Henkilötunnukset muuttumassa sukupuolineutraaleiksi

Valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan ministeriössä jatketaan henkilötunnuksen uudistamistyötä hallitusohjelmassa sovitun kirjauksen laajuudessa l.rajatummin mitä ministeriön aikaisemmin asettama  selvitystyöryhmä oli esittänyt.  Tähän ratkaisuun päädyttiin työryhmän jättämään loppuraporttiin saatujen vastauslausuntojen ja ehkäpä myös henkilötunnuksen kokonaisuudistusta vastustaneen kansalaisaloitteenkin perusteella.

Uudessa rajatussa mallissa henkilötunnuksen muoto säilytetään ennallaan ja ainoastaan välimerkin jälkeiset neljä viimeistä merkkiä korvataan juoksevalla numeroinnilla, joista ei enää voi päätellä henkilötunnukseen liittyvän henkilön sukupuolta.

Uuden mallisia henkilötunnuksia on aikomus myöntää vuoden 2027 tammikuusta alkaen, mutta käsittääkseni vanhat sukupuolitiedon omaavat henkilötunnukset jäävät silti edelleen käyttöön ns. ”siirtymäajaksi”.

 

Mitä tällainen uudistus sitten kustantaa veronmaksajille?

 

No ei juurikaan mitään, sillä tietojärjestelmille on ihan se ja sama mitä kirjain- tai numeromerkkejä  niihin hetuille varattuihin sarakkeisiin tietueissa  näpytellään eikä millään henkilötunnusta käyttävällä instanssilla ole suoranaista tarvetta päätellä rekisteröidyn henkilön sukupuolta henkilötunnuksesta.  Esimerkiksi terveydenhuollon asiakirjoissa kuten potilaskertomuksissa jne. potilaan sukupuoli tulee kuitenkin tarvittaessa ilmi potilaan omalla ilmoituksella…

 

Niin?

jiihooantikainen

aktiivinen 🐟, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen. muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu