Suomi on maailman onnellisimpia maita – mutta kenelle?

YLE uutisoi viime viikolla Naisjärjestöjen keskusliiton raportista “Tehdään tasa-arvo”. Raportissa oli mukana 40 muuta kansalaisjärjestöä, mukaan lukien esimerkiksi Kokoomuksen, Keskustan ja Sosiaalidemokraattien naisjärjestöt. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 25 vuotta Pekingissä tehdystä tyttöjen ja naisten oikeuksia koskevasta sitoumuksesta, johon liittyi alkujaan 189 YK:n jäsenvaltiota.

Uutisen otsikointi “5 syytä, miksi maailman paras maa ei ole naisten ja tyttöjen onnela: Suomi on yhä Euroopan toiseksi väkivaltaisin maa naisille” on sinällään totta, mutta myös harhaanjohtava ja feministinen. YLE:n poiminnat antavat todellisuutta vääristelevän kuvan ja nostoista puuttuvat lähes täysin naissukupuolelle tyypilliset ongelmat, kuten raiskaukset ja katuturvallisuuden heikentyminen, mutta myös yleistyneet ongelmat, kuten asunnottomuus sekä päihteiden käytön lisääntyminen.

Väkivalta naisia kohtaan

Parisuhdeväkivalta on ongelma, jonka uhriksi mielletään usein nainen. Kuitenkin on aiheellista kysyä, ovatko miehet todellisuudessa yhtälailla parisuhdeväkivallan uhreja, mutta eivät siitä häpeän vuoksi tee rikosilmoituksia tai hakeudu hoitoon? Miesten kohtaama parisuhdeväkivalta on yhä suuri tabu.

Jos nykyisissä tilastoissa nainen joutuukin useammin parisuhdeväkivallan uhriksi, miehet joutuvat useammin katuväkivallan uhreiksi.

Uutisessa on kuitenkin ohimennen myös tällainen heitto: “Suomen toiseksi yleisin henkirikos on tappo, jonka uhri on nainen ja tekijä nykyinen tai entinen kumppani.”

Toiseksi yleisin. Arvaatteko, millainen on yleisin suomalainen henkirikos ja kuka sen uhri on? 

Se on tyypillisesti ryyppyriitatappo, jonka syyllinen sekä uhri ovat keskenään tuttuja, työttömiä, alkoholisoituneita, työelämästä syrjäytyneitä ja yksinasuvia miehiä. Miehiä.

Suurin köyhyysriski naisilla

Raportti on huolissaan yli 75-vuotiaiden naisten köyhyydestä, sillä naiset ovat työskennelleet matalammilla palkoilla sekä hoitaneet lapsia kotona, joten eläkettä ei ole kertynyt yhtä paljon kuin miehillä. 

Miehistä raportin ei tarvitse olla huolissaan, sillä vuoden 2018 elinajan odote oli miehillä 78,70 vuotta, kun taas vastaava luku oli naisilla 84,20 vuotta. Miesten eläkkeet saattavat olla korkeammat, mutta onko sitten kullattu hauta-arkku tai -kivi kadehtimisen arvoista?

Määräaikaiset työt ja nollatuntisopimukset

Naiset ovat uutisen mukaan miehiä useammin määräaikaisissa työsuhteissa ja tekevät nollatuntisopimuksella töitä. Uutisen mukaan naiset tekevät näitä vastentahtoisesti, mutta mielestäni Suomessa jokainen voi valita työnsä ja suuntautumisensa itse. Ainakin joitakin vuosia sitten vielä sai sukupuolen mukaan pisteitä, kun haki eri sukupuolelle tyypilliselle alalle opiskelemaan (miehet hoitajiksi, naiset rakennusalalle).

Lisäksi miesten korkeisiin ansioihin vaikuttaa myös tehdyn työn määrä. Työpäivät ja -viikot ovat pidempiä ja työ usein kuormittavampaa, jonka taas voidaan ajatella vaikuttavan miesten alempaan elinajanodotteeseen. Miehillä on myös vähemmän aikaa viettää perheensä kanssa.

Rasistinen häirintä

Vaikka jutussa puhutaankin maahanmuuttajataustaisten naisten kohtaamasta syrjinnästä, nostaisin esiin toisen näkökulman asiasta. Valkoiset suomalaiset heteromiehet. 

Tämä ryhmä on ryhmä, joka on täyttä vapaata riistaa. Näitä miehiä syrjitään lasten huoltajuuskiistoissa ja avioeroissakin naiset usein selviytyvät voittajina – siinä kun tämä mies menettää vaimonsa lisäksi työnsä, asuntonsa ja autonsa. Nuorina miehinä suomalainen koulutusjärjestelmä ei tue tarpeeksi oppimisessa ja kouluarvosanat jäävät tyttöjen vastaavia matalemmiksi. Korkeakouluissa on naisia enemmän, kun taas saman ikäisissä miehet ovat huomattavasti useammin syrjäytyneitä. Asunnon saanti, koulutus, asevelvollisuus. Itsemurhat, alkoholismi. Miehiä, joita saa luvan kanssa haukkua setämiehiksi.

Syöpien ennaltaehkäisy

On hienoa, että naisten rintasyöpiä seulotaan runsaasti ja näin ollen ennaltaehkäistään vakavaa sairautta. On kuitenkin syytä muistaa, että miesten yleisintä syöpää, eturauhassyöpää, ei seulota. Kaikki myös tiedämme Roosa nauha säätiön, kun Movemberin loppumetrien päälle feministit aiempina vuosina pitivät tissiviikkoa, jossa siinäkin niin ikään halutaan nostaa naisten asiaa.

Kaiken kaikkiaan tämänkaltaiset tutkimukset, jotka valtamedia uutisoi täysin kyseenalaistamatta, ovat hyvin ongelmallisia tasa-arvon kannalta. Feministit ajavat systemaattisesti naisten etua miehiä syyllistävällä retoriikalla, eivätkä nosta esiin tai puutu miesten syrjintään. Lisäksi itse raportissa on kyseenalaista, että siinä vaaditaan tasa-arvo ja naisliikkeille lisää rahoitusta. 

Sukupuolten välinen tasa-arvo on Suomessa paikoin heikossa jamassa, mutta ei naisten osalta. 

jessicavahtera

Kansallismielinen nuori, feminismin vastustaja, perussuomalainen aktiivi ja natiivi turkulainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu