Luonnontieteen näkemys sukupuolen moninaisuudesta

Suurimmalle osalle lienee jo tuttu filosofiselta kuulostava toteamus "sukupuoli on sosiaalinen konstruktio", jolla tarkoitetaan yleensä miehen ja naisen kulttuurisia sukupuolirooleja ja tarkemmin tutkimuksellisesti eriteltynä sukupuoliin liittyvien käsitteellisten merkityksien kategorisuutta sekä niiden ohjattua purkamista 🙂

Käsitys kahdesta erillisestä sukupuolesta on sangen nuori, sillä vasta valistusajalla länsimainen tiede vapautui antiikin ajoilta periytyneestä kreikkalaisten filosofien ja lääkäri Galenoksen luomasta, silloista naturalismia edustaneesta, yhden sukupuolen mallista, jossa mies edusti ihmistä ja nainen hieman erilaista l. epätäydellistä miestä. 

 

"Kreikkalainen lääkäri Galenos (129–200 jaa.) ilmaisi yhden sukupuolen mallin idean näin: ”Kääntäkää naisen elimet sisältä ulospäin ja miehen elimet ulkoa sisäänpäin, niin havaitsette, että ne ovat aivan samanlaiset.” Antiikin kirjoittajat pitivät myös sukupuolten ruumiinnesteitä analogisina. Tämä merkitsi ihmisten genitaalisen eriytymättömyyden esittämistä ikään kuin toisessa rekisterissä. Myös naisilla oli penis ja kivekset, myös naiset erittivät spermaa. Samoin miesten katsottiin erittävän kuukautisverta ja maitoa. "

 

Miehen ja naisen sukupuolieron tarkastelu johti 1900-luvun loppupuoliskolla toisaalta sukupuolieron kritiikkiin, missä korostettiin sosiaalisten normien voimakasta ohjaavuutta maskuliinisuuden ja feminiinisyyden reproduktiossa (toisen aallon feminismi) sekä toisaalta haettiin luonnontieteistä tukea sukupuolieron essentiaaleille (kuten myös uskonnollisille) tulkinnoille. Tästä jälkimmäisestä ovat esimerkkeinä jopa vauvaikäisille tehdyt fMRI-kuvaukset, joilla on haettu ja usein myös löydetty sopivalla valikoinnilla tyttö- ja poikavauvojen aivoista "merkittäviä" synnynnäisiä eroja …

Nykyisellään luonnontieteissäkin sukupuoliero toki tunnustetaan, mutta sitä ei enää nähdä kiinteänä ihmisen lajityypillisenä ominaisuutena vaan pikemminkin liukuvana spektrinä ja sen myötä tulkinta ihmisen sukupuolen moninaisuudesta on viimein siirtymässä myös sosiaalista järjestymistä hallinnoiviin elimiin ihmisten itsemäärittelyoikeutta kunnioittavassa muodossa.

"if you want to know whether someone is male or female, it may be best just to ask"

jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, woke, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu