Elämänkatsomustieto kaikille oppilaille valinnaiseksi aineeksi

Opetusministeri Li Andersson on ottanut  kantaa perusopetuksemme erääseen kipupisteeseen esittämällä opetusministeriön selvittävän alkaneella hallituskaudella elämänkatsomustiedon opetuksen avaamista mahdolliseksi kaikille oppilaille. Nykyisinhän kirkkoon kuuluvat lapset eivät voi  valita sitä, opetetaanko heille ns. omaa uskontoa vai osallistuvatko he elämänkatsomustiedon opetukseen. Uskontokuntiin kuulumattomat taas voivat valita elämänkatsomustiedon ja uskonnonopetuksen väliltä.

Kyseessä oleva perusopetuksen kohdentamismenetelmä aiheuttaa mielestäni  yhdenvertaisuusristiriidan erilaisten oppilasryhmien välille  ja sitä voidaan pitää jopa Lapsen oikeuksien sopimuksen vastaisena menettelynä erityisesti siksi, koska myös alaikäisillä on oikeus vapaasti ilmaista näkemyksiään ja mielipiteitään minkä ohella alaikäisillä on vanhempiensa uskonnollisesta näkemyksestä  (tai uskonnottomuudesta ) riippumattomasti oikeus ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauteen.

Lasten liittäminen uskonnolliseen yhdyskuntaan on Suomessa varsin tradiotionaalinen ja vieläpä institutionalisoitu perinne, sillä vielä 1900-luvun alussa jokaisen kansalaisen kuului kuulua seurakuntaan kirkon toimittaman väestökirjanpidon ja ehkäpä myös kirkon omien valtapoliittisten intressien vuoksi.  Mielestäni opetusministeri on tässäkin asiassa oikeassa – uskomusperinteiden sidoksia yhteiskuntarakenteissa on jo syytäkin purkaa ja opettaa heti tasa-arvoisessa  perusopetuksessa tulevia sukupolvia ajattelemaan omilla aivoillaan…

jiihooantikainen

aktiivinen miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen. muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu