Hyvinvointivaltiota ei pidä hylätä, sen rakentamista pitää jatkaa
Olli Herrala kirjoittaa US:n julkaisemassa kommentissaan 24.8., että ihmisten tulisi ottaa enemmän vastuuta itsestään, koska aika on ajanut ohi hyvinvointivaltiosta eikä siihen ole enää varaa. ”Vastikkeettoman antamisen kierre pitäisi katkaista”, kirjoittaa Herrala.
Kommentissaan Herrala viittaa vähättelevästi opintotukeen, toimeentulotukeen, perhe-etuuksiin ”ja muihin sellaisiin” siitäkin huolimatta, että opintotuki on ilmiselvän vastikkeellinen ja toimeentulotukikin osin. Perhe-etuudet taas on kytketty lapsen saamiseen ja kasvattamiseen, minkä tukemista yleensä pidetään tärkeänä. Joka tapauksessa Herrala näyttää ajattelevan, että puute ja pelko ovat paras tapa motivoida.
Kun hyvinvointivaltiota vaivalla rakennettiin, oltiin ylpeitä, että seuraaville sukupolville voitiin tarjota jotain, mitä aiemmilla ei ollut. Oli yhteinen tavoite, että nuoren kansakunnan kasvaessa kaikille järjestetään yhdessä vesivessat, lukutaito, taloudellinen turvaverkko ja pidempi elämä. Valtio yhteisenä välineenä otti vastuuta asumisesta, kouluttamisesta, työttömyysturvasta ja terveydenhuollosta.
Nyt lupaus hyvinvointivaltiosta on alkanut epäilyttää. Eliniänodote on parikymmentä vuotta pidempi ja vanhoja on enemmän kuin nuoria, tuettavia enemmän kuin tekijöitä. Hyvinvointivaltio on toiminut kuten pitikin, mutta nyt sitä pidetään liian kalliina. Julkisesta asumisesta, koulutuksesta, työttömyysturvasta ja terveydenhuollosta halutaan vähintään tinkiä, Herrala ilmeisesti olisi valmis jopa luopumaan näistä. Hyvinvointivaltion rahoitus on aito haaste, mutta todellisuudessa sen alas ajajien ajattelun taustalla kummittelee liberaaleihin talousjärjestelmiin pesiytynyt yksilökeskeinen meritokratiakulttuuri.
Meritokraatit, kuten oletettavasti Herrala, ajattelevat, että kaikki hyvä pitää ansaita. Toimeliaat ansaitsevat enemmän, ja se on reilua, koska kaikki voivat olla toimeliaita – kunhan eivät laiskottele! Tästä voidaan muistuttaa ”vastuuttamalla” eli kurjistamalla. Sillä saadaan toimeliaisuutta, tukemalla tulee vain laiskuutta, sanovat.
Tosiasiassa toimeliaisuus seuraa hyvinvoinnista. Hyvinvointia seuraa aito toimeliaisuus, sellainen, johon haluaa ryhtyä ja joka on hyödyllistä. Levännyt, osaava ja terve ihminen on luontaisesti aikaansaava. Siksi hyvinvointivaltio on maailman menestynein yhteiskuntajärjestelmä. Hyvinvointivaltion lähtökohta ei ole meritokraattinen, vaan hyvinvointivaltiossa perushyvinvointi kuuluu kaikille.
Hyvinvointivaltion hylkääminen taas vie yhteiskuntaan, jonka suuri enemmistö etsii henkeään haukkoen itselleen toimeentuloa ja sen seurauksena uupuu, jää koulutuksen ulkopuolelle ja sairastuu. Samalla taustaltaan ja sattumalta onnekkaat harvat ylpeilevät menestyksellään, jota luulevat vain oman erinomaisuutensa ansioksi.
Merkkejä tästä alkaa olla Suomessakin. Orpon ja Purran hallitus leikkaa hyvinvointivaltion keskeisistä toiminnoista ja tukimuodoista. Ihmiset joutuvat asumaan ahtaammin, pärjäämään heikommalla koulutuksella, kärsivät enemmän työttömyydestä ja pääsevät hitaammin lääkäriin. Hyvinvointivaltiota ei pidä hylätä. Sen rakentamista pitää jatkaa.
Jessi Jokelainen
Kansanedustaja (vas.)
Oulu
Onko joku ehdottanut hyvinvointivaltion hylkäämistä? Kuka, missä?
Ei kai tuo Herrala mielestäsi sitä ehdota?
”Meritokraatit, kuten oletettavasti Herrala, ajattelevat, että kaikki hyvä pitää ansaita.”
Sama mitä Herrala ajattelee. Fakta on kuitenkin se, että jaettava materiaalinen hyvä pitää jonkun ansaita. Ei kai se taivaasta tipu?
Ilmoita asiaton viesti
Kaiken materiaalisen hyvän tekemiseen tarvitaan yhä vähemmän käsipareja ja globalisaation ansiosta ne käsiparit löytyvät sieltä, missä osataan ulkoistaa sosiaalinen riski.
Kaiken materiaalisen hyvän tuottamiselle löytyy myös rajat. Saastuminen (mukana hiilidioksidi), rajalliset luonnonvarat sekä rajallinen energia.
Kuinka elättää vapautuvat inhimilliset voimavarat? Niiden rooli on myös kuluttajuus ja jos ei ole kulutusta, ei ole tuotantoakaan.
Tähän saakka olemme pärjänneet himphampputyöllistämisellä, muka-sisällöntuottamisella, sekä etsimällä yhteiskunnalle uusia toimintoja, että lojaalit ainekset selviytyisivät.
En minä keksi tähän yhtälöön muuta ratkaisua kuin että pidetään kaikki hengissä. Ei kapitalistikaan ole yksinään kapitalisti vaan hän tarvitsee markkinat ja prolen.
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin hyviä asioita kaikenkaikkiaan. Kannatan.
Olen ikämies, eläkeläinen mutta työnteon lopetin vasta 74 täytettyänki; katsoin silloin aikani tulleen eläköityä.
Tyytyväinen olen.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvinvointivaltion ylläpitäminen nykyisellä tasolla edellyttää enemmän BKT:ta per capita. Suurituloisten lisäverottamisen kautta ei saada riittävästi jaettavaa siihen ylläpitoon. Päinvastoin, nykyprogression huomioiden lisäverotus todennäköisesti köyhdyttäisi kansantaloutta.
Toivottavasti vasemmistoliitossakin ymmärretään, että velaksi ei voi hyvinvointivaltiota ylläpitää, kun niitä velkojakin pitää samanaikaisesti maksaa takaisin korkoineen.
Jos korjaustoimenpiteitä ei tehdä, niin hyvinvointivaltiota ei enää millään ilveellä voi missään muodossa jatkaa. Ottakaamme ohjat käsiimme, ettemme joudu ajopuuksi tai muiden ohjaamaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Pitiskö vaan myöntää että ollaan liian pieni kansantalous Eu kiemuroihin.
Esim. Italia,euroopan kolmanneksikko suurin talous ja velkaa riittävästi,että pystyy pitämään Eu:n päättäjät jännässä.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä nyt vaan sattuu olemaan niin helvetin huonot poliitikot, tai itseasiassa välinpitämättömät… politiikka nähdään vain keinona edistää omaa uraa, eikä kansalaisten niin ole väliä, kunhan vaan saadaan ne äänestämään ”oikein” … hyvänä esimerkkinä Marin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin,mitäpä lulu sopimuksia kai mykkänenkin allekirjoitti sipilän hallituksessa heiluessaan.
Ilmoita asiaton viesti
Nazima oiva esimerkki.Säätiön rahoilla Olympialaisiin ja siinä
sivussa muutama ”kyynel” köyhän puolesta.Mikä populisti!
Ilmoita asiaton viesti
Oma mielipiteeni on, että hyvinvointivaltipohdinnan tulisi pohjata mahdollisimman paljon mm. kasvatustieteeseen, psykologiaan (erityisesti kehityspsykologiaan), psykiatriaan ja terveystietoon. Toisin sanoen, mitä enemmän meillä on tietoa siitä, minkälainen lapsuus ja nuoruus vaikuttavat siihen, että lapsista kasvaa terveitä ja omatoimisia aikuisia, ja mitä paremmin laitamme joka asiayhteydessä tuon tieton käytäntööön, sitä suuremmalla todennäköisyydelle hyvinvointivaltio voidaan vielä pelastaa, vaikka helppoa se ei ole.
Mielestäni koko yhteiskunnan rakentamisen yksi perusta on kasvun kehityspsykologiset vaiheet, jotka on hyvin kuvattu Erik Eriksonin teoriassa:
https://mielenihmeet.fi/8-kehityksen-vaihetta-erik-eriksonin-mukaan/ Suora sovellus on tästä se, että mitä useampi aikuinen pääsee työelämän kautta tuottavuuden vaiheeseen (vaihe 7) sitä enemmän valtiolla on mahdollisuus saada verotuloja ja pitää yllä hyvinvointivaltiota.
Psykologiaan pohjautuva sosiaalipolitiikka ei ole leimallisesti ”oikeistolaista” eikä ”vasemmistolaista”, vaan hyvin perustein niin realistista ja samalla toivorikasta kuin vain voi olla. Lopputulokseen uskoisin niin vasemmiston kuin oikeistonkin olevan tyytyväisiä.
Ilmoita asiaton viesti
En suosittele oman kommentin peukuttamista, koska se alentaa kommentin vakavasti ottamista
Ilmoita asiaton viesti
Totta, mutta poikkeuksena teen niin, koska haluan että jotkut ton lukee, En nyt enää poiskaan ota.
Hyvinvointivaltio ei toimi, jos ihmiset ajattelevat vain omaa napaansa. Mikään ei silloin etene, eikä raha riitä. Sekä vasemmiston että oikeiston tulis miettiä politiikkaa IHMISKUVAN kautta eikä vaan tukien tai niiden puutteen kautta. Mutta vaihtoehdoiksi jää lähinnä vain kaksi ihmiskuvaa:
1) ihminen on kukin mitäkin, mutta usein peto syntyessään ja sellaiseksi helposti tässä järjettömässä universumissa jää.
2) ihminen on enemmän tai vähemmän rikkimennyt jumalankuva tässä langenneessa maailmassa ja tarvitsee kasvatusta ym. toimia tullakseen kuntoon, mutta toivoa kuitenkin on.
Muitakin tietysti voi kehitellä mutta tuossa pelkistetysti ateistinen ja sanotaan vaikka kristillinen ihmiskuva. Ihmiskuvasta on seuraamuksia koko yhteiskunnan toimintaan joka tasolla.
Ilmoita asiaton viesti
Ei hyvinvointivaltio ole kuolemassa, vaikka Uudessa Suomessa jotkut tylsäpäiset riippumattomat kokkarit sitä kovasti toivovat, ihan vaan sanojensa vakuudeksi.
Huippuosaajia Suomeen, että saadaan luotua viimeisintä teknologiaa
( enkä tarkoita Persujen omaa ”AI”:tä, Absoluuttista Ignoranssia ).
Ilmoita asiaton viesti
Jessi hyvä avaus, mutta vain otsikosta olen samaa mieltä, muuten en ymmärrä ajatustasi.
Ilmoita asiaton viesti
Valtion velkojen korkorahoilla (3 200 milj e/v) olisi huomattava merkitys hyvinvointivaltion ylläpitämisessä. EU:n elvytyspakettiin menee niin paljon rahoja, ettei niitä edes julkisteta. Ennallistamisesta arvio on 19 mrd euroa. Sotesta aiheutuu suurimmat menot. Kulut kasvavat n 1 000 milj euroa/v.
Soteuudistuksen myötä pikkukuntien hyvinvointijohtajien palkkoja oli nostettava heidän siirryttyä hv-aluiden palveluun. Eräänkin pomon palkka nousi 4 825 e/kk. Pakko mikä pakko. Uudistuksen teki vasemmistohallitus, mistä syystä sen arvostelu on vasemmsitopiireissä ”kielletty”.
HV-valtion rakentaminen on alettava lähes alusta. Ongelmat ovat suuria. Ensin täytyy rakentaa pohja uudestaan. Kuluja on karsittava ja on säästettävä, Leikkaukset ovat välttämättömiä.
Paljastus Storasta! Yhtiö ei maksanut vuosina 2019-2022 lainkaan yhteisöveroa Suomeen, mutta maksoi Ruotsiin 225 milj e. Ei tämäkään paljoa ole, mutta enemmän kuin 0e. Yritystuke yritys kuitenkin nosti.
Merkille pantavaa on, että metsäyhtiö Stora Enson suurin osakkeenomistaja on Suomen valtion kokonaan omistama sijoitusyhtiö Solidium.Omistajaohjausminister Tytti Tuppurainen (sd) ei asiaa ihmetellyt. Kyvyt eivät riittäneet.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen itse aiheutettu velka ongelma. rahaa on jaettu vaikka kansantalous on ollut viimeiset 16 vuotta alijäämäinen.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jairipalonen/suomen-itsehankittu-ongelma-15-vuotta-velanottoa-eika-jarrua-ollenkaan-2/
Ilmoita asiaton viesti
Onkelma on se, että hyvinvointivaltio on muuttunut / muutettu oleskeluyhteiskunnaksi.
Jaetaan oleskelulupia myös ihan vieraille ihmisille 😜
Ilmoita asiaton viesti
Eihän täällä nykyään lupiakaan tarvita.
Ja kaupan päälle ilmaista terveydenhoitoa vaikka laittomasti maassa.
Ainakin Helsingissä.
Ilmoita asiaton viesti
Jessi hyvä, kirjoitat: “Tosiasiassa toimeliaisuus seuraa hyvinvoinnista.”
Asiahan on täysin päinvastoin, vaikka taloustodellisuudesta irronnut, Marxiin uskova vasemmistomme ei tätä tosiasiaa halua tunnustaa.
Kannattaa muistaa, että Marxin teoriaan ei kuulu ihmisen käsitettä ollenkaan, saati sitten riskiä ottavaa yrittäjää. Siellä on vain sovittamaton taistelu työväenluokan ja omistavan luokan välillä.
Riski-yrittäjät kuitenkin ovat niitä, jotka luovat ja ylläitävät toimeliaisuutta. Tämä on markkinatalouden perusta, joka on antanut miljardeille ihmisille hyvinvointia, päinvastoin kuin sosialismi, joka on mennyt konkurssiin kaikkialla. Nyt myös Suomessa!
Presidentti J. K. Paasikivi sanoi: ”Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen.”
Tosiasiat ovat nyt nämä:
1. Sekavasti johdettu ja riitelevä Eurooppa on hävinnyt taloussodan USA:ta vastaan ja varsinkin kilpajuoksun uudesta tekniikasta.
2. Brörn Wahlsoos: “Suomi on konkurssin partaalla!” Suomen yrittäjien Mikael Pietikäinen: “Suomella on vielä pitkä matka yrittäjien ymmärtämiseen!”
Kysymys: Onko Suomi saattohoidossa oleva potilas, jolta kohta vedetään letkut irti, kun ay-liike taas aloittaa uuden, miljardin Suomelle maksavan lakkoaallon?
Suomen ainut tie ulos nykyisestä itse-aiheutetusta TALOUSKASTROFISTA on se, että kaikki puhaltavat samaan hiileen näin:
1) Vihreään siirtymään ei saa satsata enää ollenkaan.
Se on poliittisesti ja taloudellisesti erittäin riskialtis sektori, minkä todistaa nämä esimerkit: Neste Oy:n vihreä satsaus pudotti osakekurssin puoleen ja ”vihreä” toimitusjohtaja sai lähdöt, Kempowerin ja Valoe yhtiöiden romahdus, Kiinan subventoidut superhalvat aurinkopaneeli ja sähköautot, jne.
Kannattaa muistaa sekin, että Suomen CO2-päästöt ovat vain tuhannesosa maailman päästöistä, joten meidän ilmastotekomme ei vaikuta yhtään mitään! Ja ilmaston lämpeneminen on tunnetusti Suomelle pääosin edullista!
2) Suomen pitää panostaa RISKI-YRITYKSIIN, VIENTIIN, HAJAUTTAEN MONIIN ”VARMOIHIN” tuottavuutta ja myyntiä rajusti lisääviin aloihin, joita ovat esim.:
Generatiivinen AI, Robitiikka, 3D-printing, Kyberturvallisuus, Cloud computing, Cloud-team-management, Virtuaali-koulutus, Block-chain teknologia, Automaattiset hallintojärjestelmät, Sotatekniikka & dronet, Bio- ja geenitekniikka, CRM (Customer relationship management ), Big data analysis, Uudet lääkkeet ja hoidot, Uudet sellutuotteet, Kaivosteollisuus, Virtuaalitodellisuus-tuotteet, Etätyötekniikka.
Suomi tarvitsee nyt täydellisen talous-, verotus-, sote-, koulutus- ja työlainsäädäntö-uudistuksen – markkinatalouden ehtojen mukaan!
Tarvitsemme nyt kipeästi uskottavan ja pätevän kriisijohtajan, sellaisen kuin SDP:n Väinö Tanner, joka yhdisti kansan 1939 Talvisodan hädän hetkellä!
Seppo Korppoo, 50 vuotta 24/7 työtä tuovaa teknologiavientiä armottomille maailmanmarkkinoille
Ilmoita asiaton viesti
Hei Jessi! Meillä ei ole rahaa tähän kaikkeen ”maksuttomaan” tukien ym. jakamiseen. Ei ole ollut yli 15 vuoteen. Eikä sitä ennenkään olisi pitänyt pitää yllä puolisosialistista järjestelmää.
Ei nyt sentään USA:n malliin pidä mennä, mutta kyllä yksilön vastuuta pitää kasvattaa. Teidän vasureiden ajattelu on kyllä outoa. Veroastekin on mielestänne liian alhainen. Olisko 100% sopiva…?
Ilmoita asiaton viesti
”Tosiasiassa toimeliaisuus seuraa hyvinvoinnista. Hyvinvointia seuraa aito toimeliaisuus, sellainen, johon haluaa ryhtyä ja joka on hyödyllistä.”
Aivan, pitäisi selvästi erottaa toisistaan selviytyminen ja toimeliaisuus, ensimmäinen näistä vaihtoehdoista ei kykene pitkäjännitteiseen suunnitteluun vaan on selviytymistilaassa , kun taas jälkimmäisessä toimeliaisuuden tilassa yksilö kykenee harkitsemaan kauemmas tulevaisuuteen omia toimiaan.
Sodassa ei mieti kuin hengissä säilymistä, vakaudessa sen sijaan kykenee suunnittelemaan paremmin tulevia.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvinvointivaltion ylläpito onnistuisi luullakseni, jos Suomen yli 3 miljoonasta työikäisestä iso osa nimenomaan haluaisi olla vapain tuumin rakentamassa hyvinvointivaltiota, tietysti veroja reippaasti maksamalla iloisin mielin, mutta myös sen johdosta, että hyvinvointiahan voi aivan välittömään lähiympäristöönsä rakentaa ilman rahaakin ja valtiota. Jokainen itse suht’ terve ihmien voi edistää vaikuttaa jopa kymmenien tai useampienkin ihmisten hyvinvointiin vain sillä, että on itse kunnollinen, välittävä lähimmäinen.
Työelämässä on noin 2,6 miljonaa suomalaista. Jos verojen maksu perustuisi vapaaehtoisuuteen, olisiko verokertymä sama kuin mikä se nyt on? Kukaan ei tiedä varmaa vastausta koska ei ole kokeiltu, mutta tuollainen kokeilu kertoisi paljon siitä, minkä verran todellisuudessa ihmsiä kiinnostaaa hyvinvointivaltion rakentaminen. Kaikille se on jees niin kauan kuin sitä rakentaa joku toinen, mutta lähes jokainen miettii, minkä verran ja millä tavoin haluaa itse osallistua talkoisiin.
Ilmoita asiaton viesti