Onko ruoka liian halpaa?

Prodessori Minna Halme Aalto-yliopistosta peräänkuuluttaa ruoan hinnan korotuksia, koska suomalaiset heittävät ruokaa menemään 20-25 kiloa vuodessa.
Hänen mukaansa ”tämä kertoo siitä, että me emme arvosta ruokaa tarpeeksi, ja se on itse asiassa niin halpaa, että me voimme ostaa sitä liikaa ja laittaa sitä roskiin. ”

Laskekaamme hiukan realistisesti: 25 kiloa vuodessa on reilut kaksi kiloa kuukaudessa eli reilut 500 grammaa viikossa eli noin 70 grammaa päivässä.
Jos joku heittää lavuaariin 0,7 desiä maitoa (noin kolme senttiä lasin pohjalta), niin sen jälkeen ei enää voi heittää omenanraatoa tai kuivunutta leivän kannikkaa roskiin, jos mielii pysyä keskiverron suomalaisen tasolla ruoan hävittämisessä.  Kuitenkin lisäksi tulevat kaikki kastikkeen tähteet, banaanin kuoret, melonin siemenet j.n.e. Ja väistämättä jokin jugurtti voi silloin tällöin mennä jääkaapissa pilalle, salaatti lilluuntua j.n.e. Ei noissa lukemissa sisäfilettä kuskailla huvin vuoksi pihan perälle.

Miten on mahdollista, että akateemiset henkilöt voivat sortua näin ajattelemattomaan viestintään? Ruoan hävikki esitettyjen lukujen valossa on niin pientä, että se suorastaan hämmästyttää. Ei sitä enää sen pienemmäksi ole mahdollista saada, vaikka hinta korotettaisiin mihin sfääreihin tahansa. Ehkäpä otsikkoa voisi uutisoinnissa dramatisoida vielä enemmän sanomalla, että ”Keskiverto nelihenkinen perhe heittää ruokaa roskiin kymmenessä vuodessa tuhat kiloa!” Ja edelleenkin puhuttaisiin siitä maitotilkasta kunkin lasin pohjalla. Luvut tulevat suuriksi, kun ne kerrotaan tarppeeksi suurilla luvuilla.

https://yle.fi/uutiset/3-12435038?origin=rss

+16

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu