Alaikäisen itsemääräämisoikeus nimiasioissa

Nyt vuoden vaihtuessa  veri on alkanut kiertämään ohitusleikatussa suonistossani sen verran virrakkaasti, että kokopäiväinen toipilaana makoilu saa mielestäni riittää ja on aika siirtyä pikkuhiljaa ns. sorvin äärelle – blogien kirjoittamisen jatkaminen tälle Uuden Suomen näkyvälle julkaisualustalle on mielestäni hyvä ratkaisu tässä kohtaa toipumista ohjaamaan lisääntynyttä kehollista aktiivisuuttani  rakentavaan vaikuttamistyöhön 🙂

Jostain internetin syvyyksistä osui havaintokenttääni konkreettinen kyse alaikäisen lapsen oikeudesta tehdä omavaltaisia muutoksia syntymässä saamaansa etunimistöön. Erityisesti huoltajan puhevallan toissijaisuus tuntui  löytämässäni verkkokirjoituksessa yllättäneen ja jopa tyrmistyttäneen asiaa julkisesti vuodattavan huoltajan mieltä.

No, etu- ja sukunimilaki on tässä asiassa riittävän selkeä oikeusohje, jonka läpilukemalla etunimen muuttamisen muotoseikat selviävät riittävällä tarkkuudella. Lain 44 § sanoo alaikäisen itsemääräämisoikeudesta koskien etunimen muuttamista seuraavaa :

 ”Jos alaikäinen on täyttänyt 15 vuotta, hän käyttää itsenäisesti puhevaltaa huoltajansa tai muun laillisen edustajansa ohella. Jos 15 vuotta täyttänyt alaikäinen ja huoltaja tai muu laillinen edustaja ovat erimielisiä, on alaikäisen oma mielipide ratkaiseva. Asia voidaan ratkaista 15 vuotta täyttäneen aloitteesta huoltajaa tai muuta laillista edustajaa kuulematta, jos tätä ei tavoiteta.”

 

Niin. Jos esimerkiksi  itse  siis olisin 15 vuotta täyttänyt alaikäinen ja haluaisin ottaa käyttöön nimiyhdistelmän  Juho Jääkarhu Antikainen, niin siinä asiassa huoltajillani ei olisi mahdollisuutta estää nimenmuutosta puhevaltaansa käyttämällä…

 

Juho Jääkarhu
jiihooantikainen

aktiivinen 🐟, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen. muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu