Helppoa kuin heinänteko

Tämä ikivanha kansansanonta on luultavasti savolaista alkuperää kaikessa juonikkuudessaan, sillä jokainen heinänkorjuussa mukana ollut tietää, ettei heinänteko missään nimessä ole helppoa. Vaikka kuiva heinä sinänsä on kevyttä tavaraa siirrettäväksi, niin pitkän päivän aikana  helteisellä pellolla seipäälle luotava rehumytty muuttuu yllättävän raskaaksi lapioitavaksi. Toisteinen puurtaminen syö nopeasti motivaation, heinähangon hikinen varsi hankaa kämmenpohjat kivuliaille rakoille ja samanaikainen hikoilu sekä kusetuksen ja janotuksen tunne aiheuttavat lähes bipolaarisen mielentilan.

Helppous on siis ulkopuolisen katsojan silmissä tässäkin, lähinnä.

Sama näennäisen helppouden harha on esillä nykyajan modernissa urbanisaatiossa – esimerkiksi viranhaltijoilla luullaan helposti ja varsin yleisesti  olevan lokoisatkin oltavat sekä vähän, mutta hyvin maksettua tuottavaa työtä. Virkaniekkojen kuvitellaan iskevän päivät pääksytysten leimoja asiakirjoihin, seurustelevan henkilökohtaisen sosieteettinsa kanssa somessa ja täyttävän iltapäivälehtien sarjakuvasivuilta löytyviä ykköstason sudokuita muuksi ajankulukseen.

 Näin ei kuitenkaan ole kaikkineen, sillä tavanomaisen viranhaltijan toimenkuvaan kuuluu, paitsi virkavelvollisuuden piiriin kuuluvan tehtäväkohtaisen alueensa hallinnollinen ja tunnollinen vastuunkanto lomakkeiden ja asiakirjojen parissa, niin myös useinkin haasteellisten asiakkaiden kohtaamista tai monimutkaisten tutkimusraporttien koostamista virallisiksi tietolähteiksi. Samoin työtehtäväkentän kehittäminen omavastuisesti, organisaation toiminnan sisäinen tehostaminen, kehityskeskustelut, palaverointi, mentorointi, opastus, neuvonta, palautteen vastaanottaminen, yhteydenpito muihin virastoihin, virka-avun antaminen, delegaatioiden vastaanotto, osallistuminen kansainvälisiin tapahtumiin, seminaareihin yms. kuuluvat viranhaltijoiden tavanomaisiin päivärutiineihin.

Viranomaiset huolehtivat suuresta osasta maamme terveyden- ja sairaanhoitoa, pitävät yllä pelastuslaitoksia ja hätäkeskuksia, valvovat maamme rajoja, tuottavat lainsäätämiseen tarvittavan kirjallisen materiaalin, prosessoivat opetustointa ja muutoinkin huolehtivat sekä perustason palveluiden valtakunnallisesta toimivuudesta että maan ylimpien oikeusasteiden ja hallinnollisten laitosten jouhevasta toiminnasta.

Jos viranhaltijat jostain syystä menisivät lakkoon, niin maamme toimintakyky lakkaisi kokonaan alle 15 minuutissa –  mikä on itse asiassa  nopeampaa lamauttamista, kuin Venäjän mahdollisen sotilaallisesti tarkan iskun seurauksena aiheutuvana.

jiihooantikainen

aktiivinen 🐟, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen. muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu