Hallituksen ja työmarkkinakeskusjärjestöjen samapalkkaisuusohjelma
Orpon hallituksen ja työmarkkinakeskusjärjestöjen kesken sopima samapalkkaisuusohjelma on julkaistu – julkaisu on saatavilla Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilta, joilta löytyy myös julkistusreferaattikin 🙂
Blogin keskeisimmän sisällön voin tiivistää lainaamalla kunnianarvoista tasa-arvoasioista vastaavaa ministeriäSanni Grahn-Laasosta :
”Sukupuolten välinen palkkaero on kaventunut Suomessa liian hitaasti, ja naisten palkka on edelleen 84,6 % miesten palkasta. Työtä palkkatasa-arvon saavuttamiseksi tulee jatkaa moninaisin keinoin. Samapalkkaisuusohjelma kokoaa neuvotteluosapuolet saman pöydän ääreen, ja osoittaa yhteisen tahtotilan tälle työlle. Uudessa ohjelmassa liittotaso on saatu mukaan keskusteluun, mikä on tarpeellinen avaus tulevia toimia ajatellen. Samaan aikaan hallitus puuttuu myös raskaus- ja perhevapaasyrjintään, joka heijastuu etenkin naisten palkkakehitykseen ja työmarkkina-asemaan.”
Palkkatasa-arvon eteen on tehty työtä jo ainakin 62 vuotta Suomessa alkaen samanarvoisesta työstä miehille ja naisille maksettavaa samaa palkkaa koskevan valtiosopimuksen voimaansaattamisesta. asetuksella.
Suhdanteet, poliittiset painotusalueet ja hallitukset vaihtuvat, mutta miesten ja naisten välisen palkkaeron supistamistavoite pysyy edelleen työmarkkinapoliittisena kärkihankkeena.
Aika älytöntä.
Jopa kollektiivisopimukset ovat älyttömiä kun elinkustannukset ovat aivan erilaiset eri puolella Suomea.
Pääkaupunkiseudulla jopa 50% ansioista menee asumiseen, kun muualla 15% riittää hyvin ja saattaa olla vieläkin vähemmän.
Periaatteessa kahvin voi myydä eurolla jossain periferiassa kun taas 3 tai 4 euroa ei oikein riitä pääkaupunkiseudun kalleimmilla liikepaikoilla.
Kollektiivisopimukset ovat yksi syy miksi haja-asutusalueet eivät voi menestyä tämän päivän Suomessa.
Hiukan sama juttu naisten kanssa. Jos palkka on sama, kannattaa palkata mies, sillä miehellä on vähemmän perhehuolia, ottaa vähemmän perhehuolia, ei tule raskaaksi ja miehellä on mahdollisuus paneutua työhön syvällisemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Perhevapaauudstuksen seurauksena isien osuus perhevappaalla olevien päivärahan saajista on tuplaantunut parissa vuodessa, joten argumentti naistyöntekijän ”kalleudesta” työnantajalle on naiivi mielestäni. Toki raskausriski on tiedostettu osa palkkaeroa selittävänä tekijänä, mutta sen merkitys on pienentynyt.
Suomessa palkkasopimusten kollektiivisuus (yleissitovuus) ei sinänsä estä samapalkkaisuusdirektiivien tosiasiallista toteuttamista, koska samapalkkaisuutta arvioidaan aina saman työnantajan palkkalistoilla olevien työntekijöiden välillä.
Omat hankaluutensa asiaan tuo nykyinen käytäntö, missä työnantaja käyttää vuokratyövoimaa vakituisen työntekijäjoukon ohella. Muita samapalkkaisuuden edistymisen tiellä olevia kesto-ongelmia ovat samanarvoisten töiden arviointikriteerien ”osumatarkkuus” ja ammattialoja vaivaava sukupuolisegregaatio.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni on naiivia vaikeuttaa miesten työtä että olisivat sitten tasaväkisempiä naisten kanssa.
Kyllä uroskin poikii kunhan ay-jyrät siihen pakottaa.
Mielestäni on surullista että päätöksiä tehdään ideologia edellä ja kieltäen ihan normaalit ja helposti käsitettävät ja muuttumattomat luonnonlait.
Ilmoita asiaton viesti
”Suhdanteet, poliittiset painotusalueet ja hallitukset vaihtuvat, mutta miesten ja naisten välisen palkkaeron supistamistavoite pysyy edelleen työmarkkinapoliittisena kärkihankkeena.”
Jos tämä on kärkihanke työmarkkinapolitiikassa, niin ei ihme että valtion talous on mitä on.
Minä väitän; että samalla työnantajalla, samaa työtä ja tulosta/lisäarvoa tekevä saavat saman palkan, olivatpa sitten mitä tahansa sukupuolta. Tämä siis pääperiaatteena, toki joitain yksittäistapauksia voi olla.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä on tutkittu ties miten paljon, oikeat erot löytyy tehdyistä työtunneista ja kokemusvuosista, palkat on ollu linjassa pääosin samoissa ammateissa.
Naiset tienaa hoiva-alalla paremmin kuin miehet autokorjaamoissa. Vaikka pääosin tekniset ammatit joihin miehet hakeutuvat on paremmin palkattuja kuin palvelu ja hoiva-alat jotka kiinnostavat naisia enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Ay-liikkeen kärkihankkeena pitää olla kivikautisen TES-systeemin romuttaminen ja siirtyminen reaalitalouden piiriin.
Ay-liikkeen prioriteetiksi pitää ottaa niiden 300 000 toverin työllistäminen, jotka ovat traagisella tavalla hylänneet.
Prioriteetiksi pitää ottaa vientivetoinen paikallinen sopiminen ja pk-sektorin tukeminen, sillä se luo 85 prosenttia uusista työpaikoista.
Vain näin voimme pelastaa Suomien pysähtyneisyydestä, joka on nyt ajamassa isänmaamme konkurssiin ja velkojien holhoukseen!
Vahva talous on välttämätön takaamaan tyvinvointimme ja turvallisuutemme jatkumisen!
Seppo Korppoo, pk-yrittäjä, 30+ vuotta 24/7 viemässä suomalaista tekniikkaa armottomille globaalimarkkinoille
Ilmoita asiaton viesti