Bensiinin hintavertailu, syyskuu-23

Tuotannollis-taloudellisista syistä Eurooppa-tasoinen bensiinin hintavertailu maittain jäi elokuun osalta blogistilta  suorittamatta, mutta kuten kaikki tilastotieteen alkeiden ymmärtäjät ymmärtävät, niin ”pitkässä aikasarjassa” yksittäisen datan puuttuminen ei suoranaisesti vääristä trendikuvaajan muutossuuntaa ja -nopeutta etenkin, kun tässä nimenomaisesssa vertailussa näytteenoton frekvenssi on suhteellisen taaja 🙂

Syyskuussa -23 bensiinin keskihinta litralta näyttää Euroopassa asettuvan tarkastelumaittain siten, että kalleinta bensaa tankataan edelleen Islannissa, missä bensasta saa pulittaa 2,200 euroa litralta. Seuraavana seuraa Alankomaat (2,114) ja kolmen Pohjoismaan tiukka ryhmä taistelemassa pronssijasta – Norja (2,056), Tanska (2,033) ja Suomi (2,030).

Tilaston häntäpään vartijana jatkaa sotaa käyvä Venäjä, jossa bensiini maksaa kuluttajalle vaivaiset 54,5 senttiä litralta.

 

Trendi on Suomen osalta selkeä – leikkaus- ja säästöpolitiikkaan keskittyvä hallitus on omilla toimillaan lyhyessä ajassa onnistunut nostamaan maamme eturintamaan vihreän siirtymän nopeuttajana. Bensiinin hinta on kuluneen kesän aikana kohonnut eurooppalaiselta keskitasolta kärkiluokkaan, mikä kiihdyttää suomalaisten luopumista fossiilisista polttoaineista ja osiltaan pakottaa kansalaisia harkitsemaan entistä vakavammin siirtymistä entistä ekologisempien kulkumuotojen käyttäjiksi. Tätä näkemystä vahvistaa mielestäni varsin tuore hallituksen  kirjaus omalla autolla suoritetuista  työmatka-ajoista kertyvien verovähennysten  omavastuuosuuden nostamisesta ja kokonaisvähennyksen alentamisesta.

jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, woke, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu