Syntyperäisyyden merkitys politiikassa?
Ylen presidentinvaalien vaalikoneessa on yhtenä kohtana kysymys siitä, pitäisikö vaatimus presidentin suomalaisesta syntyperästä poistaa. Halla-aho totesi tähän:
“Syntyperäisyysvaatimuksen voisi hyvin ulottaa myös ministereihin ja kansanedustajiin.”
Ajatus tuntuu monella tapaa tuhoisalta. Paitsi että se tarkoittaisi, etteivät esim. Nasima Razmyar tai vuosikymmeniä kansanedustajana toiminut Ben Zyskowicz voisikaan olla kansanedustajia, se antaisi tylyn viestin myös laajemmin. Kansanedustajanhan tulisi nimensä mukaisesti edustaa kansaa tai ainakin sitä kansanosaa, joka halusi äänestää kyseistä edustajaa eduskuntaan. Koko eduskunnan kansanedustajien joukon taas tulisi siten edustaa koko kansaa ja kansan tahtoa. Kun Suomen kansalaisiin kuuluu äänioikeutettuja ihmisiä, jotka eivät ole syntyneet Suomessa, miten pelkästään syntyperäisille suomalaisille rajattu kansanedustajien joukko voisi kunnolla edustaa myös heitä? Jos Suomen kansalaiset jaettaisiin tällä tapaa näin selvästi kahteen kastiin, mitä hyvää siitä voisi seurata? Ja mikä järki olisi rajata politiikasta kiinnostuneet, Suomessa syntymättömät, mutta mahdollisesti hyvinkin lahjakkaat ihmiset pois siitä tehtävästä, joka heille mahdollisesti parhaiten sopisi? Luulen sinänsä, että Halla-aho on selvässä vähemmistössä ajatuksineen tämän suhteen, mutta on mielestäni ihan aiheellista todeta, miksi tuo Halla-ahon kanta tuntuu niin väärältä.
Vaan mitenkäs on tuon samaisen vaatimuksen osalta presidentin kohdalla? Katsotaanpa ensin, mitä muutkin presidenttiehdokkaat ovat vaalikoneessa väitteeseen “Vaatimus presidentin suomalaisesta syntyperästä pitää poistaa.” vastanneet:
- Kyllä: Li Andersson, Pekka Haavisto, Jutta Urpilainen
- Ei: Mika Aaltola, Sari Essayah, Jussi Halla-aho, Harry Harkimo, Olli Rehn, Alexander Stubb
Kuusi yhdeksästä siis kannattaa nykymallia. Kantaansa perusteli tai täsmensi kommentilla kaikki muut paitsi Harry Harkimo ja Olli Rehn.
En tiedä, missä määrin presidenttiehdokkaiden kannat vastaavat kansan näkemyksiä. Toisaalta en myöskään tiedä, onko osa ehdokkaista ehkä muovannut vastaustaan siihen suuntaan, minkä arvelisi miellyttävän oikeaa äänestäjäkunnan osaa. Joka tapauksessa presidentin kohdalla syntyperäisyysvaatimuksessa on enemmän järkeä kuin mitä siinä olisi kansanedustajan kohdalla: kansanedustaja ei edusta kansaa yksin vaan 199 muun kansanedustajan kanssa, mutta presidentti tietyssä mielessä edustaa Suomea myös yksin. Ja tästä syystä ymmärrän presidentin roolin osalta molempia kantoja.
Suomi ei ole yksin siinä, että kansanedustajuus vaatii käytännössä lähinnä kansalaisuuden, mutta presidentiksi pääsee vain syntyperäinen kansalainen. Suunnilleen näin on myös Yhdysvalloissa. Jos Yhdysvalloissa ei olisi presidentin syntyperäisyysrajoitusta, ties vaikka Arnold Schwarzenegger olisi jossain vaiheessa ollut ehdolla ja päässytkin presidentiksi! Olisiko se ollut huonompi vaihtoehto kuin mitä Yhdysvalloissa on nyt nähty?
Oli yhdysvaltojen viimeisimmistä presidenteistä tai Suomen ei-syntyperäisistä kansanedustajista mitä mieltä tahansa, olennaisinta kriteereissä lienee, että kansanedustajan tai presidentin voi todeta olevan tiukasti sitoutunut maahan. Moni ei-syntyperäinen voi olla sitoutuneempikin maahan kuin syntyperäinen, joka on vaikkapa syntyperäisyydestään huolimatta asunut ison osan elämästään muualla. Yhdysvalloissa kongressiin on itse asiassa tiukemmat kriteerit kuin Suomessa: edustajainhuoneeseen vaaditaan kansalaisuuden lisäksi vähintään 25 vuoden ikä ja vähintään 7 vuoden kansalaisuus, ja senaattiin 30 vuoden ikä ja 9 vuoden kansalaisuus. Siinä missä Suomessa kansanedustajan tai ministerinkin rooliin riittää pelkkä kansalaisuus, ehkäpä presidentin asemaan voisi soveltaa syntyperäisyysvaatimusta kevyempää, mutta kansanedustajavaatimusta tiukempaa kriteeristöä, jossa liian lyhyen aikaa kansalaisena olleet rajattaisiin pois.
On sinänsä vaikea nähdä, että kukaan vasta muutama vuosi aiemmin Suomeen muuttanut ja vasta kansalaisuuden saanut tulisi valituksi presidenttiehdokkaaksi ja vieläpä saisi riittävän ison kannatuksen päästäkseen presidentiksi, joten siinä mielessä merkittävää suoraa käytännön merkitystä erityisemmillä rajoituksilla ei kovin helposti ole. Kyse voikin olla enemmän mielikuvista. Presidentin asema on sen verran erityinen, että jonkinlaiset kansalaisuutta erityisemmät kriteerit tuntuvat perustelluilta. Mutta on toinen asia, tarvitseeko sen tarkoittaa sitä, että esim. yli 50 vuotta Suomen kansalaisena ollut ja Suomessa koko tuon ajan asunut ei voisi olla ehdolla presidentiksi vain siksi, ettei ole syntyperäinen kansalainen. Uskoisin, että tästä vaatimuksesta vielä joskus luovutaan, mutta se päivä on luultavasti hyvin kaukana tulevaisuudessa.
Jos tasavallan presidentin vaalikelpoisuusvaatimuksena on vain se, että ehdokas on syntyperäinen suomalainen, niin…kyllä edes tästä on pidettävä kiinni. Vai olisiko esim vaatimus luku- ja kirjoitustaidosta liikaa?
Itse asiassa tämä kantakirjasuomalaisuudenkin vaatimus on nykyään liian löysä. Kyllä tasavaltakuntamme presidentin suvulta voitaisiin aivan hyvin vaatia 200 vuoden puhdasta suomalaisuutta. Siis jos tulevan presidentin sukuun on viimeisen 200 vuoden aikana naitu yksikään ulkomaalainen niin ehdokas on kelvoton!
Toivoo, nimimerkki S. A. Tiiri
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentista. Tuon satirisoinnin jäljiltä jää tosin vähän epäselväksi, miten asiasta varsinaisesti ajattelet.
Ilmoita asiaton viesti
Syntyperävaatimus ei ole mikään tasa-arvokysymys vaan turvallisuuskysymys. Olemme Suomessa lapsenomaisen luottavaisia turvallisuusasioissa, koska on eletty lintukodossa.
Luottamusvirkoihin valitut saavat käsiinsä tietoja, jotka salataan sinulta. Se tehdään turvallisuussyistä. Siksi luottamusvirkaan valittavat on tunnettava läpikotaisin. Heillä ei saa olla vaarallisia sidoksia taustassaan kuten kaksoiskansalaisuus vihamielisessä maassa. Tietyissä tehtävissä ei saa olla lainkaan kaksoiskansalaisuutta.
Tasa-arvoa ei muuten edes ole olemassakaan. Se on epärealistinen js lisäksi tarpeeton tavoite. Meitä kohdellaan läpi elämämme eri tavoin riippuen itsestämme ja asemastamme sekä arvioin tekijästä, joka sen arvostustason asettaa. Tämä on elämän realiteetti, joka aikuisten tajuttava.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentista. En varsinaisesti kuitenkaan ajattele tätä niinkään vain tasa-arvon kautta, vaan sen kautta, mikä on Suomen kannalta järkevää. On mielestäni selvää, että kansanedustajan asemaan ei tule vaatia syntyperäistä kansalaisuutta, mutta presidentin kohdalla kysymys on jonkin verran monisyisempi. Ei ole ihme, että tämä taitaa olla yleisestikin maailmalla se tyypillinen malli.
Täyttä tasa-arvoa ei tietenkään ole silloin, jos se ymmärretään siten, että kaikilla olisi saman verran vaurautta ja valtaa. Mutta kyllä yleisten oikeuksien suhteen tulee silti pyrkiä tasa-arvoon silloin kuin se ei heikennä liikaa jotain muuta tärkeää.
Ilmoita asiaton viesti