Aborttilaki ajan tasalle

Suomea pidetään joissain asioissa maailman mittakaavassa yhtenä kaikkein edistyksellisimpinä valtiona, vaikka perusteettomaksi käyneen  lain kirjaimesta kumpuavat perus- ja ihmisoikeuksia loukkaavat  käytänteet rajoittavat tarpeettomasti  ihmisten vapaan tahdon toteutumista.  Laki raskauden keskeyttämisestä on eräs tällainen legaali rajoitin, joka on peräisin aikakaudelta, jolloin aikuisten naisten holhoaminen oli vielä  yleistynyt sääntö niin sosiaalisessa elämässä kuin myös sitä ohjaavassa lainsäädännössäkin.

Aborttilaki ei siis enää vastaa ajan arvokäsityksiä ja siksi kansanedustaja Mai Kivelä onkin useiden kansalais- ja asiantuntijajärjestöjen sekä lukuisten yksityisten kansalaisten tuella ryhtynyt keräämään allekirjoituksia kansanedustajan lakialoitteeseen, jonka tavoitteena on vapaa ja turvallinen abortti.

    ” Monille on yllätys, että Suomen aborttilaki on yksi Euroopan tiukimmista. Käytännössä abortin saavat kuitenkin kaikki sitä ennen kahdennettatoista raskausviikkoa pyytävät. Voimassa olevan lainsäädännön suuri ongelma on, että abortin saamiseksi vaaditaan sosiaaliset perusteet sekä kahden lääkärin lausunto. Meillä ei siis ole vapaata aborttia, sillä sen saamiseksi ei riitä raskaana olevan oma tahto.”

Moralistinen tuomitseva suhtautuminen aborttiin ei ole minään aikana  vähentänyt raskaudenkeskeyttämisten tarvetta, turvallisen aborttimahdollisuuden ja sitä tukevan ehkäisyneuvonnan puuttuessa aborttiin liittyvät haitat ovat ainoastaan moninkertaistuneet.

 ” Aborttien vähentäminen on tärkeä tavoite, mutta abortin saatavuuden rajoittaminen on sen saavuttamiseen väärä ja toimimaton keino. Abortteja ei vähennetä aborttioikeutta rajaamalla, vaan ehkäisyn saatavuutta parantamalla ja seksuaalioikeuksia edistämällä.”

 

jiihooantikainen

aktiivinen 🐟, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen. muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu