Kasvomaski – onnen amuletti!

Vielä maaliskuussa terveysviranomaiset korostivat kasvomaskien hyödöttymyyttä virusartunnan suojaajina. Osa viranomaisista oli sitä mieltä, että maskeista voi olla jopa haittaa, kun virukset muhivat kosteissa maskeissa ihmisten hengityselinten edessä.

Sitten niitä maskeja saatiin Suomeen melko lailla riittävästi, jonka jälkeen suhtautuminen maskien käyttöön muuttui neutraaliksi. Vähitellen niitä alettiin suositella käytettäviksi ja vahva suositus on annettu tämän toisen aallon aikana syksyllä useimmille paikkakunnille.

Nyt niitä vaaditaan pakollisiksi. Eli ympyrä on sulkeutunut.

Koska ei ole todennäköistä, että viruksen tartuntatodennäköisyys olisi olennaisesti muuttunut tässä ajassa, on syytä todeta, että viranomaisten kulloisinkiin ulostuloihin on pakko suhtautua kriittisesti.

Kun ihmisiä painostetaan maskin käyttöön hyvin demagogisella retoriikalla, niin siitä seuraa ”keisarin uudet vaatteet” -syndroma. Yhä suurempi ja suurempi osa ihmisistä mieltää maskittomuuden turvattomuudeksi ja häpeälliseksi. Olen nähnyt pienellä paikkakunnalla ihmisiä ajavan yksin autossaan kasvomaski naamallaan. Ketä he luulevat suojelevansa yksin autossaan? Itseään vai autoa?

Maskeista on tullut enemmistölle eräänlainen onnen amuletti –  neliapila, jota pitää kantaa mukanaan.  Ei ole väliä sen laadusta, kunhan on kuminauhoilla päähän asetettu kangaspilkku suun edessä, niin ”A VOT” asiat on kunnossa.

Virus voi tarttua silmien kautta tai käsien kautta myöhemmin kotiaskareissa, vaikka suu ja nenä olisivat peitettyjä. Vain kirurgiset maskit antavat todellisen suojan, jos virusta oikeasti halutaan maskien avulla välttää.

Suomessa on vuosi toisensa jälkeen ollut influenssaepidemioita, joihin useina vuosina on (rokotuasmahdollisuudesta huolimatta) kuollut useita satoja ihmisiä. Vastaavissa tilanteissa on muun muassa Japanissa aina käytetty maskia silloin, kun on itse sairastunut, mutta on pakko mennä työhön tai asioimaan kaupungille. Japani on tiheästi asuttu maa, jossa ihmiset ahdetaan metroihin kuin sardiinit purkkiin, joten on ymmärrettävää, että moinen ilmiö on siellä maskien suhteen ollut vallalla. Mitään pakkoa ei sielläkään ole kuitenkaan milloinkaan ollut.

Olisi äärimmäisen nöyryyttävää omilla avioillaan ajattelemaan kykenevien ihmisten kannalta, jos heidät pakotettaisiin vapaassa maassa  käyttämään moista amulettia arkielämässään sanktioiden uhalla. Maskipakko edustaisi silkkaa totalitarismia, jossa kansalaisten pukeutumisesta määrätään lailla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu