Yhdysvaltojen marraskuun presidentinvaaleista neutraalisti

Olen seurannut tiiviisti Yhdysvaltojen politiikkaa enkä ainoastaan siitä syystä, että maalle valitaan Trumpin nykykauden istuvan preidentin viran hoitaja ensi marraskuussa.

Eilen 01.10.2020 Yleisradion A-talk -keskusteluohjelmassa illalla oli mielenkiintoinen keskustelu liittyen Amerikan marraskuisiin presidentinvaaleihin.

On totta, että Donald Trump kun on johtanut maataan ”Amerikka edellä” -lähestymistavasta ja nyt Korona-pandemian yllätettyä globaalisti kansat ja ihmiset, Trump on saanut sapiskaa Korona-politiikkansa johdosta, mutta ennen Koronaa Trumpin ohjatessa Yhdysvaltoja ja Koronapolitiikkaakin Talous edellä, työpaikkojen lukumäärä on lisääntynyt huimasti ja pörssit ovat jälleen nousussa ja Koronan aiheuttamat lomautukset ja työpaikkojen menetykset eivät enää ole tilastojen valossa pahimmassa aallonpohjassa, vaan nousua on jo tapahtunutkin.

Talous Terveyden ja Koronan edellä -politiikan kääntöpuolella vähäosaisten asema Yhdysvalloissa on pahentunut, köyhyys lisääntynyt yms.

Black Lives Matter -mellakat, tai kuten Amerikassa kielenkin tasolla, ei puhuta mellakoista, vaan kansan mielenilmauksesta, on myös keskustelun alla ja asiantuntijoiden pohdinnoissa sen suhteen, mikä vaikutus sillä on vaalien lopputulokseen. Amerikassa on jälleen tummien ihmisten oikeudet tapetilla mittavassa kaavassa, kun poliisit ovat käyttäneet kovia otteita jopa siinä määrin, että syyttömiä tavallisia kansalaisia on menettänyt henkensä. Tuntuu siltä, että Amerikkalainen yhteiskunta on jonkinlaisen murroskriisin -vaiheessa, ja tämä seuraava presidentin viran hatlijan, kummalle se nyt kallistuu, sillä on ratkaiseva merkitys Yhdysvaltojen tulevaisuuden osalta.

Voi olla, että kansalaisten valitessa eri osavaltioissa valitsijamiestä, lopullista vaalitulosta saadaan odottaa ja sama, voittaako Joe Biden tai saako Trump kansalaisilta valtuutuksen valitsijamiesten välityksellä jatkaa tehtävässään, vaaleja puidaan pitkään. A-Talk -keskustelussa yksi keskustelijoista viittasi pahimpaan skenaarioon, jossa Trump voittaisi vaalipäivänä lasketut äänet ja julistautuisi voittajaksi, kun nyt ennätysmäärä ihmisiä käyttää postiäänestystä, ja esimerkiksi Pennyslavianassa ei tarvita edes postin leimaa vaaliääni-kirjeeseen, joten postiäänet voivat nousta jopa skandaalin aineksiksi vaalien jälkeen sama miten kansa äänestää.

Vaikka vaaleihin on vielä reilu kuukausi aikaa, mitä tahansa käänteentekeviä yllätyksiäkin saattaa vielä tapahtua, Trump on taitava manipuloimaan puheillaan itsensä eduksi ja vetämään ässiä hihasta, ja ylipäätään Trumpia kannattavat republikaani-koneisto, esimerkiksi viime vaaleissa Hilray Clintonin sähköpostiskandaali nousi esiin, ja varmasti molemmilla nykyisillä ehdokkailla on jotain skandaalin ainesta varastossa vastaehdokkaan luurankojen osalta kaapista ulos esitettäväksi. Olen varma, että Yhdysvaltojen presidentin virkatehtäviä haettaessa kukaan loppuvaiheessa oleva ehdokas ei jätä kiveäkään kääntämäti sellaisten asioiden suhteen, jotka voisivat edesauttaa omaksi edukseen.

Yhdysvalloissa käytiin sisällissota 1861–1865, ja nykymaailman polittiset jännitteet Amerikan politiikassa ja muuallakin pönkittävät tarpeeksi pitkälle menevien ennusteiden johtavat jopa viitteisiin uudesta tulevasta kansalaissodasta, joita mm. Black Lives Matter kansan rauhanomaiset milenilmaukset ovat yksi viite, ja Amerikassa on perustuslain mukaan on tietty jokamiehen kansalaisoikeus tarttua aseeseen, mikäli demokraattinen valtakoneisto osottautuu toimimattomaksi. Amerikassahan on äärioikeisto-ryhmiä, jotka kannattavat republikaaneja tavallisesti, ja ovat Trumpin takana, joten jos Trump julistautuu voittajaksi vaaleissa, ja sitten postiäänten joskus selvittyä ja vaalituloksen selvittyä, näyttäisikin siltä, että demokraattien Joe Biden olisikin lopullisten äänien perusteella voittaja, mielenkiintoista seurata, minkälaiseen toimintaan tämä johtaa? Lopultahan presidentin viran valinta voi päätyä Amerikan korkeimman oikeuden tuomarin päätettäväksi, tai valitsijamiehet, jotka tekevät päätöksen, ja republikaaneilla on enemmistö, joten Trump valittaisiin.

Jos Joe Biden sai kansan mielipiteen puolelleen nyt BLM-rauhanomaisten mielenilmausten aikana Joe Biden valitsi naisvara-presidenttiehdokkaan Kamala Harrisin, Trump vastasi nimettyään tuomarinsa naissukupuolen edustajasta edellisen menehdyttyä syöpään.
Ilta – Sanomista 02.10.2020 aamulla luin ensimmäisestä ehdokkaiden vaaliväitteilystä, kuinka keskustelun valvoja, moderaattori, oli puuttunut keskustelun protokollaan, sääntöihin, joista Trumpilla oli myös sanottavaa. Itsekin seurasin tuota ensimmäistä väittelytilaisuutta, ja oli kyllä vaikeaa seurata keskustelun kulkua, kun molemmat ehdokkaat puhuivat päällekkäin ja kaiken kaikkiaan jäi sekavan ilmapiirin väittelytilaisuuden maku tuosta keskustelusta.

Mielenkiintoista maailman meno. Oma mielipiteeni on, että tavallisena suomalaisena turistina Amerikkaa lomakohteena ajattelevana ja siellä ainakin kerran elämässä haluaisin päästä käymään kulttuurilomalla, valitsisin mieluiten Joe Bidenin ja Kamala Harrisin Yhdysvallat, vaikka tässä maailman tilanteessa eikä ainoastaan Koronan takia ja Suomen ulkoministeriön asettamien matkailusuositusten ansiosta 2020 lokakuun alussa kannata matkustaa edes Viroon saati Ruotsin laivalla itämeren risteilylle Suomesta, ei Yhdysvallat ole mahdollista itselleni matkakohteena vielä pitkään aikaan johtuen omasta pienituloisena Suomen kansalaisena elävänä Amerikan korkeasta hintatasosta jopa tavanomaisen lomailijan näkökulmasta.

JereSumell

Olen punavhreä syntyperäinen turkulainen, joka pitää netissä ja oikeassa reealimaailmassa pysyvistä väreistä ja palaavisra asiakkaista, ja ihmisen vastaanottamisen ihmisenä. Koulutukseltani olen Liiketalouden ja hallinnon Tradenomi Informaatioteknologiassa. Valmistuin Turun Ammattikorkeakoulusta helmikuussa 2017. Kirjoitin ylioppilastutkinnossani 2002 humanistiset aineet reaalissa historian, yhteiskuntaopin ja psykologian. Lukion jälkeen opioskelin kasvatustieteitä Turun Yliopistossa, mutta maailma ajoi toisaalle opettaja-opinnoista. Löysin minulle ja taustaani nähden ehkä luontevan polun lapsena alkaneen PC-harrastuksen siivittämä lopulta valmistua tietojenkäsittelystä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu