Blogistin raju huomio -”Hallitus näpertelee verotuksen kanssa”

Hallituksen budjettiriihessä sopimasta tulo-ja menoarviosta on riittänyt etenkin oppositiopuolueiden taholta kritisoitavaa, joskin mainittu kritiikki on lähemmässä tarkastelussa useinkin osoittautunut näennäiseksi mukakriittisyydeksi. Harhaanjohtamismielessä on puhuttu mm. ”maastapoistumisverosta”  uuden  arvonnousuveron yhteydessä ja väheksytty esitettyjen tuloveron alennusten vaikutuksia  kuluttajien ostovoimaan.

Itsessään asiallisen budjettiesityksen sisältä on kuitenkin löydettävissä myös  aiheellista kritisoitavaa, sillä tupakkaveron korotus 117 miljoonalla eurolla kahden vuoden aikana on  vaivaannuttavaa näpertelyä verotuksella kerättävän tuoton ja tupakoinnista yhteiskunnalle koituvien haittojen suhteessa. Askin päivässä polttavalle henkilölle tupakkaveron korottaminen mainitulla kokonaissummalla kustantaa jatkossa ainoastaan 15 euroa kuukaudessa lisää, mikä kuluerä ei tosiaankaan estä tupakoijaa jatkamasta hengenvaarallista harrastettaan.

Pienimuotoinen veron korotus ei siten myöskään riitä täyttämään yhteiskunnan asettamia tavotteita, jotka tässä tupakka-asiassa konkretisoituvat tupakkalain tarkoituspykälässä :

   ”Tämän lain tavoitteena on ihmisille myrkyllisiä aineita sisältävien ja riippuvuutta aiheuttavien tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten tuotteiden käytön loppuminen.

Yhteiskunnassa vallitseva tahtotila siis tavoittelee röökaamisen totaalista loppumista joka paikassa, mikä tavoite ei voi koskaan toteutua tällaisilla hienoviritteisillä säädöillä – tupakkatuotteiden verotuksen kertaluokkaisen kiristämisen ohella voitaisiin samalla alkaa ihan EU-tasoisesti valmistella tupakkatuotteiden valmistuksen ja myynnin kriminalisointia.

 

 

 

 

0
jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu