Vihreiden kannabis-keskustelu -avauksesta

Vihreiden puoluekokouksessä äänestivät aloitteen kannabiksen laillistamisesta niukasti ”kyllä”, ja yksi aloitteen allekirjoittajista oli varapuheenjohtajaksi valittu diplomi-insinooritaustainen ilmatieteen laitoksen tutkijana toiminut Atte Harjanne.

Mitä esiin tulon jälkeen tätä kannabis-keskustelua on käyty ihan julkisestikin, niin Atte Harjanne on noussut tämän asian kasvoiksi ja on melko uusi kasvo julkisissa poliittisissa keskusteuilssa, vaikka toki hänellä on pitkähko tausta vihreiden toiminnassa.
Mielestäni Atte Harjanne on pärjännyt kiitettävästi keskustuissa, ja mielestäni hän puhuu ihan järkevin argumentein tätä päihdepolitiikan liberalisoinnin aihetta kannabiksen vapauttamisen valtion kontrollin ja verotuksen piiriin saatettavaksi päihteeksi.

Itse pidän tätä vihreiden aloitetta melko radikaalina, koska aiemmin Vihreätkin ovat tyytyneet ainoastaan nostamaan esiin dekriminalisoinnin, joka olisi mielestäni ensin pitänyt vihreiden ajaa maaliin saakka ensimmäisenä vaiheena yleisen hyväksynnän piiriin, ja vasta sitten, kun dekriminaalisaatio-lainsäädänto muutoksen jäljiltä olisivat jonkin aikaa odottaneet, ja sitten alkaneet puhua tästä laajemmasta vapauttamisesta, vastaanotto olisi saattanut olla vähän avoimempi.

Mitä liikun kadun miehen tasolla kotikaupungissani, ja suoritin siviilipalveluksen Lapinjärven koulutusjakson 2004 alkuvuodesta, ja mitä siellä oli silloisten meidän sivaria lusimaan alkaneiden keskuudessa todella yleistä miedot päihteet, joten jokaisella aikani vanhan koulukunnan siviilipalvelusmiehellä on taatusti jokin kokemus tai mielipide tästä aiheesta.

Näkisin itse dekriminaalisoinnin osalta kaksi oikeastaan kolme seikkaa, joilta osin lakia pitäisi muuttaa. Nykyisellään, jos ostaa katukaupasta esimerkiksi gramman pilveä, niin ostajana syyllistyy kahteen rikokseen: Ensin ostotapahtumassa syyllistyy myyjälle maksun jäljiltä hallussapitorikokseen, ja sitten kun tuotetta polttaa, niin sitten vielä syyllistyy huumausaineen käyttorikokseen. Vaikka myynti edelleen olisi kiellettyä, niin ostajan kuluttajasuojan kannalta pitäisi lainsäädäntoa rukata paremmaksi ja poistaa rangaistavuus hallussapidosta ja käyttämisestä.

Vielä, jos on saanut tuomion noista kahdesta edellämainitusta rikoksesta, niin Suomen päihdekulttuuri on sen luonteista, että stigma säilyy lopun elämää ihmisen taakkana, ja voi aiheutua jopa esteeksi joitain tyopaikkoja haettaessa. Eli kolmas asia, joka dekriminalisoinnissa pitäisi ottaa huomioon on se, että vanhat tuomiot noista mietojen huumeiden hallussapidosta ja käytosta pitäisi poistaa ihmisen rikosrekisteristä.
On totta, sama mitä Atte Harjanne totesi, että käytto ei poistu kieltämällä, se on täysin totta, ja valtion kontrollin piirissä ja verotulojen myota saataisiin poliisien muutoinkin vähäisiä resursseja kohdennettua vakavempiin rikosten selvittämiseen.

Samalla lailiistaminen katkaisisi rikollis-yhteyden tästä kukan polttajien osalta, mitä Atte Harjannekin mainitsi jossain Yleisradion haastattelussa. On tutkitusti todistettu, että mietojen huumeiden satunnainen käytto ei automaattisesti johda ”portti-teorian” -tavoin kovempien huumeiden käyttoon, kuten KD:n päivi Räsäsen vasta-argumentti Ylen Aamu Television aihetta käsitelleessä keskustelussa. Oma näkokantani on se, joka saa myos tukea kansan tasolla, on se, että lopulta kaikki päihteet ovat sosiaalisia huumeita, eli jos kaveriporukassa käytetään päihteitä, todennäkoisesti itsekin käyttää niitä, ja. sosiaalisen toimintaympäriston sosiaaline ryhmäpaine voi olla fyysistä tarvetta suurempi merkitys kovempien huumeiden käyttoon, tai kokeiluun.

On myos totta, että cannabis sativa -kasvista viihdekäyttoon kukinto-osasta käytetty kasvin osa ei aiheuta lainkaan samassa mittapuussa riippuvuutta, eikä yhtä nopeasti mitä esimerkiksi alkoholiriippuvuus syntyy verrattain salakavalasti ja nopeasti. Kannbiksen yliannostukseen ei ole tietääkseni kuollut maailmassa ketään, kun taas vähänkään pienemmällä alkoholitoleranssilla alkoholilla saa hengenlähdon aikaan melko pienistä määristä. Alkoholin vaikutuksen alaisena ihmiset rähinoivat, tappelevat ja aiheuttavat ympäristolle uhkia ja vaaraa lähiympäristossään ja kanssaihmisiä, ja alkoholikuolematilastot ovat melko synkkää luettavaa, vaikkakin poissulkee yrittäjä-toimijoiden alkoholikuolleisuus.

On totta, mitä olen hakenut näille nyt kertomilleni asioille ja saanut laajaa hyväksyntää vertaisihmisistä lähinnä oman sukupolveni edustajilta katutasolla, ja myos humaaneista perheellisistä korkeakoulutetuista, niin olen heittänyt kysymyksen ilmoille, että minun sukupolveni mitä olen 38-vuotias tällä hetkellä, voi olla, että vaikka eläisin verrattain pitkänkin elämän, niin kuolinvuoteellani viimeisllä hetkillä sitten joskus tulevaisuudessa tämä keskustelu tästä kannabiksen valtion sääntelyn ja verotuksen piiriin ovat vielä auki. Suomi ei ole vielä valmis kulttuurinsa osalta tähän, ja tämän kaltainen radikaali muutos päihdepolitiikan seurauksesta jalkautuminen kansan keskuuteen, että se koettaisiin arkiseksi toiminnaksi osaksi yleistä hyväksyttävää käyttäytymistä, ottaa oman aikansa.

+3
JereSumell
Vasemmistoliitto Turku

Olen punavhreä syntyperäinen turkulainen, joka pitää netissä ja oikeassa reealimaailmassa pysyvistä väreistä ja palaavisra asiakkaista, ja ihmisen vastaanottamisen ihmisenä. Koulutukseltani olen Liiketalouden ja hallinnon Tradenomi Informaatioteknologiassa. Valmistuin Turun Ammattikorkeakoulusta helmikuussa 2017.
Kirjoitin ylioppilastutkinnossani 2002 humanistiset aineet reaalissa historian, yhteiskuntaopin ja psykologian. Lukion jälkeen opioskelin kasvatustieteitä Turun Yliopistossa, mutta maailma ajoi toisaalle opettaja-opinnoista. Löysin minulle ja taustaani nähden ehkä luontevan polun lapsena alkaneen PC-harrastuksen siivittämä lopulta valmistua tietojenkäsittelystä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu