Intersukupuolisuus urheilussa
Lievästi sanottuna laukalle lähtenyt keskustelu eräiden olympianyrkkeillijöiden testosteronitasoista näyttää jälleen kerran edellyttävän luotettavan, neutraalin ja objektiivisen kirjoittajan tasapainottavaa kannanottoa. Monilta keskusteluihin osallistuneilta on nimittäin jäänyt huomaamatta, että naisten sarjoihin KOK:m sallimalla päätöksellä osallistuvilla nyrkkeilijöillä, jotka on nyt nostettu kohun keskiöön, ei ole merkittävää transtaustaa. Snänsä harvinainen tila, jossa naistyypillinen keho tuottaa testosteronia viitearvot ylittävässä määrin tai se, että naiseksi anatomisten piirteidensä vuoksi syntymässään määritelty ja itsensä naiseksi identifioiman henkilön sukupuolikromosomisto olisi xy-tyyppinen, ei olympialaisten reilun pelin hengessä ole este osallistumiselle kilpailuihin.
Kansainvälisesti sukupuolen määrittely noudattaa pääsääntöisesti Suomen lainsäädännöstä löytyviä linjauksia – arvio tehdään siis summittaisesti syntymähetkellä ja arvioidusta sukupuolesta tehdään merkintä väestörekisteriin henkilötietona. Silmämääräisesti tehty arvio on osumatarkkuudeltaan noin 98,6 prosentin luokkaa ja väestötasoisesti voidaan siten esittää, että esim. Suomen väestöstä vähintään 30 000 henkilöä on intersukupuolisia.
Lähdeviite : Intersukupuolisuus
Vastaavasti esimerksi Algerian väestöpohjaan suhteutettuna intersukupuolisten määrä siellä on arvioitava kahdeksan kertaiseksi Suomeen verrattuna l. noin 240 000 intersukupuolista asuu Algeriassa ja heistä noin 1540 :lla intersukupuolisuuden aiheuttajana on DWYER- tai Morrissyndrooma.
Niin.
Lisäys : Puolalaisen endokrinologin kannanotto : ”Mitä tulee ”luonnollisiin” kohonneiden testosteronitasojen tapauksiin, on näyttöä siitä, että ne eivät merkittävästi paranna suorituskykyä.”
Inter- ja transsukupuolisten henkilöiden osallistuminen naisten kilpailusarjoihin pitäisi kieltää niissä urheilulajeissa, joissa fyysisyydestä katsotaan olevan merkittävää hyötyä.
Naisurheilu pysyköön naisten urheilemisena. Jos naisen testosteronitaso on miesten tasolla tai jopa korkeampi, niin sitten ei kilpailla naisten sarjoissa. Ei se ole vaikeaa eikä edes epäoikeudenmukaista. Onhan mm. hiihdossa jo säännöissä suurimmat sallitut hemoglobiinitasot.
Itselläni oli nuorempana luontaisesti niin korkea hemoglobiinitaso, etten olisi voinut kilpailla missään lajissa ilman doping-epäilyjä. Nyt iän kanssa ollaan jo normaaleissa rajoissa, mutta edelleen ylärajoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Lajiliitot näärittävät raja-arvot osallistumisoikeuksille – toisaalta onko ihan reilua sekään, että Kiinan naisten koripallojoukkueessa on 220senttimetriä pitkä pelaaja (päätä muita pidempi), joka pituutensa ansiosta voi yksin kontrolloida pelitilanteita ja hallita muutoinkin kenttätapahtumia.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinalla taitaa olla tietynlainen jalostusohjelma:
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010539066.html
Koriksessa pituudesta on ilman muuta hyötyä tietyillä pelipaikolla, vaikka se ei yksinään ratkaise kovin paljoa. ”Ylipitkät” ovat harvoin kovia pelinrakentajia.
Mutta niin kauan kun urheilussa on ihan aiheesta miesten ja naisten sarjat, eikä esimerkiksi yli- ja alle kaksimetristen, niitä pitää pystyä noudattamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä nyrkkeily-jutussa on menty sääntöjen ja myös ns. perinteisten (sukupuoli-)määritelmien puitteissa.
Yleensäkin urheilukilpailuissa luontaisilla avuilla on merkitystä kilpailumenestyksen kannalta, ja toisaalta blogissa lisättynä olevan lehtiartikkelin perusteella naisnyrkkeilijät eivät hyödy lainkaan ylimääräisestä luonnollisesta testosteronista kehossaan harjoitteluaikana tai kisatapahtumassa.
Anabolisten steroidien napsiminen on toki toinen juttu harjoitusjaksoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Menty sääntöjen mukaan juu. Niitä sääntöjä tässä kritisoidaankin, kun sukupuolitunnistukseen riittää merkintä passissa eikä asiaa tarkastella miltään muulta kannalta.
Olympiakomitea pesee kätensä asiasta sanomalla että ”ns. perinteisten (sukupuoli-)määritelmien puitteet” on se mitä passissa lukee.
Ilmoita asiaton viesti
Just äsken katsoin nyrkkeilymatsin, jonka voitti Taiwanin Lin. En tiennyt hänen olevan toinen ’epäilyksen alaisista’, mutta arvasin välittömästi kun näin hänen olemuksensa. Aivan täys jätkä.
Mielestäni hänen kaltaistensa ei pitäisi olla naisten kanssa samoissa kisoissa, koska se on epäreilua muita osallistujia kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hänkäään ei sille habitukselleen mahda mitään eivätkä nyrkkeillykilpailut muutoinkaan ole mitään missi- tai muotinäytöksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Haaroväli kyllä kertoo sukupuolen lahjomattomasti.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on ihan hyvä keskustelunaihe, joka liittyy siihen kuinka yksilö voi olla fyysisesti toista parempi kilpaurheilussa. Transsukupuoliseksi syntynyt, tai sukupuolensa vaihtanut miesoletettu voi tosiaan joskus olla jopa pidempi ja lihaksikkaampi kuin kanssakilpailijansa joka on ollut naisoletettu koko ikänsä.
Sama juttu pituuden kanssa. En paljon ymmärrä koripallosta, mutta olen kuullut että sen pelaamiseen keskittyy paljon muita pidempiä ihmisiä ja heillä on jonkinlainen etu pallon saamisessa korkealla olevaan maaliin tai koriin. Pitkien pelaajien pitäisi kilpailla toisiaan vastaan ja lyhyillä olla omat sarjansa, jotta kilpailuista tulisi tasaisempia.
Tietyissä urheilulajeissa kuten esim. voimistelussa taas lyhyydestä voi olla hyötyä. Kuuntelin juuri täällä USA:ssa hehkutetun Simone Bilesin urheilusuorituksen selostusta, jossa kerrottiin että Simone pystyy tekemään joitain liikkeitä paremmin juuri lyhyytensä vuoksi. Pitkien voimistelijoiden pitää varoa jalkojensa osumista lattiaan jonkin voltin yhteydessä. Jälleen ratkaisuna voisi olla pitkien ja lyhyiden pelaajien erottamiseen eri sarjoihin.
Suomalaisesta naisnyrkkeilijästä YLEn selostuksessa ymmärsin että hänen paremmuutensa perustuu ainakin osaltaan hänen ”ulottuvuuteensa” eli siihen että hänellä on keskimääräistä pidemmät käsivarret. Jälleen tuntuu että pitkäkätisellä on luontainen etu lyhytkätistä vastaan, joten heidän ei pitäisi otella lainkaan keskenään.
Nähtävästi joissain lajeissa kuten painissa tai painonnostossa on eri sarjat eri painoisille ihmisille. Miksei niin olisi myös muulla tavalla erilaisille vartalotyypeille?
Uinnissa, soudussa, pyöräilyssä jne. on myös omat optimaalivartalonsa joita on tyypillisesti vain laitettu samoihin sarjoihin niitä vastaan joilla ei ole samat ominaisuudet.
Että kun nyt tämä mies/nais-keskustelu herättää tunteita, pitäisi mielestäni tarkastella kokonaisuutta eikä vain yhtä aluetta.
Ilmoita asiaton viesti
Koripallossa ei kaikkien tarvitse olla huippupitkiä. Normaalipituiset ovat liikkeiltään paljon ketterämpiä ja joustavia ihmisinä. Kaukaa heitettäessä lienee lähes sama onko 180cm tai 210cm? Kori on 305cm korkealla.
Itse olen 187cm enkä pelaa korista.
Ilmoita asiaton viesti
Itsekin olen pitkänpuoleinen enkä koskaan osannut koripallon sääntöjä. Kuitenkin näyttää siltä että koripallon pelaajat ovat keskimäärin pidempiä ihmisiä. Olenko väärässä tässäkin asiassa?
Ilmoita asiaton viesti
”Kaukaa heitettäessä lienee lähes sama onko 180cm tai 210cm?”
On sen 180-senttisen heitto helpommin blokattavissa kuin 210 cm. Koriksen luonne on muuttunut niin, että nyt pitkätkin heittävät kolmosia, tyyliin Lauri Markkanen, eivätkä vain parkkeeraa korin alle. 210-senttistä hyvää pelinrakentajaa ei ole vielä nähty koska se vikkelä 185-senttinen vie pallon kuljetuksesta samantien.
Korisjoukkueessa nimenomaan pitää olla molempia. Toki koriksenpelaajiksi valikoituu keskimäärin pidempiä, kun se 185-senttinen on kentällä lyhyt. Mutta hyviä takamiehiä löytyy myös alle 180-senttisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Esim lentopallossa panssarin ei tarvitse olla pitkä.
Muistan aina kun poikani on vähän pitempi niin kerran kaupan edessä mies henkilö tuli kysymään lähteekö poikani koripallo treeneihin
Ilmoita asiaton viesti
Paras pituus on luultavasti siinä kahden metrin hilkulla. Kaikkien aikojen parhaista pelaajista Michael Jordan ja Kobe Bryant olivat 198cm, ”Magic” Johnson, Larry Bird ja Lebron James 206 cm, Scottie Pippen 203 ja Dennis Rodman 201.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän hetken ehkä paras pelaaja, Nikola Jokic, on 208 cm. NBA-koripallo on muuttunut siihen suuntaan, että yhä pidemmät ovat yhä atleettisimpia ja monipuolisimpia.
Toisaalta tuohon vaikuttaa myös sen ryhmän koko, josta ammentaa. Artikkelin mukaan, jos tuo pitää paikkansa, Markkasen pituisia 20-40-vuotiaita ei olisi Yhdysvalloissa kuin alle 70 ja koko maailmassa 3000 kpl.
https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/6326687
Ilmoita asiaton viesti
Eli kyseessä on hermafrodiitti. Vanha termi jonka nimi juontuu antiikin Kreikasta. Käsitin ettei tarkempia tutkimuksia urheilijoille tehdä. (ihmisoikeuskysymykset?) Niin kyllähän tilanne varsin haastavaksi muodostuu. Ylempänä kommenteissa tuodaan esille mielenkiintoinen näkemys rodunjalostuksesta. Voisiko tulevaisuudessa juuri jostain Kiinan maakunnasta tulla interurheilijoita joilla nyt sattuu olemaan jalkapallon kokoiset tshernobyl-kivekset.
Aiemmin keskusteluissa on esitetty eri kisojen järjestämistä eri kategorioille. Mm. doping kisat yms. Nyt on vain para ja tavalliset.
Kun katselin joitain varusteita mm. ampujien ”jäykät” asut ja moottoroidun putken päällä lentävä purjelauta. Ajattelin olisiko koko karnevaali syytä palauttaa ajassa taaksepäin. Kaiken ei tarvitse olla lajina olympialaisissa.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla ei ole antaa reseptiä millä tavoin selvästi liian maskuliinisia ”naisia” pitäisi karsia pois naisten kisoista. Kriteereiden määrittäminen ei ole täältä läppärin takaa tuijottaen mahdollista.
Kuitenkin -mielestäni- jonkinlainen seulonta täytyy olla naisten kilpailuihin osallistujien kesken. Emmehän halua naisten sarjan muuttuvan sellaiseksi, jossa jo silmämunalla naiseksi tunnistettavat eivät pysty menestymään?
Ymmärrän että on naiseksi syntyneitä, joilla on urheilussa ylivoimainen mieshormonin luontainen tuotanto. Millaiseen sarjaan heidät pitäisi laittaa? Mielestäni ei mihinkään – tehkööt elämässään jotain muuta kuin kilpaurheilua.
Ilmoita asiaton viesti
Siis mitä helvettiä selität…?!! Aivan törkeää, että selkeästi miehen ”avut” omaava ”nainen” pieksee tuolla naisia. Hyi helvetti mitä paskaa…KOK on kyllä aivan sekaisin, että sallii tuollaisen naisten nyrkkeilyä halventavan touhun. Oksettavaa suorastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Heh… Geneettinen XY- kromosomein periytynyt mies hakkaa ylivertaisin lihasvoimin naisia pataan ääliöiden määrittäessä taustalla sääntöjä olympiainstituutiossa.
Aivan käsittämätöntä touhua järjestäjiltä.
Antikaisen pitäisi miettiä, kuinka epäreilua onkaan, etteivät 7- ottelun naiset pärjää miesten 10- ottelussa kieroutuneen näkökulmansa sijaan.
Ilmoita asiaton viesti