Dieselin hinta Ruotsissa

Ruotsissa hallitus päätti jo alkukeväästä alentaa polttoaineveroa väliaikaisesti kesäkuun alusta lukien ja samalla antaa suoraa setelitukea jopa 150 euron edestä könttäsummana jokaiselle autonomistajalle.

Miten tuo väliaikaiseksi tarkoitettu polttoaineveron alennus sitten tuntuu polttoaineen jakelupisteillä polttoaineen litrahinnassa?

 

No ei  juurikaan mitenkään, sillä kesäkuussa dieselin keskihinta Ruotsissa on ollut  2,581 euroa litralta kun se Suomessa on vastaavana ajankohtana kustantanut keskimäärin 2,627 euroa per litra.

Toisaalta esimerkiksi Norjassa,  joka on Pohjanmeren öljylähteiden vuoksi omavarainen öljyjalosteiden tuottaja, dieselin keskihinta mittarilla on kesäkuussa -22 ollut 2,605 euroa litralta.

 

Jo näistä parista pohjoismaisesta esimerkistä ilmenee, että  Suomessa polttoaine ei ole sen kalliimpaa kuin muuallakaan maailmassa etenkin kun hintoja verrataan ostovoimakertoimilla vakioituna eikä polttoaineveron alennuksille ole mitään tarvetta.

Hinta muodostuu nyt markkinatalouden periaatteiden mukaisesti kysynnän ja tarjonnan konjunktiossa siis, eikä hullu ole se joka pyytää  🙂

+1
jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu