olen Liiketalouden ja hallinnon Tradenomi Informaatioteknologiassa. Valmistuin Turun Ammattikorkeakoulusta helmikuussa 2017.
Kirjoitin ylioppilastutkinnossani 2002 humanistiset aineet reaalissa historian, yhteiskuntaopin ja psykologian. Lukion jälkeen opioskelin kasvatustieteitä Turun Yliopistossa, mutta maailma ajoi toisaalle opettaja-opinnoista. Löysin minulle ja taustaani nähden ehkä luontevan polun lapsena alkaneen PC-harrastuksen siivittämä lopulta valmistua tietojenkäsittelystä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu